За какво служат белите петна по крилата на пеперудите монарх?

Учени твърдят, че белите петна по крилата на пеперудите монарх им помагат да мигрират на дълги разстояния

За какво служат белите петна по крилата на пеперудите монарх?

Photo credit: PublicDomainPictures/Pixabay

Учени от университета на Джорджия, САЩ, твърдят, че белите петна по характерните черно-оранжеви крила на пеперудите монарх им помагат да мигрират на дълги разстояния, съобщава сайтът на учебното заведение.

Авторите на изследването с ръководител Анди Дейвис са установили, че атрактивните насекоми с повече бели петна достигат по-успешно до отдалеченото им на хиляди километри място за зимуване.

Дейвис и колегите му са анализирали около 400 крила на пеперуди монарх, събрани на различни етапи от пътуването им, и са измерили съотношението на цветовете по тях. Учените са установили, че при успешно мигриращите пеперуди черното е с 3 процента по-малко, а бялото - с 3 процента повече.

Допълнителен анализ на музейни екземпляри, включващи монарси и шест други вида пеперуди, е показал, че първите имат значително повече бели петна от немигриращите си роднини. 

Изследователите смятат, че оцветяването на пеперудите е свързано с количеството слънчева радиация, която те поглъщат по време на мигрирането си. По-дългото пътуване на насекомите означава по-продължително излагане на неблагоприятното въздействие на слънчевата светлина и бялата окраска помага за отразяването й. По този начин се задейства механизмът на естествения подбор: оцеляват индивидите с най-голям брой светли петна и само те предават гените на потомството си.

Авторите на изследването работят по експерименти, които ще им помогнат да проверят твърдението си.

Други учени, занимаващи се с пеперуди, реагират на работата на своите колеги както с ентусиазъм, така и със скептицизъм.

"Доколкото мога да преценя, това е напълно нова идея. Мисля, че е доста вълнуваща", казва Маркус Кронфорст, еволюционен биолог от Чикагския университет, който не е участвал в  изследването.

"Цял живот работя върху цветовите модели на пеперудите и никога не съм се замислял за подобна възможност", казва Кронфорст. "И през ум не ми е минавало, че това може да повлияе на начина, по който пеперудите летят", допълва специалистът.

Източник: БТА
Коментирай »
Препоръчваме още
Депресията по време на бременността може да доведе до сърдечни болести Депресията по време на бременността може да доведе до сърдечни болести
„Възхвала на Ханс Аспергер" - разказ за аутизма, любовта, взаимността, отговорността, свободата (предложение за четене) „Възхвала на Ханс Аспергер" - разказ за аутизма, любовта, взаимността, отговорността, свободата (предложение за четене)
Учени откриха формулата на добрия нощен сън Учени откриха формулата на добрия нощен сън
Котешката снимка, която стана хит в интернет Котешката снимка, която стана хит в интернет
Наистина ли се влюбваме в определен тип мъже? Наистина ли се влюбваме в определен тип мъже?
Как да бъдем лоши момичета в леглото Как да бъдем лоши момичета в леглото
Климатичните промени увеличават риска от тропически болести в Европа Климатичните промени увеличават риска от тропически болести в Европа
Мъжете не искали да сме съвършени Мъжете не искали да сме съвършени
Топ 10 на най-шумните животни в света (ВИДЕО) Топ 10 на най-шумните животни в света (ВИДЕО)
ТЕСТ: На кой континент трябва да живееш? ТЕСТ: На кой континент трябва да живееш?
Любовта на мъжа минава през... приятелите му Любовта на мъжа минава през... приятелите му
Нещата, които Емил Конрад не може да каже в интернет, са в „Обратни мисли“ (предложение за четене) Нещата, които Емил Конрад не може да каже в интернет, са в „Обратни мисли“ (предложение за четене)
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби