Урок по щастие в 52 стъпки: Книга наръчник ни предизвиква да живеем живота на мечтите си

Елица Стойчева отправя специално предизвикателство към всички, които искат да бъдат щастливи

Надя Хамдан

Елица Стойчева/ Photo credit: Личен архив 

„Щастието е нашето нормално състояние. То не е нещо, към което трябва да се стремим, за което трябва да се борим или да провеждаме някакви сериозни битки със света или с останалите. По-скоро не трябва да му пречим.“ Това споделя в интервю за Venera.bg Елица Стойчева – автор на книгата наръчник „52 стъпки към щастието“.  

Photo credit: Личен архив

Написването на книга е мечта на Елица от повече от близо 15 години. Тя ръководи успешен бизнес, а личностното развитие е тема, която не е спирала да я вълнува. „Темата за щастието ми е много актуална, понеже през годините аз винаги съм се грижила да успявам, поставяла съм си цели, в момента имам много успешен бизнес. В един момент като погледнеш назад, осъзнаваш, че всъщност, постигайки, ти в крайна сметка не си щастлив“, казва Елица.

Защо ни убягва щастието

Щастието все успява да ни избяга в ежедневието. Ако не се фокусираме върху него, го пропускаме измежду всички други важни и рационални задачи. Това разказва още авторката и споделя „в крайна сметка ни трябва много малко, за да бъдем щастливи. Просто не трябва да го забравяме.“

Всички ние имаме много неефективни модели, с които сами си пречим, сами се саботираме и най-вече си пречим да бъдем щастливи, посочва още специалистът. Тя съветва да се запознаем с тях и да се разберем с тях, за да можем да се оставим на щастието.

52 стъпки към щастието  

„52 стъпки към щастието“ е книга, която всеки сам пише за себе си, казва Елица. Книгата е дневник, който води читателя през различни техники и упражнения, повечето от приложната психология, към неговия по-щастлив и по-осъзнат живот. Книгата съдържа по едно предизвикателство за всяка седмица от годината, което читателят, изпълнявайки, може да попълва в самата книга, да лепи снимки, да твори. „Общо взето ще стане накрая един цветен дневник“, казва още авторката. 

Photo credit: Личен архив

Личното послание на Елица Стойчева

Посланието, което Елица иска да отправи с книгата си звучи така: „Изберете себе си! Избирайте себе си всеки ден, избирайте щастието си. Вашите близки ще бъдат много по-щастливи, ако направите този избор, отколкото постоянно да се жертвате в името на нещо или някой“. Авторът се обръща към всички, които искат да изживеят щастието си с апел: Нека тази година бъде вашата, бъдете себе си, поставете се на първо място в списъка с приоритети, не след чиниите, не след прането вкъщи, не след другите изключително важни неща. Наистина сложете вашето щастие на първо място, където заслужава да бъде поставено!

Специалното предизвикателство на Елица към читателите на Venera.bg  

На финала Елица разкрива предизвикателство, което по думите ѝ е много зареждащо за всички. Това е навикът да се самоутвърждаваме. „Предизвикателството ми към читателите е да напишат 52 неща, които вече са успели – техни победи, техни силни качества… Откривайки нашите ресурси, ние всъщност имаме след това много повече сила и енергия да случваме нещата, които искаме. Така че помислете си кои са нещата, в които сте успели до момента и ги напишете. Нека са минимум 52. Ако ви е трудно да измислите 52, значи това упражнение е още по-важно за вас“, съветва Елица.  

Photo credit: Личен архив

Коментирай »
Още по темата
Като бях малка исках да стана всичко, което съм сега… Вдъхновяващата история на Деница
Пет наистина важни неща, които да свършиш преди края на годината
Препоръчваме още
Не правете това в чужбина
Осем знака, че той не те заслужава
Как да разпознаеш женкаря
„Сто нощи“ – еротичен ноар за любовта, изневярата и формите на лъжата
Сериен убиец вижда бъдещето в смразяващия трилър от Алекс Нор „Създател на ангели“ (предложение за четене)
Упражнения за по път
Кой е Георги Господинов - първият български носител на наградата "Букър"
Чудовищата имат човешки лица в „Стая за гости“ на Клеманс Мишалон (предложение за четене)
5 начина да откриете силната си страна в работата
Любовта на мъжа минава през... приятелите му
От разрушените традиции могат да покълнат красиви нови начала: „Когато сме били птици“ от Аяна Лойд Бануо
Да се посмеем: Кои са най-големите недостатъци на всяка зодии
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби