11 признака, че си по-силна, отколкото си мислиш

Съмненията се въртят в съзнанието ни, стягат стомаха ни и ни изкушават просто да се откажем. Случвало се е и на теб, нали? И тогава реши, че може би си твърде слаба? Съвсем не!

11 признака, че си по-силна, отколкото си мислиш

Photo credit: Forum Film Bulgaria

На всяка от нас се е случвало - онова ужасно чувство, че светът всеки момент ще се срути върху нас. И не сме сигурни дали сме достатъчно силни, за да го удържим.

Съмненията се въртят в съзнанието ни, стягат стомаха ни и ни изкушават просто да се откажем. Случвало се е и на теб, нали? И тогава реши, че може би си твърде слаба? Съвсем не! Всъщност може би си много по-издръжлива, отколкото си мислиш.

Не си сигурна в това, което ти казваме? Виж 11 знака, които подсказват, че си по-силна, отколкото си приписваш:

Учиш се от грешките си

Може да изглежда като нещо дребно, но да се учиш от грешките си всъщност е огромен признак за сила. Нещо повече, допускането на грешки може дори да е нещо хубаво. Неуспехът е мотивиращ - насърчава те да се възстановиш и да намериш нови начини за действие.

Ето и едно доказателство - проучване доказа, че младите учени, които са преживели неуспех в началото на кариерата си, са постигнали по-голям успех от тези, които не са.

Така че, ако някога си се поучила от грешка, която си допуснала... по-издържлива си, отколкото си мислиш.

Стигнала си до тук, нали?

Не само способността ти да преодолееш един неуспех сочи към устойчивост - това е и общата ти нагласа в живота. Помисли за всички предизвикателства, с които е трябвало да се справиш в миналото - тежки изпити, любовна драма, семейни проблеми. Като се замислиш, преминала си през толкова много трудности, чак ти се завива свят. 

Искаш да се развиваш

Признай си, през годините си се развила толкова много, че като разглеждаш стари снимки, имаш чувството, че виждаш своя остаряла версия. Развиваш се ден след ден. А след една година ще бъдеш чисто нова версия на себе си. 

Не позволяваш на страха да ти попречи

Ако си мислиш, че само ти се страхуваш, в голяма грешка си. Всички се страхуваме. Страх ни е да напуснем изтощителната за душата ни работа или да отидем на новата групова тренировка във фитнеса, страхуваме се да излезем от зоната си на комфорт. Страхуваме се от толкова много неща - от отхвърляне, от обвързване, от разбиване на сърцето, от смърт, от паяци, от неуспех, дори от успех.

Страхът е първична реакция и е нормално да се страхуваме. Но това не означава, че не сме смели. Смелостта всъщност е точно обратното на отсъствието на страх. Смелостта е да си уплашен до смърт и въпреки това да скочиш.

Така че, ако някога си правила нещо, което те ужасява... това е знак, че си по-издръжлива, отколкото си даваш сметка.

Имаш подкрепа, на която да се опреш

Може да не знаеш, но самото наличие на кръг от хора, на които можеш да разчиташ, когато нещата станат трудни, автоматично увеличава твоята издръжливост.

"Наличието на социална подкрепа във всичките ѝ форми - инструментална подкрепа, емоционална подкрепа, подкрепа по отношение на начина, по който мислите за нещата - всички те са от значение и ни помагат да се справим с предизвикателствата", казва изследователят на устойчивостта Елиът Фридман пред списание "Greater Good".

Ако ти се струва, че небето се сгромолясва върху теб, по-лесно е да се справиш с напрежението, когато знаеш, че имаш убежище. Така че не се бори сама, потърси помощ.

Можеш да поискаш помощ, ако се наложи

Издръжливите хора разбират своите граници. Те знаят колко могат да поемат. И ако нещата станат непосилни, нямат нищо против да споделят тежестта. Издръжливостта не е само сила и независимост. Тя е свързана и със самосъзнанието - да знаеш кога имаш нужда от помощ и да имаш смелостта да я поискаш.

Можеш да бъдеш добра към себе си

Абсолютен мит е, че издръжливите хора винаги и с всичко се справят. Не, не е така. И те имат лоши дни, и те плачат. Имат и моменти, когато единственото, което правят, е да си поръчват храна за вкъщи и да гледат Netflix.

Но знаеш ли какво ги отличава? Те си позволяват да се чувстват по този начин. Знаят, че е необходимо да си дадат почивка. И си я дават. И не се самонаказват за това. Вместо това си дават любов и състрадание. Така те се възстановят по-бързо. А когато се върнат... са по-силни от всякога.

Благодарна си

Ако умееш да бъдеш благодарна, автоматично увеличаваш шансовете си за пълноценен и щастлив живот.

Мислиш ли някога за всички хора в живота си, заради които всеки ден си струва да се живее? Замисляш ли се някога за покрива над главата си, за храната, която имаш, или дори само за хубавото време навън? Именно нещата, които приемаме за даденост, заслужават най-голяма благодарност. И ако често се оказваш изпълнена с благодарност за всичко, което имаш, това увеличава шансовете ти за успех.

Знаеш, че не всичко е завинаги на всяка цена 

Никой не е казал, че всичко, което притежаваш, ще е твое завинаги! Ти си по-силна, отколкото си мислиш, ако знаеш как наистина стоят нещата, ясно ти е, че не можеш да контролираш всичко в живота си, приемаш, че някои хора в крайна сметка може да си тръгнат. И знаеш, че не е възможно да живееш в постоянно щастие завинаги. Помни - ако не можеш да направиш нищо по въпроса... остави го!

Винаги търсиш нови възможности

Има хора, които непрекъснато опитват нещо ново - учили са няколко езика, преустройвали са дома си десетки пъти, живели са в чужбина и са работили супер различни професии. Всеки път, когато се открие нова възможност, те я използват. 

Не се отказваш

Ако нещо не е незабавна победа, не губиш надежда. Просто продължаваш да действаш. Няма по-добър начин да станеш по-силна от това да вярваш, че един ден ще достигнеш целта си.

Преди това да се случи... просто трябва да повярваш в себе си. В крайна сметка всичко ще бъде наред. 

🤞

Виж още:

Силата на утвържденията: 6 положителни фрази, които ще променят живота ти

Извикай щастието в живота си: 5 стъпки, с които да активираш закона за привличането

5 фрази, с които да промениш личната си философия, за да бъдеш щастлива

Източник: hackspirit.com
Коментирай »
Още по темата
8 ежедневни навика на успешните жени, които да изпробваш още сега 8 ежедневни навика на успешните жени, които да изпробваш още сега
5 житейски принципа за по-спокоен и щастлив живот 5 житейски принципа за по-спокоен и щастлив живот
17 признака, че си по-наблюдателна от повечето хора 17 признака, че си по-наблюдателна от повечето хора
Как да се справим с неучтивите хора: Шест начина да останем позитивни и добри   Как да се справим с неучтивите хора: Шест начина да останем позитивни и добри  
13 признака, че си много силна личност 13 признака, че си много силна личност
В преследване на щастието: 8 черти на истински щастливите хора В преследване на щастието: 8 черти на истински щастливите хора
10 вдъхновяващи мисли, които ще променят живота ти 10 вдъхновяващи мисли, които ще променят живота ти
10 начина да бъдеш по-добър човек 10 начина да бъдеш по-добър човек
Препоръчваме още
„Любовта на музата“ – вдъхновяваща история за силата на мечтите (предложение за четене) „Любовта на музата“ – вдъхновяваща история за силата на мечтите (предложение за четене)
Японска пенсионерка подари жирафи на местен зоопарк Японска пенсионерка подари жирафи на местен зоопарк
Въздействаща история на три жени: „Гърди и яйца“ от Миеко Каваками (предложение за четене) Въздействаща история на три жени: „Гърди и яйца“ от Миеко Каваками (предложение за четене)
Среща с непознат: Ето кое е перфектното място и защо Среща с непознат: Ето кое е перфектното място и защо
Всичко за менструацията: Девет въпроса и техните отговори Всичко за менструацията: Девет въпроса и техните отговори
Шест полезни съвета, които ще ни спестят неприятности по време на пътуване Шест полезни съвета, които ще ни спестят неприятности по време на пътуване
Катрин де Ланг дава ценни съвети за подобряването на най-важния орган в „Силата на мозъка“ (предложение за четене) Катрин де Ланг дава ценни съвети за подобряването на най-важния орган в „Силата на мозъка“ (предложение за четене)
Пет неща, които ще го откажат от теб Пет неща, които ще го откажат от теб
Секс по приятелски – игра за напреднали Секс по приятелски – игра за напреднали
„Като тиха въздишка“ - поезия от Нели Горанова (предложение за четене) „Като тиха въздишка“ - поезия от Нели Горанова (предложение за четене)
Разбери намеренията му за пет минути  Разбери намеренията му за пет минути 
7 качества, които те правят любимата колежка в офиса 7 качества, които те правят любимата колежка в офиса
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби