Вкусът на кафето може да бъде подобрен, ето как ☕

Учени откриха как може да бъде подобрен вкусът на кафето

Вкусът на кафето може да бъде подобрен, ето как ☕

Photo credit: Ante Samarzija/Unsplash

Вкусът на кафето може да бъде подобрен, ако зърната се навлажнят преди смилането, съобщи Сайънс алърт, позовавайки се на американски учени.

Така се намалява статичното електричество, което се образува при смилането и причинява слепването на фините частици.

"Влагата, независимо дали става въпрос за остатъчна такава в печеното кафе или за външна, добавена по време на смилането, определя количеството заряд, който се образува", обяснява химикът Кристофър Хендън от  Орегонския университет.

Експериментът

Хендън, който преди това е доказал как замразяването на зърната на кафето подобрява вкуса, проучва заедно с вулканолога Джошуа Мендес Харпър от Портландския щатски университет кои видове кафе се слепват повече, какви са причините за това и как това влияе на приготвянето на напитката.

Учените са сравнили сурови кафета на зърна от магазините, които са изпекли в лаборатория. Те са били с различен произход, съдържание на влага и време, необходимо за изпичане. Изследователите измерили статичното електричество във всяка партида след смилане, както и размера на частиците на прясно смляното кафе и аромата на напитката.

При фино смилане на цели зърна кафе се получава голямо триене. Това поражда статично електричество - разделяне на заредени частици, по същия начин, по който праховите частици във вулканичните шлейфове се трият помежду си и освобождават заряд, за да се получи мълния.

При двукратно смилане по-голямата част от статичното електричество се дължи повече на раздробяването на зърната и по-малко на триенето между тях.

Що се отнася до видовете кафе, които се слепват повече при смилане, по-сухите и по-тъмни печени зърна, използвани в експериментите на екипа, създават повече електростатични заряди от по-светлите, като съотношението между заряда и масата е подобно на частиците във вулканичните шлейфове и гръмотевичните облаци. 

Добавяне на вода

Сравнявайки зърната, смлени със и без впръскване на допълнителна вода, Харпър и колегите му са установили, че добавянето на вода преди смилането води до по-дълго време за екстракция на еспресото и до по-силна и ароматна напитка. 

Количеството вода, което е необходимо да се добави, е около 20 микролитра на грам кафе или около половин милилитър за типично еспресо. 

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Материя" (Matter). 

Източник: БТА,Сайънс алърт
Коментирай »
Още по темата
Сутрешното кафе е на 600 000 години Сутрешното кафе е на 600 000 години
Нима е възможно?! Учени допускат, че усещането за бодрост след сутрешното кафе е плацебо ефект Нима е възможно?! Учени допускат, че усещането за бодрост след сутрешното кафе е плацебо ефект
Горчивото изобретение на Сатаната: 12 забавни факта за кафето Горчивото изобретение на Сатаната: 12 забавни факта за кафето
Кафе или чай? Отговорът може би се крие в нашите гени Кафе или чай? Отговорът може би се крие в нашите гени
Любимото кафе показва характера Любимото кафе показва характера
Най-доброто време за чаша кафе Най-доброто време за чаша кафе
Препоръчваме още
Най-разпространените мъжки лъжи Най-разпространените мъжки лъжи
Домашен хумус като от ресторант – как да стане гладък и перфектен Домашен хумус като от ресторант – как да стане гладък и перфектен
Отправяме се на пътуването на живота си с „Истинска болка“ (филмово предложение) Отправяме се на пътуването на живота си с „Истинска болка“ (филмово предложение)
Да бъдем туристи в собствения си град Да бъдем туристи в собствения си град
Малката тайна на Никол Кидман за красива коса Малката тайна на Никол Кидман за красива коса
„Ева Луна” - шеметен калейдоскоп, в който причудливото и фантастичното преливат в чувственото и еротичното (предложение за четене) „Ева Луна” - шеметен калейдоскоп, в който причудливото и фантастичното преливат в чувственото и еротичното (предложение за четене)
Най-важното, което трябва да знаем за кожата на лицето през лятото Най-важното, което трябва да знаем за кожата на лицето през лятото
Как да си осигурите най-добрите оферти за круиз, без да чакате разпродажби Как да си осигурите най-добрите оферти за круиз, без да чакате разпродажби
Толкова луда любов, че ни кара да ревнуваме: 5 двойки зодиакални знаци, които имат най-дълбока връзка Толкова луда любов, че ни кара да ревнуваме: 5 двойки зодиакални знаци, които имат най-дълбока връзка
Уикенд дилема: Планирай почивните дни и разбери нещо за себе си Уикенд дилема: Планирай почивните дни и разбери нещо за себе си
Tревожен феномен: Превърнали сме океаните в "бомба със закъснител" Tревожен феномен: Превърнали сме океаните в "бомба със закъснител"
Как всяка зодия посреща новата година Как всяка зодия посреща новата година
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби