„Транспорт отвъд вечността” - красив роман, макар и разказващ за концлагерите и смъртта (предложение за четене)

Франтишек Тихи разказва история за приятелството и войната

21 октомври 2020

снимки: издателство „Персей“

„Когато имаш възможност да избереш от два пътя, поеми по по-тежкия”. Житейската максима, изречена от чешкия писател, описва най-точно романа му „Транспорт отвъд вечността”.

Високо оценената от критиката и читателите в Чехия книга разказва спираща дъха история за група приятели, които войната заварва с техните момчешки мечти и проблеми.

Хонза усеща бича на новодошлото зло най-бързо – баща му е арестуван от Гестапо. Скоро обаче Петър и Якуб получават забрана да посещават училище, а на реверите им се появяват… жълти звезди. Следват изпълнени с много премеждия дни, в които приятелите въпреки всичко остават заедно.

Транспорт отвъд вечността” се наема с трудната задача да разкаже красиво и съдържателно житейската трагедия на цяло едно поколение. Огромният ѝ плюс е, че децата научават най-важното за онзи невероятно тежък период през очите на свои връстници.

Авторът показва устройството на едно от най-известните гета в Централна Европа чешкия Терезин. Разказва ни за ужасяващите транспортни влакове, откарали хиляди души в концлагерите. Придружава героите си и до камерите на смъртта в Аушвиц.

Книгата обаче на първо място е чудесна история, посветена на приятелството и на неподозираната сила, която може да прояви дори един непълнолетен. Без да морализаторства, Франтишек Тихи ни запознава с герои човечни и обикновени, преследващи мечтите си дори когато на хоризонта е останало само едно – смъртта.

В резултат, съвсем логично, „Транспорт отвъд вечността” печели най-престижната чешка литературна награда „Магнезия Литера”.

Историята е още по-невероятна поради един простичък факт – голяма част от героите на романа са действително съществували юноши. Надарени и талантливи, те оставят след себе си дневници, рисунки, стихотворения, дори романи…

Писателят изследва творчеството им и го вплита в „Транспорт отвъд вечността”, като така се ражда четиво, което съчетава нуждата да познаваме историята с възможността всяко дете да се вдъхнови самото то да е творец.

Допълнителен плюс е самият професионален път на Франтишек Тихи – създател на собствена учебна система, той я прилага в своето училище, което е лицензирано от Министерството на образованието в Чешката република. Пражката Природни школа стои зад много проекти за опазване на миналото, като децата са поощрявани да общуват с природата, да развиват талантите си и да създават пълноценни отношения със своите връстници, пък и всички останали.

Всичко това превръща „Транспорт отвъд вечността” в необикновено изживяване – книга, от която всеки подрастващ може да научи най-важното за живота… Да цени приятелството и човечността, също честността, да мечтае. И героите на Франтишек Тихи са пример за това. А затваряйки последната страница на романа, усещането е едно – за сърце преливащо, което щастието и тъгата от прочетеното са направили още по-богато.

Историите притежават вълшебна сила – казва самият автор на „Транспорт отвъд вечността”. „Вярвам, че и със създаването на този сюжет нещо се е променило в животите на всички ни – продължава Франтишек Тихи, - че ние, живите, поне по този път през бездната на времето сме могли да изплатим нещо от дълга на онези, които ни чакат на другия бряг”.

Животът през очите на малките герои на Франтишек Тихи (Цитати от „Транспорт отвъд вечността”):

· „Не се страхувай. Бог знае какво прави”

· „Онова, което не може да се промени, трябва да се издържи”

· „Малко е полезното, което вършим, а още по-малко добрините, всичко добро е полезно, но не е задължително всичко полезно да е добро.”

· „Когато имаш възможност да избереш от два пътя, поеми по по-тежкия”

· „Сега… сега… сега. Това е действителността. Всичко останало е просто една такава игра – на Петър и Хонза, на евреи и немци, на болка и радост… Сън преди пробуждането.”

· „Нашите животи, копнежи, любови и мъки няма да бъдат забравени, ами ще се връщат и ще се разиграват отново и отново, докато всичко преходно на края на всички неща не се влее в океана на Вечността”.

Коментирай »
Един роман за битката между прагматизма и вярата - „Резиденцията“ на Георги Тенев (предложение за четене)
„Симфонията на времето” - митична история, която не казва истината (предложение за четене)
„Опитът“ от Русана Бърдарска (предложение за четене)
„Дендрити“ от Калия Пападаки (предложение за четене)
„Хроники на едно течно общество“, или лебедовата песен на Умберто Еко (предложение за четене)
„История с призраци“ от Лаура Фройденталер (предложение за четене)
Питър Мей се завръща с пророческия трилър „Карантина“ (предложение за четене)
„Жажда” на Амели Нотомб ѝ носи номинация за „Гонкур“ 2019 (предложение за четене)
„Кът за мечти“ от култовия режисьор Дейвид Линч, в съавторство с Кристин Маккена (предложение за четене)
„Трите тела“ от Лиу Цъсин, първи том от научнофантастичния шедьовър „Земното минало“ (предложение за четене)
Предложение за четене: Епидемиите: истински опасности и фалшиви тревоги
Предложение за четене: "Характери" на Жан дьо Лабрюйер - последната значима творба на френския ХVІІ век
Предложение за четене: „Мъртва точка“ - покъртителен, мрачно комичен роман от Греъм Нортън
Последни теми от форума
виж всички
Препоръчваме още
Редовни и нискотарифни авиокомпании - какво трябва да знаем
Най-омразните за мъжете женски прически
10 дрехи, които всяка жена трябва да притежава (ВИДЕО)
12 мита за жените, които е крайно време да развенчаем
Предложение за четене: „Литературни изкушения" от Венцеслав Константинов
Фибрите борят холестерола
Осем неловки ситуации в леглото и как да излезеш от тях
Симптомите на любовта
Вана с кафе и кафето като лекарство
Полицай спря кола за превишена скорост, наложи му се да изроди бебе (ВИДЕО)
Проучване: Децата с астма са изложени на риск от тревожност
Четири храни срещу високо кръвно налягане
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби