Не всеки може да си позволи дълга лятна отпуска, в която да си почине истински. Психолози твърдят, че за да се откъснеш напълно и да презаредиш ти трябват около 40 дни. За повечето от нас, това е непостижимо.

Ако и ти си от тези, които не могат да си позволят дълга почивка, задължително трябва да прочетеш това. Ето няколко съвета, с които да усетиш едноседмичната отпуска, поне като двуседмична:

Изключи си телефона

Първо и основно правило. Разбира се, не можеш да останеш цяла седмица, без телефон. Но опитай да ограничиш изцяло обажданията и съобщенията от офиса. Ако имаш служебен телефон, го изключи. Ако не – просто не вдигай на колегите си. Няма да свърши света, ако една седмица не работиш.

Не мисли за работа

Втората голяма крачка, която ще ти се наложи да направиш. Експертите твърдят, че едва на втората седмица от почивката успяваме да се отърсим от работните мисли и емоции. Да, но рядко разполагаме с толкова време. Опитай да прогонваш всички работни мисли, които ще те връхлетяват. Просто ги заменяй с други...по-приятни.

Смени пейзажа

Най-добре е да си организираш пътуване и да отидеш на море, планина, в чужбина и т.н. Това обаче за някои от нас не винаги е възможно. Ако не можеш да си позволиш пътуване, то поне смени пейзажа. Отиди в близката планина, отиди на басейн или езеро, разходи се сред природата или поне в парка. Но се постарай да е място, което не посещаваш често.

Бъди активна

Няма нищо лошо в това да прекараш първия ден от почивката си на дивана. Но не го прави през цялото време, за да не останеш накрая с усещането за едни изгубени, незапомнени с нищо, дни. Вместо това си организирай приятни занимания – спорт, хоби, танци, ресторант, разходка...развихри въображението си.

Погрижи се за себе си

Много хора правят една основна грешка – отлагат всичките си задачи за почивката. А така отпуската се превръща в работа. Не се захващай с ремонти, с услуги на приятели и роднини, с плащане на сметки, с тичане по задачи. Идеята на отпуската е да си починеш – отдели време на себе си и семейството си отиди на масаж или разкрасителни процедури, направи си вана с ароматни масла, вечеряй в ресторант. С две думи – прави само неща, които харесваш, за да можеш да усетиш почивката пълноценно. 

Коментирай >