Колкото по-силно е семейството, толкова по-успешна е жената в кариерата

"Отрекохме семейството заради отчуждението срещу хората. Толкова трудно се оказа в един момент да даваме, че решихме, че е по-добре да живеем сами, за да не се похабяваме за някого..."

снимка: sxc.hu

Значението на семейството беше отричано твърде дълго. Сега то отново бива поставено на пиедестал, но това не е никак случайно, предвид голямото му роля в живота на хората хилядолетия наред. Това каза пред БГНЕС психологът Ани Владимирова. Според нея колкото по-силно е семейството, толкова по-успешна е жената в кариерата.

"По пътя на логиката един кораб отива все по-надълбоко и надалеч в морето, когато е сигурен, че има бряг, към който да се върне. Така е и със самолета – той винаги ще излезе по-далеч от базата, ако има къде да кацне. Същото е и при хората. Семейството е като пристанище, в което да се скриеш, където да те приемат, да те обичат, да те одобряват. Когато знаеш, че имаш гръб, тогава е много по-лесно да отидеш сред непознатите и изпитанията", убедена е Владимирова.

"Отрекохме семейството заради отчуждението срещу хората. Толкова трудно се оказа в един момент да даваме, че решихме, че е по-добре да живеем сами, за да не се похабяваме за някого. А всъщност ние не осъзнаваме, че давайки, получаваме много повече", обясни тя.

Според Ани Владимирова хората, които изпипват нещата до детайл, опитват да контролират всичко. "За съжаление трябва да живееш 40-50 години, за да разбереш, че много малко събития можеш да контролираш в живота си. Най-добре организираните сватби свършват най-зле, защото всеки има своя фантазия в главата, а няма обща между двамата. И вместо те да градят и да решават заедно, всеки си дърпа към собствената концепция и това убива отношенията в двойката", каза още психоложката.

За нея бракът е една формалност. "Времето и животът показват дали хората са един за друг. Традицията е безкрайно хубаво нещо, защото тя е една сигурна рецепта. Тя дава усещане за удовлетворение и стабилност. За съжаление станахме крайни индивидуалисти. Няма да коментирам изминалия строй, в който не се ходеше на черква, жената не трябваше да е домакиня. Това до известна степен осакати усещането за семейство. Сега се опитваме да възкресим един мъртвец, който направихме всичко възможно да убием през последните 40 години. Но все пак традициите са много по-силни от всяко време, през което се минава. Аз съм убедена, че те се завръщат", каза още Ани Владимирова.

Коментирай »
Какво казват сентенциите за жените
12 мита за жените, които е крайно време да развенчаем
Как да оцелееш в женски офис
Мъжете са най-плодовити през юли и август
Бракът е полезен за сърцето
Какво прави жените щастливи
Последни теми от форума
виж всички
Препоръчваме още
Гневът сгрява ръцете, любовта и радостта топлят цялото тяло
Как да преодоляваме тревогата и стреса
Предложение за четене: „Глад“ от Джамал Уариаши
Предложение за четене: „Време и стил. Контури на историята на модата през XX век“
Топ 5 на най-ревнивите зодии в хороскопа
Предложение за четене: „Розата на Балканите” от Иван Илчев
Най-влиятелните личности на 2023 г. на сп. "Time": Крал, президентска съпруга и още...
Пет от най-старите ресторанти в Европа (СНИМКИ)
Маска с аспирин, кисело мляко и мед срещу акне
Четири прости правила за по-вълнуващ секс
Пет от най-популярните есенни храни у нас
Как да го забравиш по-бързо
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби