Най-често срещаните заболявания при котките

Проучването е проведено сред над 1 милион екземпляра

Най-често срещаните заболявания при котките

Photo by Pixabay, pexels.com

Ново проучване разкрива пълен списък на най-често срещаните заболявания при котките въз основа на ветеринарните досиета на повече от един милион домашни любимци в Обединеното кралство, съобщава „Мейл онлайн“.

Заболяването на венците оглавява списъка на най-често срещаните заболявания, следвано от затлъстяването, израсналите нокти и заразяването с бълхи. Всеки, който обича котките, иска да направи живота им по-щастлив и по-здравословен - казва Дан О'Нийл, доцент по епидемиология на домашните животни в Кралския ветеринарен колеж и ръководител на проучването. „Това изследване помага на собствениците да разберат, че грижата за зъбите, теглото и паразитите са основните здравословни проблеми на котките като цяло, така че собствениците да могат да насочат по-добре грижите и финансите си към това да осигурят на котките си по-добър живот“, обяснява ученият.

В проучването изследователите си поставят за цел да разберат кои са най-често срещаните заболявания при домашните котки и как те варират в зависимост от възрастта и пола на животното. Екипът събира данни от случайна извадка от 18 249 котки от изследвана популация от общо 1 255 130 котки. От тази извадка най-често срещаната порода е британска късокосместа (3,01%), рагдол (1,82%) и бенгалска (1,22 %). Други често срещани породи, включени в изследването, са мейн-куун (0,93%), персийска (0,73%) и сиамска (0,68%). Оценката на ветеринарните им досиета показа, че средно котките са диагностицирани с едно заболяване всяка година, въпреки че мъжките и по-възрастните котки е по-вероятно да страдат от множество заболявания. 

Заболяването на венците (15,23%) оглави списъка на най-често срещаните заболявания, следвано от затлъстяването (11,58%), общото стоматологично заболяване (9,23%), израсналите нокти (5,23%), заразяването с бълхи (5,07%) и сърдечния шум (4,44%). Други състояния в топ списъка включват анорексия (1,74%), конюнктивит (1,65%) и цистит (1,11%). 

При мъжките и женските котки обаче рискът за 14 от 30-те най-често срещани състояния е различен. Установено е, че женските са изложени на по-висок риск от усложнения на следоперативните рани, прекомерно обгрижване, свръхчувствителност към ухапване от бълхи, хипертиреоидизъм и израснали нокти. В същото време мъжките котки са по-склонни да страдат от заболявания на венците, пътнотранспортни произшествия, сърдечни шумове, куцане, затлъстяване, абсцесни рани и наранявания от котешко ухапване.

Възрастта също изглежда играе ключова роля за риска от различни заболявания. Котките на възраст под осем години са по-склонни да имат наранявания от ухапване от котка, заразяване с бълхи, пътнотранспортни произшествия и усложнения на следоперативни рани. За разлика от тях при по-възрастните котки (над осем години) рискът от 23 заболявания, включително куцота, цистит и сърдечни шумове е по-висок.      

Професор Даниъл Гън-Мур, лектор по котешка медицина в Единбургския университет и съавтор на проучването, каза: „Най-често срещаните заболявания, от които страдат котките, са почти напълно предотвратими. Например котките не могат сами да наддават на тегло - сам знам колко е трудно, когато любимата ви котка поиска още няколко гранули. Но не трябва да забравяме, че храната не е любов - много по-добре е вместо това да се ангажираме с тях в някаква игра“. 

Екипът се надява, че резултатите от изследването ще помогнат на ветеринарните лекари и собствениците на котки да разберат по-добре и да прогнозират нарушенията при своите котки. Котките имат репутацията на лесни за отглеждане животни, но тези нови данни наистина показват колко е важно собствениците да се уверят, че се грижат за основните нужди на своите котки, свързани с хуманното отношение към тях - уточни Джъстин Шотън, старши вицепрезидент на Британската ветеринарна асоциация. „Независимо дали котката ви е спокойна, или изпълнена с котешка енергия, редовните здравни прегледи и добрите взаимоотношения с ветеринарния лекар могат да гарантират, че няма да пропуснете едва доловимите признаци, че тя не е добре или изпитва болка“, съветват ученият.

Източник: Христо Кьосев/БТА

Коментирай »
Още по темата
Защо котките имат плешиви петна пред ушите? Защо котките имат плешиви петна пред ушите?
Това е най-добрият начин да се гали котка Това е най-добрият начин да се гали котка
Запознайте се с котарака Гацек - Ким Кардашиян в света на котките Запознайте се с котарака Гацек - Ким Кардашиян в света на котките
Не ме пипай: Местата, на които котките не обичат да бъдат докосвани Не ме пипай: Местата, на които котките не обичат да бъдат докосвани
Котки, които се държат като абсолютни гадняри (ВИДЕО) Котки, които се държат като абсолютни гадняри (ВИДЕО)
Тези две котки са истински хит в интернет (ВИДЕО) Тези две котки са истински хит в интернет (ВИДЕО)
Котешката снимка, която стана хит в интернет Котешката снимка, която стана хит в интернет
За котетата и законите на физиката За котетата и законите на физиката
Препоръчваме още
Урок по щастие в 52 стъпки: Книга наръчник ни предизвиква да живеем живота на мечтите си Урок по щастие в 52 стъпки: Книга наръчник ни предизвиква да живеем живота на мечтите си
И жените станахме ловци И жените станахме ловци
Петте типа жени, които отблъскват мъжете Петте типа жени, които отблъскват мъжете
С какво тя е по-добра от теб? С какво тя е по-добра от теб?
9 красиви цитата, доказващи, че очите са огледало на душата     9 красиви цитата, доказващи, че очите са огледало на душата    
Как да разбереш, че сте се превърнали в скучна двойка Как да разбереш, че сте се превърнали в скучна двойка
Най-сексуалните дни и месеци: Кога правим най-много секс Най-сексуалните дни и месеци: Кога правим най-много секс
Най-големите мъжки комплекси Най-големите мъжки комплекси
Махмурлукът е най-тежък на 29 години Махмурлукът е най-тежък на 29 години
Цветът на очите разкрива тайни за характера Цветът на очите разкрива тайни за характера
Как да го впечатлиш от пръв поглед Как да го впечатлиш от пръв поглед
Най-възбуждащите аромати за мъжете Най-възбуждащите аромати за мъжете
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби