„Същински ангели“ – един от задължителните романи на последното десетилетие

Сравненията, които поражда, са с „Хладнокръвно“ на Труман Капоти и „Пътят“ на Кормак Маккарти

„Същински ангели“ – един от задължителните романи на последното десетилетие

Photo credit: Издателство „Персей“

Основаващ се на реална история, разтърсващ и помнещ се дълго, романът „Същински ангели“ от Мортен Пепе става бестселър в Дания с близо 50 000 продадени екземпляра и е номиниран за престижни награди. Днес, пет години след излизането си, романът има статут на култова класика и е считан за едно от задължителните четива от последното десетилетие, отбелязват от издателство „Персей“.

Сравненията, които поражда, са с „Хладнокръвно“ на Труман Капоти и „Пътят“ на Кормак Маккарти.

Симон току-що е излязъл от затвора, където е лежал за участието си в немотивирано жестоко убийство. Той се е преместил далеч от Копенхаген,  за да създаде нов и безопасен живот за малкото си семейство, въпреки че демоните от миналото го преследват.

Братовчед му Мики планира да избяга от охранявания младежки затвор, където побърква персонала и останалите затворници.

А в копенхагенския квартал Амагер Джамил се опитва да върне живота си към нормалното след престой в психиатрична болница, но не може да избяга от мисълта да отмъсти на Мики и Симон, които преди няколко години са убили най-добрия му приятел Зеки.

„Същински ангели“ е портрет на младите хора на ръба на обществото – изоставени от външния свят, изгубени в системата, оставени на собствения си гняв.

 „Познавате тези момчета. Най-вероятно сте ги срещали или чували преди, но за щастие само за кратко. Те са тези, с които не искаме собствените ни деца да се мотаят. Лошите деца. Децата, за които предполагаме, че нашата социална държава и мрежа за социална сигурност ще се погрижат. За съжаление това не винаги е така. Далеч от това е. Вместо това тези млади хора са оставени да се задушават в безмилостната си съпротива срещу обществото, от което трябва да бъдат част. Те се хранят с гнева и омразата си, привлечени са от образите на врагове, които удобно си въобразяват. Защото докато има кого да мразите, кого да обвинявате, можете да почувствате, че имате думата в собствената си безнадеждна ситуация. „Това, което свързва хората, не е споделянето на хляба, а споделянето на враговете“, пише Кормак Маккарти в „Кървав меридиан“. Но това е и историята на момче, което губи всичко в деня, в който губи най-добрия си приятел, както и за несправедливия срам и вина, които носи със себе си след това. Това е историята на една невинна жертва, която в крайна сметка плаща най-високата цена. Оставям моя роман в ръцете ви и ви благодаря, че му вдъхвате живот и той ще заживее в ръцете, ума и сърцето ви“, гласи посланието на автора

Мортен Пепе/Photo credit: Издателство „Персей“

Сюжетът на „Същински ангели“ има зловеща връзка с действителността, защото се основава на безсмисленото расистко убийство на 14-годишен емигрант вестникар през 2008 г.

Мортен Пепе пише с впечатляваща съпричастност и голяма правдоподобност за безнадеждната среда на изгубените момчета от Амагер. Разкайващият се Симон, леденостуденият психопат Мики и психически увреденият Джамил са обрисувани с усет за причините, поради които коловоза на живота им се срива. Същевременно стилът на Пепе е изпълнен с ярки образи.

Photo credit: Издателство „Персей“

"Същински ангели" от Мортен Пепе, откъс от книгата

Сбогом

2008

Оставят за малко Джамил, Хади, Тайс и още двама приятели от съседните блокове в болничната стая, за да се сбогуват със Зеки. Никой не е съвсем наясно кога семейството ще изключи респиратора. Никой не казва нищо. Волкан сяда най-близо до леглото, навежда се напред и опира ръце върху коленете си. Джамил е събрал смелост да влезе в стаята. Седи с изправен гръб на стола от другата страна на леглото, откъм прозореца с гледка към „Феледпаркен“, където хората разхождат кучетата си, тичат за здраве, родители хвърлят фризби и играят с децата си.

Изведнъж вратата се отваря. Маруан от ХБГ надниква вътре. Отваря вратата изцяло, но не за себе си. Вътре влиза Билал и мигом окупира пространството. Неговото високо, мършаво тяло се движи бавно като кралска кобра през равнинна местност. Мускулите му изпъкват през ръкавите на прилепналата блуза. Всички стават на крака и поздравяват лидера на бандата.

Когато той стига до Джамил, спира на място. Преценява го с пронизващия си като шиш поглед. Погледа, виждал повече кръв, насилие и затворнически килии от когото и да било в помещението. Джамил забравя да диша.

– Добре ли си, приятелю? – пита той с дълбок глас, който звучи отпуснато и овладяно. Джамил кимва. Билал протяга ръка към него и се здрависват с шляпване, което отеква из цялата стая.

Маруан кимва на Тайс и Хади, които тутакси стават и отстъпват местата си. След известно стържене със столовете по пода тишината отново ги обгръща. Единственият саундтрак в стаята се състои от дишането им и бипкането на машината.

Очите на Билал сканират всички в помещението.

– Днес казахте ли си молитвите, братя?

Те се споглеждат.

– Така си и мислех.

Той придърпва стола съвсем плътно до леглото и полага длан върху ръката на Зеки. Пак поглежда към своята публика, своите поданици.

– Днес не ги забравяйте. Днес има нужда от тях.

Билал стисва по-здраво бледата ръка на Зеки.

– Нашият брат ще се понесе към Небето – продължава той. – Онези, които са направили това, ще отидат в Ада. Псетата им с псета.

Лицемери, мисли си Джамил. Тъпи чернилки, които никога не са прочели и страница от Корана. Ако бяха, нямаше да извършват престъпления срещу него всеки ден без изключение.

– Шибани датчани! – не се сдържа Хади. – Само изчакайте и ще видите какво ще им се случи.

– Ще ги пречукаме – продължава Волкан.

– Хайде, да ги намерим сега. На момента!

Билал поглежда засмяно към Маруан. Вдига длан към насъбралите се. Поклаща глава.

– Тия чернилки не четат новините – отбелязва той и продължава да се смее. Маруан също клати глава, втренчен в тях.

Всички пак се смълчават. Из стаята се стрелкат объркани погледи.

– Какво? – пита Волкан и разперва ръце.

– Акраш вече ги хвана – обяснява Маруан. – Вчера са ги задържали. Някакви шибани датчани от Хьоргорен. Много добре ги познавам. Двама братовчеди. Воюваха с ония от ул. „Телемарксгеде“.

Джамил е принуден да се вкопчи в подлакътниците на стола. Опасява се, че иначе ще се изплъзне. От кожата му избива студена пот под тениската. Останалите се чепкат за отмъстителни актове. Предложенията са кое от кое по-гротескни. Джамил напълно забравя за тях и поглежда към Зеки. Навярно е въпрос на часове и останалата част от тялото му да се предаде. Или пък може да стане сега, докато седят тук и се надвикват. И все пак още не е мъртъв. Още малко ще бъде при него.

***

У дома Джамил се събужда окъпан в пот и с главоболие, което се усеща като дяволски танц зад очите му. Включва телевизора и го прочита по телетекста. Взира се в екрана часове наред. Чака телефона да звънне и някой от болницата да му каже, че всичко това е лъжа. Не получава обаждане.

Пише есемеси и на Хади, и на Тайс, но не му отговарят. Още и още медии отразяват новината. Прочита я и в интернет.

„Нападение с бухалка на Амагер – вестникарят вече е мъртъв.“

***

Явно вече е на другия ден. Мобилният му телефон иззвънява отново. Непознат номер. Да не би Зеки да му се обажда от някое тайно местенце? Не. Зеки е мъртъв. Не успява да схване името на звънящия, когато той се представя, чува само, че гласът в другия край на линията е стажант и работи за някаква телевизия. Започва със съболезнования. Дума, която Джамил никога дотогава не е чувал. Искат да проверят дали би склонил да участва в предаването довечера, за да говори за случилото се. Вече са изписали много по темата. Какво е станало? Дали е било престъпление от омраза, или не? Какво можем да направим ние като общество, за да сложим край на този тип насилие? Ще отнеме най-много десет минути и те ще покрият разходите му за такси, обяснява стажантът и се уверява, че Джамил действително се намира в района на Копенхаген. Иначе пътуването с такси може да излезе соленичко, добавя той и се засмива.

Джамил не изпитва абсолютно никакво желание да се показва по телевизията, при мисълта за това в ума му не изплува и капчица смисъл. Изгледите да се изявява в публичното пространство по-малко от денонощие след убийството на най-добрия му приятел изглеждат абсурдни.

Може би останалите имат право да го осъждат? Защо не направи нищо? Защо не застана на пътя им и не предотврати удара? Нали видя онзи да се задава с бухалката в ръка още от колата, че даже и още от багажника, определено можеше да предвиди какво ще последва, той имаше повече усет за тия неща от Зеки. Нали беше обещал на Ханъм да го наглежда, а ето че го беше предал, той също носеше отговорност.

Джамил се плъзва по вълната на укорите им. Навярно би могъл лично да я пресече и да потуши щетите. Изведнъж хваща телефона и започва да цъка в търсене на номера на стажанта, за да му се обади и да съобщи, че все пак е готов да дойде в телевизията.

***

Отвеждат го до канапето до водещия. Поставят чаша вода на масичката пред него. Прожекторите го къпят в светлина. Някакъв мъж намества микрофона на яката му.

Водещият събира картите си. Поглежда към камерата и съобщава, че сега ще преминат на съвсем различна тема. Разказва за нападението над Зеки. За смъртта му. Джамил седи съвсем неподвижно, свил ръце в скута си. Кръвта вие в ушите му. Отново сирени. Внимателно протяга ръка към джоба си, за да извади една кърпичка. Не успява, защото водещият поглежда към него и задава първия си въпрос.

– Разкажи ми малко за твоя приятел. Кой беше Зеки... ?

Коментирай »
Препоръчваме още
„Пилат“ на Магда Сабо за пръв път на български език (предложение за четене) „Пилат“ на Магда Сабо за пръв път на български език (предложение за четене)
Петте неща, които задължително присъстват в дамската чанта Петте неща, които задължително присъстват в дамската чанта
„Скандална“ интимна лирика: „Стихотворения“ от Константинос Кавафис (предложение за четене) „Скандална“ интимна лирика: „Стихотворения“ от Константинос Кавафис (предложение за четене)
ТЕСТ: Коя завладяваща българска мелодия отговаря най-много на твоя дух? ТЕСТ: Коя завладяваща българска мелодия отговаря най-много на твоя дух?
Изследване: Растенията издават звуци, но неуловими за човешкото ухо Изследване: Растенията издават звуци, но неуловими за човешкото ухо
Предложение за четене: „Обичай смело“ - биография на големия Енчо Керязов Предложение за четене: „Обичай смело“ - биография на големия Енчо Керязов
ТЕСТ: Избери си емоджи и ще ти разкрия една тайна за теб! ТЕСТ: Избери си емоджи и ще ти разкрия една тайна за теб!
Как да разбереш, че сте се превърнали в скучна двойка Как да разбереш, че сте се превърнали в скучна двойка
Илюстрованата детска книжка „Живот“ разказва историята на Земята в стихове Илюстрованата детска книжка „Живот“ разказва историята на Земята в стихове
R.I.P., Тони Бенет! Най-големите хитове на легендата R.I.P., Тони Бенет! Най-големите хитове на легендата
Накарай го да се влюби в теб Накарай го да се влюби в теб
„Войната и мирът“: „Философски закуски“ за деца (предложение за четене) „Войната и мирът“: „Философски закуски“ за деца (предложение за четене)
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби