Петъчно меню: Три лесни рецепти за предястие, основно ястие и неустоим десерт Брускети, пилешки медальони и шоколадови мъфини
Брускети, пилешки медальони и шоколадови мъфини
Photo credit: Lucie Liz/pexels.com
Петъчният ден е любим на мнозина – повод за малък празник по повод на изтичането на работната седмица. А какво е празникът без подобаващо меню?
Ако ви е омръзнало да се чудите какво вкусно ястие да измислите за вечеря, днес ви предлагаме лесна рецепта за тристепенно меню, в която ще се влюбите.
🥘🧁🍓
Предястие: Брускети с домати и моцарела
Съставки:
- Френски хляб или багета
- Зрели домати
- Моцарела
- Екстра върджин зехтин
- Пресен босилек
- Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Загрей фурната на 200 градуса.
- Нарежи хляба на дебели филийки и ги подреди върху тава за печене.
- Изпечи хляба в предварително загрята фурна за около 5-7 минути, докато стане хрупкав и леко златист.
- Докато хлябът се пече, нарежи доматите и моцарелата на тънки филийки.
- Извади хляба от фурната и го остави да се охлади за кратко.
- Намажи всяка филийка хляб с малко зехтин.
- Подреди по две парчета домати върху всяка филийка хляб.
- Сложи по едно парче моцарела върху доматите.
- Подправи със сол и пипер на вкус.
- Постави брускетите отново във фурната за около 3-5 минути, докато моцарелата се разтопи.
- Извади брускетите от фурната и ги гарнирай с пресен босилек.
Основно ястие: Пилешки медальони с пресни зеленчуци
Съставки:
- Пилешки гърди (без кожа), нарязани на медальони
- Сол и черен пипер на вкус
- 2 супени лъжици зехтин
- 2 супени лъжици сок от лимон
- 2 супени лъжици мед
- 1 чаша нарязани пресни зеленчуци (моркови, патладжани, тиквички, царевица и др.)
Начин на приготвяне:
- Подправи пилешките медальони със сол и черен пипер от двете страни.
- В голяма тиган постави мазнина и загрей на средно висока температура.
- Нареди пилешките медальони в тигана и ги готви за около 4-5 минути от всяка страна, докато станат златисти.
- В купичка смеси сока от лимон и меда.
- След като пилешките медальони са готови, излей сместа от лимон и мед в тигана и намали температурата на средно ниска.
- Готви още 1-2 минути, като постоянно въртиш медальоните в соса, докато се напоят равномерно.
- Извади пилешките медальони от тигана и ги постави в чиния за сервиране.
- В същия тиган добави нарязаните зеленчуци и ги задуши за около 5-7 минути.
- Сервирай пилешките медальони в соса, в съчетание с пресните зеленчуци.
Десерт: Шоколадови мъфини с пресни ягоди
Съставки:
- 1 ½ чаша брашно
- 1 чаша захар
- 1/3 чаша какао
- 1 чаена лъжичка бакпулвер
- ½ чаена лъжичка сода бикарбонат
- ¼ чаена лъжичка сол
- ½ чаша мляко
- ½ чаша топла вода
- 1 яйце
- 1/3 чаша олио
- 1 чаена лъжичка ванилов екстракт
- Пресни ягоди за украса
Начин на приготвяне:
- Загрей фурната на 180 градуса.
- В голяма купа смеси брашното, захарта, какаото, бакпулвера, содата бикарбонат и солта.
- В друга купа разбий яйцето, след което добави млякото, водата, олиото и ваниловия екстракт.
- Постепенно прибави сухите съставки в течната смес и разбъркай добре, докато се получи хомогенно тесто.
- Подготви формички за мъфини и ги напълни на 2/3 с тестото.
- Печи мъфините в предварително загрята фурна за около 20 минути или до готовност (можеш да я провериш с клечка).
- Извади мъфините от фурната и ги остави да се охладят.
- Украси горната част на мъфините с пресни ягоди.
Добър апетит!
Коментирай » Още по темата
Препоръчваме още