Дори облаците носят бактерии, резистентни на антибиотици

При широкото използване на антибиотици в здравеопазването и в селското стопанство тези щамове представляват "сериозен глобален здравен проблем"

Дори облаците носят бактерии, резистентни на антибиотици

Photo credit: RÜŞTÜ BOZKUŞ/Pixabay

Изследователи откриха резистентни на антибиотици бактерии чак в облаци, носени от вятъра понякога на много големи разстояния, съобщи АФП.

"Тези бактерии обикновено живеят по листата или в почвата", каза Флоран Роси, водещ автор на изследването, пред АФП. "Открихме, че те се пренасят от вятъра в атмосферата, и че могат да пътуват на дълги разстояния и дори да прекосяват земното кълбо на голяма височина благодарение на облаците", добави той.

За да стигнат до тези изводи, изследователи от Университета "Лавал" в Квебек и Университета на Клермон Оверн във Франция са взели проби от  облаците, образуващи се над Пюи дьо Доме, спящ вулкан в Централна Франция, от септември 2019 г. до октомври 2021 г.

В станцията за атмосферни изследвания, разположена на 1465 м надморска височина, учените са анализирали тези проби в търсене на устойчиви на антибиотици гени.

Резултатите им показват, че облаците съдържат между 330 и повече от 30 000 бактерии на милилитър вода, като средната стойност е около 8000 бактерии на милилитър. В бактериите са идентифицирани и 29 подтипа гени за антибиотична резистентност.

При широкото използване на антибиотици в здравеопазването и в селското стопанство тези щамове представляват "сериозен глобален здравен проблем", казват учените. Световните здравни власти неколкократно са подчертавали рисковете, свързани с тези бактерии, които правят лечението на някои инфекции все по-сложно.

Учените обаче не предлагат заключения за потенциалните последици за здравето от разпространението на резистентни към антибиотици бактерии в атмосферата. Те посочват, че от 5% до 50% от тези организми могат да бъдат живи и потенциално активни.

"Атмосферата е много сурова за бактериите, а повечето от тези, които открихме, са бактерии от околната среда", за които е по-малко вероятно да са вредни за хората, каза Флоран Роси. "Така че няма опасност, когато се разхождате в дъжда", добави той, като уточни, че не е известно дали тези гени могат да се предават на други бактерии.

Задълбоченият мониторинг на атмосферата обаче би могъл да позволи да бъде определено мястото, откъдето идват тези бактерии и по този начин "да се ограничи тяхното разпространение", предполага изследователят. Той дава пример с анализите на отпадъчните води, целящи да открият наличието на КОВИД-19 и други патогенни агенти.

Източник: Христина Терзиева/БТА
Коментирай »
Още по темата
Нова заплаха за европейските страни: Нараства броят на устойчивите към антибиотици Ешерихия коли Нова заплаха за европейските страни: Нараства броят на устойчивите към антибиотици Ешерихия коли
Дали костариканските ленивци са носители на антибиотика на бъдещето? Дали костариканските ленивци са носители на антибиотика на бъдещето?
Проучване: Употребата на антибиотици и антимикробната устойчивост при хората и животните са свързани Проучване: Употребата на антибиотици и антимикробната устойчивост при хората и животните са свързани
Бактерии, гъбички, вируси: Градските пчели разкриват невидим живот от решаващо значение за човешкото здраве Бактерии, гъбички, вируси: Градските пчели разкриват невидим живот от решаващо значение за човешкото здраве
Доказаха правилото за изпуснатата храна и петте секунди Доказаха правилото за изпуснатата храна и петте секунди
Бактериите се разпространяват в целия офис само за 2 часа Бактериите се разпространяват в целия офис само за 2 часа
Препоръчваме още
Tехнологията на иРНК ваксините: Надежда за нови възможности при лечението на рак Tехнологията на иРНК ваксините: Надежда за нови възможности при лечението на рак
Не казвай никога  Не казвай никога 
Най-добре се остарява в Швеция Най-добре се остарява в Швеция
Останало ли е място на Земята, което не носи човешки отпечатък? Останало ли е място на Земята, което не носи човешки отпечатък?
Знаете ли тези 14 факта за протеините? Знаете ли тези 14 факта за протеините?
Отново ретрограден Меркурий – за какво да внимаваме през периода Отново ретрограден Меркурий – за какво да внимаваме през периода
Любов като от приказките: 7 заблуди от романтичните филми Любов като от приказките: 7 заблуди от романтичните филми
ТЕСТ: Ако беше мъж, кой герой от "Приятели" щеше да си? ТЕСТ: Ако беше мъж, кой герой от "Приятели" щеше да си?
Никога не е късно… Никога не е късно…
Да се приготвя туршия е традиция Да се приготвя туршия е традиция
Пет съблазнителни тоалета, които мъжете обожават Пет съблазнителни тоалета, които мъжете обожават
Три мита за женските гърди, които са пълна глупост Три мита за женските гърди, които са пълна глупост
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби