Pinanga subterranea - палмата, която цъфти под земята

Растението е добре познато за местните жители на тропическия остров Борнео в Югоизточна Азия, които ядат неговите яркочервени, сладки и сочни плодове

Pinanga subterranea - палмата, която цъфти под земята

Снимката е илюстративна/Photo credit: gregovish/Pixabay

Изследователи откриха рядък вид палма, която цъфти под земята, съобщи ДПА.

Експерти от Кралската ботаническа градина в Кю нарекоха новооткритото растение Pinanga subterranea, което идва от латинската дума за „подземен“.

Растението е добре познато за местните жители на тропическия остров Борнео в Югоизточна Азия, които ядат неговите яркочервени, сладки и сочни плодове. Досега обаче то беше останало незабелязано от учените, които към днешна дата са описали около 300 различни вида палми на острова.

„Изучавам палми от 30 години и съм изумен как продължават да ни изненадват“, каза Уилям Бейкър, старши изследовател в Кралската ботаническа градина в Кю. „Тази неочаквана находка поставя много повече въпроси, отколкото дава отговори. Какво представлява опрашването на палмата? Как опрашителите намират цветовете под земята?“

Видът Pinanga subterranea е най-новото попълнение към семейството на откритите досега 2500 вида палми. Учените са установили, че до половината от тези растения може да са застрашени от изчезване.

Палмата вирее из първичните тропически гори на Западен Борнео, като пресича и държавните граници от Саравак в Малайзия до Калимантан в Индонезия.

Въпреки че е добре позната на местното население на Борнео, тази палма досега беше напълно пренебрегната от научната общност – това подчертава необходимостта от по-усиленото сътрудничество с местните жители.

Първоначално изследователите са разбрали за растението от съавтора на новото изследване – малайзийския ботаник Пол Чай, който намира палмата за първи път през 1997 г.

„Без подсказката на нашия малайзийски колега д-р Пол Чай, вероятно щяхме да сбъркаме този вълнуващ нов вид с някой незабележим палмов разсад и щяхме да го подминем“, каза Бенедикт Кунхаузър от Кралската ботаническа градина в Кю. „Вместо това, ние описахме по научен начин невероятно рядък случай на геофлория (подземно цъфтене) и първия известен пример от този вид в цялото палмово семейство. Това наистина е откритие, което се прави веднъж в живота.“

Повечето цъфтящи растения са еволюирали, така че да разгръщат своите цветове и плодове над земята, което улеснява опрашването и разпръскването на семената. Въпреки това обаче има малка подгрупа от растения, която може да цъфти и да има плодове под земята – сега това се наблюдава при 171 вида от 89 рода и 33 семейства растения.

Източник: БТА
Коментирай »
Препоръчваме още
„Уроци“ от големия британски писател, интелектуалец и общественик Иън Макюън (предложение за четене) „Уроци“ от големия британски писател, интелектуалец и общественик Иън Макюън (предложение за четене)
Има ли връзка между размера на обувките и този на мъжкото достойнство? Има ли връзка между размера на обувките и този на мъжкото достойнство?
„Когато Ницше плака“ от Ървин Д. Ялом (предложение за четене) „Когато Ницше плака“ от Ървин Д. Ялом (предложение за четене)
Танците са полезни не само за тялото Танците са полезни не само за тялото
Вместо меден месец Вместо меден месец
Вкусна, лесна за приготвяне и почти здравословна: Тази салата става за минути Вкусна, лесна за приготвяне и почти здравословна: Тази салата става за минути
ТЕСТ: Как си със самочувствието? ТЕСТ: Как си със самочувствието?
„Жажда” на Амели Нотомб ѝ носи номинация за „Гонкур“ 2019 (предложение за четене) „Жажда” на Амели Нотомб ѝ носи номинация за „Гонкур“ 2019 (предложение за четене)
„Себеподобните“ от Деница Дилова разкрива живота ни в Мета (предложение за четене) „Себеподобните“ от Деница Дилова разкрива живота ни в Мета (предложение за четене)
Електронна "татуировка" наблюдава здравето на сърцето Електронна "татуировка" наблюдава здравето на сърцето
Лесна рецепта за вкусен омлет (само три съставки) Лесна рецепта за вкусен омлет (само три съставки)
Предложение за четене: „Среща под звездите" – една романтична история в Лапландия Предложение за четене: „Среща под звездите" – една романтична история в Лапландия
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби