снимки: morguefile.com 

През лятото мъжете са най-годни за зачеване, показва ново изследване, публикувано в "Индипендънт", пише БГНЕС.

През пролетта всички започват да мислят за любов, но през лятото мъжете е по-вероятно да създадат потомство. Ново изследване показва, че спермата е по-активна по средата на годината в месеците юли и август. Такива са резултатите от проучване, продължило 11 години с участието на 5000 души, лекувани от безплодие. 

Щастието се постига с чиста съвест и семейство

Безплодието се определя като неспособност да заченете дете 12 месеца след първия опит за забременяване. То засяга между 15 и 20% от двойките, като с възрастта нараства рискът да не може да се зачене.  

Колбасите намаляват мъжката потентност

В проучването лекари анализирали данните, събрани от 5188 мъже, посещавали Центъра за репродуктивна неспособност на Университетската болница на Парма, Северна Италия. Те установили сезонна зависимост в качеството на генетичния материал на мъжете.

Резултатите показват, че подвижността на сперматозоидите достига своя връх през лятото и е най-ниска през зимата. Според лекарите това се дължи на промени в нивата на хормоните, включително на тестостерона. За успешното зачеване са важни нивата на стреса, кортизола, тестостерона, витамин D и холестерола.  

Коментирай >