Нова заплаха за европейските страни: Нараства броят на устойчивите към антибиотици Ешерихия коли

Повече от 35 000 души на Стария континент умират всяка година от антимикробно резистентни инфекции

12 май 2023
Нова заплаха за европейските страни: Нараства броят на устойчивите към антибиотици Ешерихия коли

Photo credit: Arek Socha/Pixabay

Увеличаващите се случаи на определени видове устойчиви към антибиотици бактерии Eшерихия коли представляват нова заплаха за страните от Европейския съюз (ЕС)/Европейското икономическо пространство (ЕИП), предупреди Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията, цитиран от Синхуа.

Държави на Стария континент съобщават за нарастващ брой на видовете Ешерихия коли, носещи гена blaNDM-5, който ги прави резистентни към карбапенеми - вид антибиотици, често използвани при сериозни инфекции, предизвикани от тези бактерии, се казва в прессъобщението на институцията. 

Дори облаците носят бактерии, резистентни на антибиотици

Освен това голяма част от тези щамове на Ешерихия коли са резистентни и към други групи антибиотици, което допълнително ограничава възможностите за лечение.

Въпреки че устойчивостта към карбапенеми в европейските страни е ниска, неотдавнашно проучване показва, че щамовете Ешерихия коли с гена blaNDM-5 "вече са се установили и представляват нова заплаха" за региона.

Подобни бактерии "се разпространяват бързо и в голям географски мащаб", като съществува риск броят на случаите на резистентни към карбапенеми инфекции с Ешерихия коли да се увеличат в рамките на няколко години.

Бактерии, гъбички, вируси: Градските пчели разкриват невидим живот от решаващо значение за човешкото здраве

Тези бактерии обичайно се срещат в стомашно-чревния тракт на човешкото тяло и са част от нормалната бактериална флора при хората, но могат да причинят и тежки инфекции, особено на кръвта и пикочните пътища.

По данни на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията повече от 35 000 души на Стария континент умират всяка година от антимикробно резистентни инфекции.

Източник: Теодора Славянова/БТА
Коментирай »
Още по темата
Дори облаците носят бактерии, резистентни на антибиотици Дори облаците носят бактерии, резистентни на антибиотици
Бактерии, гъбички, вируси: Градските пчели разкриват невидим живот от решаващо значение за човешкото здраве Бактерии, гъбички, вируси: Градските пчели разкриват невидим живот от решаващо значение за човешкото здраве
Бактериите се разпространяват в целия офис само за 2 часа Бактериите се разпространяват в целия офис само за 2 часа
Препоръчваме още
Седем житейски урока, които научихме от филмите Седем житейски урока, които научихме от филмите
Пет начина да се справиш с ревниво гадже Пет начина да се справиш с ревниво гадже
Доказано: Женският месечен цикъл и Луната са свързани Доказано: Женският месечен цикъл и Луната са свързани
Откриха връзка между редовното хранене с пържени храни с депресията Откриха връзка между редовното хранене с пържени храни с депресията
ТЕСТ: Каква птица си? ТЕСТ: Каква птица си?
Нима е възможно?! Учени допускат, че усещането за бодрост след сутрешното кафе е плацебо ефект Нима е възможно?! Учени допускат, че усещането за бодрост след сутрешното кафе е плацебо ефект
"Как да възпитаваме момчета" от Стив Бидълф (предложение за четене) "Как да възпитаваме момчета" от Стив Бидълф (предложение за четене)
Кармен Посадас разказва „Легендата за Перегрина“ (предложение за четене) Кармен Посадас разказва „Легендата за Перегрина“ (предложение за четене)
Недоверието към детските ваксини в света е нараснало по време на COVID пандемията Недоверието към детските ваксини в света е нараснало по време на COVID пандемията
Как да се държиш като дама: 13 задължителни правила за съвременната жена с класа   Как да се държиш като дама: 13 задължителни правила за съвременната жена с класа  
„Вечер на улица Милагро“ ще разгорещи почитателите на съвременните романси (предложение за четене) „Вечер на улица Милагро“ ще разгорещи почитателите на съвременните романси (предложение за четене)
Грейпфрутът крие тайната на женската красота Грейпфрутът крие тайната на женската красота
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби