Най-често срещаните заболявания при котките

Проучването е проведено сред над 1 милион екземпляра

Photo by Pixabay, pexels.com

Ново проучване разкрива пълен списък на най-често срещаните заболявания при котките въз основа на ветеринарните досиета на повече от един милион домашни любимци в Обединеното кралство, съобщава „Мейл онлайн“.

Заболяването на венците оглавява списъка на най-често срещаните заболявания, следвано от затлъстяването, израсналите нокти и заразяването с бълхи. Всеки, който обича котките, иска да направи живота им по-щастлив и по-здравословен - казва Дан О'Нийл, доцент по епидемиология на домашните животни в Кралския ветеринарен колеж и ръководител на проучването. „Това изследване помага на собствениците да разберат, че грижата за зъбите, теглото и паразитите са основните здравословни проблеми на котките като цяло, така че собствениците да могат да насочат по-добре грижите и финансите си към това да осигурят на котките си по-добър живот“, обяснява ученият.

В проучването изследователите си поставят за цел да разберат кои са най-често срещаните заболявания при домашните котки и как те варират в зависимост от възрастта и пола на животното. Екипът събира данни от случайна извадка от 18 249 котки от изследвана популация от общо 1 255 130 котки. От тази извадка най-често срещаната порода е британска късокосместа (3,01%), рагдол (1,82%) и бенгалска (1,22 %). Други често срещани породи, включени в изследването, са мейн-куун (0,93%), персийска (0,73%) и сиамска (0,68%). Оценката на ветеринарните им досиета показа, че средно котките са диагностицирани с едно заболяване всяка година, въпреки че мъжките и по-възрастните котки е по-вероятно да страдат от множество заболявания. 

Заболяването на венците (15,23%) оглави списъка на най-често срещаните заболявания, следвано от затлъстяването (11,58%), общото стоматологично заболяване (9,23%), израсналите нокти (5,23%), заразяването с бълхи (5,07%) и сърдечния шум (4,44%). Други състояния в топ списъка включват анорексия (1,74%), конюнктивит (1,65%) и цистит (1,11%). 

При мъжките и женските котки обаче рискът за 14 от 30-те най-често срещани състояния е различен. Установено е, че женските са изложени на по-висок риск от усложнения на следоперативните рани, прекомерно обгрижване, свръхчувствителност към ухапване от бълхи, хипертиреоидизъм и израснали нокти. В същото време мъжките котки са по-склонни да страдат от заболявания на венците, пътнотранспортни произшествия, сърдечни шумове, куцане, затлъстяване, абсцесни рани и наранявания от котешко ухапване.

Възрастта също изглежда играе ключова роля за риска от различни заболявания. Котките на възраст под осем години са по-склонни да имат наранявания от ухапване от котка, заразяване с бълхи, пътнотранспортни произшествия и усложнения на следоперативни рани. За разлика от тях при по-възрастните котки (над осем години) рискът от 23 заболявания, включително куцота, цистит и сърдечни шумове е по-висок.      

Професор Даниъл Гън-Мур, лектор по котешка медицина в Единбургския университет и съавтор на проучването, каза: „Най-често срещаните заболявания, от които страдат котките, са почти напълно предотвратими. Например котките не могат сами да наддават на тегло - сам знам колко е трудно, когато любимата ви котка поиска още няколко гранули. Но не трябва да забравяме, че храната не е любов - много по-добре е вместо това да се ангажираме с тях в някаква игра“. 

Екипът се надява, че резултатите от изследването ще помогнат на ветеринарните лекари и собствениците на котки да разберат по-добре и да прогнозират нарушенията при своите котки. Котките имат репутацията на лесни за отглеждане животни, но тези нови данни наистина показват колко е важно собствениците да се уверят, че се грижат за основните нужди на своите котки, свързани с хуманното отношение към тях - уточни Джъстин Шотън, старши вицепрезидент на Британската ветеринарна асоциация. „Независимо дали котката ви е спокойна, или изпълнена с котешка енергия, редовните здравни прегледи и добрите взаимоотношения с ветеринарния лекар могат да гарантират, че няма да пропуснете едва доловимите признаци, че тя не е добре или изпитва болка“, съветват ученият.

Източник: Христо Кьосев/БТА

Коментирай »
Това е най-добрият начин да се гали котка
Запознайте се с котарака Гацек - Ким Кардашиян в света на котките
Не ме пипай: Местата, на които котките не обичат да бъдат докосвани
Котки, които се държат като абсолютни гадняри (ВИДЕО)
Тези две котки са истински хит в интернет (ВИДЕО)
Котешката снимка, която стана хит в интернет
За котетата и законите на физиката
Последни теми от форума
виж всички
Препоръчваме още
10 безотказни психологически трика, които да изпробваш веднага
Шест знака, че е време да смениш работата си 
Най-вълнуващите секс рекорди в историята
Преждевременно родените бебета са по-уязвими към повтаряща се болка
Да забавим темпото и да се съсредоточим върху простичките неща в живота
Как да спреш да си "кошче за душевни отпадъци"
Кучетата се притесняват, когато стопаните им са стресирани
Шест навика, с които гарантирано ще го вбесиш 
Шест признака, че излизаш с неподходящия мъж
Най-дразнещите реплики на мъжете
Хитът "Bum Bum Tam Tam" има нова версия – насърчава хората да се ваксинират (ВИДЕО)
Внимателно със спорта в жегата: Ето как да изчислим максималния допустим пулс
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби