Петъчно меню: Три лесни рецепти за предястие, основно ястие и неустоим десерт

Брускети, пилешки медальони и шоколадови мъфини

Петъчно меню: Три лесни рецепти за предястие, основно ястие и неустоим десерт

Photo credit: Lucie Liz/pexels.com

Петъчният ден е любим на мнозина – повод за малък празник по повод на изтичането на работната седмица. А какво е празникът без подобаващо меню?

Ако ви е омръзнало да се чудите какво вкусно ястие да измислите за вечеря, днес ви предлагаме лесна рецепта за тристепенно меню, в която ще се влюбите.

🥘🧁🍓

Предястие: Брускети с домати и моцарела

Съставки:

  • Френски хляб или багета
  • Зрели домати 
  • Моцарела
  • Екстра върджин зехтин
  • Пресен босилек
  • Сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Загрей фурната на 200 градуса.
  2. Нарежи хляба на дебели филийки и ги подреди върху тава за печене.
  3. Изпечи хляба в предварително загрята фурна за около 5-7 минути, докато стане хрупкав и леко златист.
  4. Докато хлябът се пече, нарежи доматите и моцарелата на тънки филийки.
  5. Извади хляба от фурната и го остави да се охлади за кратко.
  6. Намажи всяка филийка хляб с малко зехтин.
  7. Подреди по две парчета домати върху всяка филийка хляб.
  8. Сложи по едно парче моцарела върху доматите.
  9. Подправи със сол и пипер на вкус.
  10. Постави брускетите отново във фурната за около 3-5 минути, докато моцарелата се разтопи.
  11. Извади брускетите от фурната и ги гарнирай с пресен босилек.

Основно ястие: Пилешки медальони с пресни зеленчуци

Съставки:

  • Пилешки гърди (без кожа), нарязани на медальони
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 2 супени лъжици зехтин
  • 2 супени лъжици сок от лимон
  • 2 супени лъжици мед
  • 1 чаша нарязани пресни зеленчуци (моркови, патладжани, тиквички, царевица и др.)

Начин на приготвяне:

  1. Подправи пилешките медальони със сол и черен пипер от двете страни.
  2. В голяма тиган постави мазнина и загрей на средно висока температура.
  3. Нареди пилешките медальони в тигана и ги готви за около 4-5 минути от всяка страна, докато станат златисти.
  4. В купичка смеси сока от лимон и меда.
  5. След като пилешките медальони са готови, излей сместа от лимон и мед в тигана и намали температурата на средно ниска.
  6. Готви още 1-2 минути, като постоянно въртиш медальоните в соса, докато се напоят равномерно.
  7. Извади пилешките медальони от тигана и ги постави в чиния за сервиране.
  8. В същия тиган добави нарязаните зеленчуци и ги задуши за около 5-7 минути.
  9. Сервирай пилешките медальони в соса, в съчетание с пресните зеленчуци.

Десерт: Шоколадови мъфини с пресни ягоди

Съставки:

  • 1 ½ чаша брашно
  • 1 чаша захар
  • 1/3 чаша какао
  • 1 чаена лъжичка бакпулвер
  • ½ чаена лъжичка сода бикарбонат
  • ¼ чаена лъжичка сол
  • ½ чаша мляко
  • ½ чаша топла вода
  • 1 яйце
  • 1/3 чаша олио
  • 1 чаена лъжичка ванилов екстракт
  • Пресни ягоди за украса

Начин на приготвяне:

  1. Загрей фурната на 180 градуса.
  2. В голяма купа смеси брашното, захарта, какаото, бакпулвера, содата бикарбонат и солта.
  3. В друга купа разбий яйцето, след което добави млякото, водата, олиото и ваниловия екстракт.
  4. Постепенно прибави сухите съставки в течната смес и разбъркай добре, докато се получи хомогенно тесто.
  5. Подготви формички за мъфини и ги напълни на 2/3 с тестото.
  6. Печи мъфините в предварително загрята фурна за около 20 минути или до готовност (можеш да я провериш с клечка).
  7. Извади мъфините от фурната и ги остави да се охладят.
  8. Украси горната част на мъфините с пресни ягоди.

Добър апетит!

Коментирай »
Още по темата
Пълнен омлет - перфектната бърза вечеря! Пълнен омлет - перфектната бърза вечеря!
Зеле и яйца? Лесна рецепта, ако си готова да опиташ тази странна комбинация Зеле и яйца? Лесна рецепта, ако си готова да опиташ тази странна комбинация
Препоръчваме още
„Като тиха въздишка“ - поезия от Нели Горанова (предложение за четене) „Като тиха въздишка“ - поезия от Нели Горанова (предложение за четене)
Кой е Георги Господинов - първият български носител на наградата "Букър" Кой е Георги Господинов - първият български носител на наградата "Букър"
Предизвикателства при пътуване, които ни изкарват от зоната ни на комфорт Предизвикателства при пътуване, които ни изкарват от зоната ни на комфорт
Ах, тези клюки! Защо го правим и кой клюкарства повече – жените или мъжете? Ах, тези клюки! Защо го правим и кой клюкарства повече – жените или мъжете?
Съветите на Изи: Кой е най-щадящият начин за изправяне на косата  Съветите на Изи: Кой е най-щадящият начин за изправяне на косата 
ТЕСТ: Умееш ли да се забавляваш? ТЕСТ: Умееш ли да се забавляваш?
Как се променя Вселената според последната теория на Стивън Хокинг, четем в биографията му „За произхода на времето. Последната теория на Стивън Хокинг“ от Томас Хертог Как се променя Вселената според последната теория на Стивън Хокинг, четем в биографията му „За произхода на времето. Последната теория на Стивън Хокинг“ от Томас Хертог
Как да ядете в самолета без да направите пълен безпорядък Как да ядете в самолета без да направите пълен безпорядък
Стройни и красиви с доза утринна светлина всеки ден Стройни и красиви с доза утринна светлина всеки ден
Как да прекарате нощ в замък, иглу или къща на дърво Как да прекарате нощ в замък, иглу или къща на дърво
Защо термостатът в хотелската стая никога не работи както трябва Защо термостатът в хотелската стая никога не работи както трябва
10 начина да обиколите света с малък бюджет без да се лишавате от удобства 10 начина да обиколите света с малък бюджет без да се лишавате от удобства
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби