Дали костариканските ленивци са носители на антибиотика на бъдещето?

"Ако някой изучава козината на ленивец, ще види движение - молци, различни видове насекоми. Очевидно е, че когато има съжителство на много видове организми, трябва да има система, която да ги контролира"

Photo credit: Minke Wink/Pixabay

Изследовател смята, че може да открие нови антибиотици в Коста Рика, изучавайки бактериите в козината на ленивците, след като е забелязал, че тези тропически животни никога не се разболяват, предаде Франс прес. 

Според Макс Чавария от университета на Коста Рика ленивците имат уникален биотоп от насекоми, водорасли и бактерии в козината си, които изглежда ги предпазват. 

"Ако някой изучава козината на ленивец, ще види движение - молци, различни видове насекоми. Очевидно е, че когато има съжителство на много видове организми, трябва да има система, която да ги контролира", казва Чавария. 

Как са свързани употребата на антибиотици и антимикробната устойчивост при хората и животните

В хода на изследванията си ученият доказва, че това са микроорганизми, способни да произвеждат антибиотици, които позволяват да се регулира наличието на патогенни агенти в козината на ленивците.

"Става въпрос за бактерии, принадлежащи към родовете Rothia и Brevibacterium", обяснява ученият, който публикува резултатите от изследванията си в сп. "Environmental Microbiology".

Въпросът обаче е дали тези антибиотици имат бъдеще в човешката фармакопея.

Ленивците, два вида от които се срещат в Коста Рика - Кафявогърл трипръст ленивец (Bradypus variegatus) и Хофманов ленивец (Choloepus hoffmanni), живеят по дърветата в тропическите гори на Централна Америка, особено по костариканското карибско крайбрежие, при влажен климат с температури, вариращи от 22 до 30 градуса Целзий. 

Бактерии, гъбички, вируси: Градските пчели разкриват невидим живот от решаващо значение за човешкото здраве

Популацията на тези спокойни бозайници, които обитават също Боливия, Бразилия, Колумбия, Еквадор, Хондурас, Никарагуа, Панама, Перу и Венецуела, се счита за "намаляваща" от Международния съюз за опазване на природата (IUCN).

В Коста Рика американката Джуди Ейви управлява резерват за ленивци, който е основала преди години с покойния си съпруг. В него се приемат ранени животни, за които трябва да се полагат грижи.

Ейви е живяла в Аляска и когато пристига в Коста Рика, дори не знае за съществуването на тези животни. 


През 1992 г. двойката приютява и полага грижи за първия си ленивец, наречен Бътъркъп (Лютиче). О тогава около хиляда са преминали през резервата, намиращ се на около 200 километра от столицата на Коста Рика Сан Хосе.

Бактериите се разпространяват в целия офис само за 2 часа
       
Съвсем естествено Макс Чавария се обръща към Джуди Ейви, за да проучи ленивците, лекувани след токов удар, прегазени от автомобили, ранени от кучета, отделени от майките си като бебета. В резервата никога не са постъпвали болни животни.

Макс Чавария отрязва косми от 15 индивида от всеки от двата вида и отглежда култури в лабораторията, за да ги изследва.

След тригодишни изследвания изследователят е идентифицирал около двадесет "кандидат" производители на антибиотици. Предстои обаче още работа, за да се обмисли приложението им върху хора.

Откриването на нови антибиотици е ключов въпрос, тъй като Световната здравна организация (СЗО) предупреждава, че резистентността към сегашните може да доведе до 10 милиона смъртни случая всяка година до средата на века.
      
"Ето защо проекти като нашия могат да помогнат за откриването на нови молекули, които в средносрочен или дългосрочен план биха могли да се използват в битката срещу антибиотичната резистентност", казва Макс Чавария.

Източник: Елена Христова/БТА
Коментирай »
Дори облаците носят бактерии, резистентни на антибиотици
Проучване: Употребата на антибиотици и антимикробната устойчивост при хората и животните са свързани
Бактерии, гъбички, вируси: Градските пчели разкриват невидим живот от решаващо значение за човешкото здраве
Доказаха правилото за изпуснатата храна и петте секунди
Последни теми от форума
виж всички
Препоръчваме още
Закръглената красавица, която накара света да се влюби в нея
На ледената луна на Сатурн може да има живот
Жегите могат да бъдат опасни: Следвайте няколко важни правила срещу прегряване
ТЕСТ: Колко лесно ти завъртат главата?
Кълбо от енергия, 100 пъти по-голямо от Слънчевата система: "Най-голямата" космическа експлозия
Трите зодии, които никога не прощават изневярата
„За глътка въздух“ - трудният път към любовта и малкото човешко щастие (предложение за четене)
Заседналият начин на живот причинява тревожност
Най-мразените знаменитости
Защо мъжете и жените обичат различно?
Мразите тълпите, но обожавате да пътувате? Тези места са точно за вас
Как да бъдеш дама
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби