Един роман за битката между прагматизма и вярата - „Резиденцията“ на Георги Тенев (предложение за четене)

Роман за вечното и актуалното – за вездесъщите социални патологии

22 декември 2020
Един роман за битката между прагматизма и вярата - „Резиденцията“ на Георги Тенев (предложение за четене)

„Резиденцията”/издателство 'Колибри"

Резиденцията” ни пренася след средата на 21 век, в една държава, запазила много черти на нашата, но с нови очертания.

Страната е разделена между Планинската република и Свободна зона. В свят на забрани и репресии само мистическото учение Рилски урок владее умовете и сърцата на младежите. Преследването и изтребването на тази секта е задача на един върховен прокуратор.

Романът е разделен на три части, които носят символически имена: „Прокураторът“, „Серумът на истината“ и „Млада кръв“.

Авторът ни въвлича в един стремителен, дълбок и смущаващ сюжет, чийто двигател е надеждата, че в обществото ни има нещо повече от хаос, алчност и инстинкт за самосъхранение.

За автора

Георги Тенев е роден през 1969 година в София. Завършва НГДЕК „Константин-Кирил Философ” и Софийския университет „Св. Климент Охридски“, по-късно следва и във Виенския университет.

Автор е на романите „Партиен дом“ (Награда за български роман на годината на фондация „ВИК“, 2007), „Кристо и свободната любов“, „Господин М.“, „Български рози”, „Балкански ритуал“ и на сборниците с разкази „Жената на писателя” и „Свещена светлина“ (отличен със стипендия за превод на Американския ПЕН център).

Резиденцията” е още едно свидетелство за разказваческата дарба на Тенев и представлява метафора на нашето минало, но и смело видение за нашето бъдеще. Няма как да остави читателя равнодушен.

Коментирай »
Още по темата
„Островът в небето“ от Антон Борисов (предложение за четене) „Островът в небето“ от Антон Борисов (предложение за четене)
„Политическите процеси на Разград” от Димитър Петков – българската администрация по време на комунизма (предложение за четене) „Политическите процеси на Разград” от Димитър Петков – българската администрация по време на комунизма (предложение за четене)
„Опашката“ - притча за покварата и измамната сила на илюзиите (предложение за четене) „Опашката“ - притча за покварата и измамната сила на илюзиите (предложение за четене)
„Съвременна клайнианска психоанализа“ от Светлозар Василев (предложение за четене) „Съвременна клайнианска психоанализа“ от Светлозар Василев (предложение за четене)
„Любов по време на глобални климатични промени” от Йозеф Панек (предложение за четене) „Любов по време на глобални климатични промени” от Йозеф Панек (предложение за четене)
„Епосът на утринните звезди“ - разтърсваща книга за човека в условията на диктатура (предложение за четене) „Епосът на утринните звезди“ - разтърсваща книга за човека в условията на диктатура (предложение за четене)
„Опит за екстаз” от непокоримия писател, дисидент и журналист Димитър Бочев (предложение за четене) „Опит за екстаз” от непокоримия писател, дисидент и журналист Димитър Бочев (предложение за четене)
Сериен убиец се учи да обича в „Мазето“ от Благой Д. Иванов (предложение за четене) Сериен убиец се учи да обича в „Мазето“ от Благой Д. Иванов (предложение за четене)
„Сицилианецът” от Марио Пузо – криминални войни и интриги в продължението на най-популярната мафиотска сага (предложение за четене) „Сицилианецът” от Марио Пузо – криминални войни и интриги в продължението на най-популярната мафиотска сага (предложение за четене)
Революции превземат света в „Малка омраза” на Джо Абъркромби (предложение за четене) Революции превземат света в „Малка омраза” на Джо Абъркромби (предложение за четене)
„Транспорт отвъд вечността” - красив роман, макар и разказващ за концлагерите и смъртта (предложение за четене) „Транспорт отвъд вечността” - красив роман, макар и разказващ за концлагерите и смъртта (предложение за четене)
„Хроники на едно течно общество“, или лебедовата песен на Умберто Еко (предложение за четене) „Хроники на едно течно общество“, или лебедовата песен на Умберто Еко (предложение за четене)
Питър Мей се завръща с пророческия трилър „Карантина“ (предложение за четене) Питър Мей се завръща с пророческия трилър „Карантина“ (предложение за четене)
Препоръчваме още
Пет женски недостатъка, които мъжете обожават Пет женски недостатъка, които мъжете обожават
5 необичайни места, на които може да срещнеш голямата любов 5 необичайни места, на които може да срещнеш голямата любов
„Брачната двойка червени рибки“ (2013) и „Венчелистчета и други неудобни истории“ от Гуадалупе Нетел (предложение за четене) „Брачната двойка червени рибки“ (2013) и „Венчелистчета и други неудобни истории“ от Гуадалупе Нетел (предложение за четене)
Как да преодолеем конфликтите във връзката Как да преодолеем конфликтите във връзката
Пране, гладене, сушене, избелване: Какво означават символите върху дрехите   Пране, гладене, сушене, избелване: Какво означават символите върху дрехите  
Не прави това в леглото: 5 грешки в секса, които жените допускат Не прави това в леглото: 5 грешки в секса, които жените допускат
Сусана Исерн и Росио Бониля представят „Голяма книга на суперсъкровищата, които са истински важни“ (предложение за четене) Сусана Исерн и Росио Бониля представят „Голяма книга на суперсъкровищата, които са истински важни“ (предложение за четене)
Заседналият начин на живот причинява тревожност Заседналият начин на живот причинява тревожност
ТЕСТ: Какъв е скритият ти талант? 🌟 ТЕСТ: Какъв е скритият ти талант? 🌟
Като бях малка исках да стана всичко, което съм сега… Вдъхновяващата история на Деница Като бях малка исках да стана всичко, което съм сега… Вдъхновяващата история на Деница
Орален секс за настроение Орален секс за настроение
Антъни Хопкинс за работата си в "Тор": „Безсмислена актьорска игра“ Антъни Хопкинс за работата си в "Тор": „Безсмислена актьорска игра“
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби