Вкусът на кафето може да бъде подобрен, ето как ☕

Учени откриха как може да бъде подобрен вкусът на кафето

Вкусът на кафето може да бъде подобрен, ето как ☕

Photo credit: Ante Samarzija/Unsplash

Вкусът на кафето може да бъде подобрен, ако зърната се навлажнят преди смилането, съобщи Сайънс алърт, позовавайки се на американски учени.

Така се намалява статичното електричество, което се образува при смилането и причинява слепването на фините частици.

"Влагата, независимо дали става въпрос за остатъчна такава в печеното кафе или за външна, добавена по време на смилането, определя количеството заряд, който се образува", обяснява химикът Кристофър Хендън от  Орегонския университет.

Експериментът

Хендън, който преди това е доказал как замразяването на зърната на кафето подобрява вкуса, проучва заедно с вулканолога Джошуа Мендес Харпър от Портландския щатски университет кои видове кафе се слепват повече, какви са причините за това и как това влияе на приготвянето на напитката.

Учените са сравнили сурови кафета на зърна от магазините, които са изпекли в лаборатория. Те са били с различен произход, съдържание на влага и време, необходимо за изпичане. Изследователите измерили статичното електричество във всяка партида след смилане, както и размера на частиците на прясно смляното кафе и аромата на напитката.

При фино смилане на цели зърна кафе се получава голямо триене. Това поражда статично електричество - разделяне на заредени частици, по същия начин, по който праховите частици във вулканичните шлейфове се трият помежду си и освобождават заряд, за да се получи мълния.

При двукратно смилане по-голямата част от статичното електричество се дължи повече на раздробяването на зърната и по-малко на триенето между тях.

Що се отнася до видовете кафе, които се слепват повече при смилане, по-сухите и по-тъмни печени зърна, използвани в експериментите на екипа, създават повече електростатични заряди от по-светлите, като съотношението между заряда и масата е подобно на частиците във вулканичните шлейфове и гръмотевичните облаци. 

Добавяне на вода

Сравнявайки зърната, смлени със и без впръскване на допълнителна вода, Харпър и колегите му са установили, че добавянето на вода преди смилането води до по-дълго време за екстракция на еспресото и до по-силна и ароматна напитка. 

Количеството вода, което е необходимо да се добави, е около 20 микролитра на грам кафе или около половин милилитър за типично еспресо. 

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Материя" (Matter). 

Източник: БТА,Сайънс алърт
Коментирай »
Още по темата
Сутрешното кафе е на 600 000 години Сутрешното кафе е на 600 000 години
Нима е възможно?! Учени допускат, че усещането за бодрост след сутрешното кафе е плацебо ефект Нима е възможно?! Учени допускат, че усещането за бодрост след сутрешното кафе е плацебо ефект
Горчивото изобретение на Сатаната: 12 забавни факта за кафето Горчивото изобретение на Сатаната: 12 забавни факта за кафето
Кафе или чай? Отговорът може би се крие в нашите гени Кафе или чай? Отговорът може би се крие в нашите гени
Любимото кафе показва характера Любимото кафе показва характера
Най-доброто време за чаша кафе Най-доброто време за чаша кафе
Препоръчваме още
Шест звездни красавици разкриват тайните си за изваяна фигура Шест звездни красавици разкриват тайните си за изваяна фигура
Да преборим умората: Най-добрите билки за спокоен сън Да преборим умората: Най-добрите билки за спокоен сън
Легендата на „Ливърпул“ Джейми Карагър събира своите „Най-велики мачове“ в историята на футбола (предложение за четене) Легендата на „Ливърпул“ Джейми Карагър събира своите „Най-велики мачове“ в историята на футбола (предложение за четене)
Отвъд външния вид: Можеш ли да познаеш кои са най-привлекателните женски черти Отвъд външния вид: Можеш ли да познаеш кои са най-привлекателните женски черти
„Татко ме избра“ от Анета Дучева обяснява на езика на децата деликатни ситуации от света на възрастните „Татко ме избра“ от Анета Дучева обяснява на езика на децата деликатни ситуации от света на възрастните
Какво би станало без високосен ден Какво би станало без високосен ден
Строго наказваните деца са по-склонни да развият психични проблеми Строго наказваните деца са по-склонни да развият психични проблеми
Пет женски несъвършенства, по които мъжете са луди Пет женски несъвършенства, по които мъжете са луди
15 упражнения за плосък корем, които можем да правим вкъщи (ВИДЕО) 15 упражнения за плосък корем, които можем да правим вкъщи (ВИДЕО)
Холивудски трикове за естествена красота: Малка хитрина от Синди Крофърд Холивудски трикове за естествена красота: Малка хитрина от Синди Крофърд
В мрежата на „Паяка“ (предложение за четене) В мрежата на „Паяка“ (предложение за четене)
Внимавайте със съветите за слушане на музика с цел оздравяване! Може да са опасни Внимавайте със съветите за слушане на музика с цел оздравяване! Може да са опасни
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби