Вкусът на кафето може да бъде подобрен, ето как ☕

Учени откриха как може да бъде подобрен вкусът на кафето

Вкусът на кафето може да бъде подобрен, ето как ☕

Photo credit: Ante Samarzija/Unsplash

Вкусът на кафето може да бъде подобрен, ако зърната се навлажнят преди смилането, съобщи Сайънс алърт, позовавайки се на американски учени.

Така се намалява статичното електричество, което се образува при смилането и причинява слепването на фините частици.

"Влагата, независимо дали става въпрос за остатъчна такава в печеното кафе или за външна, добавена по време на смилането, определя количеството заряд, който се образува", обяснява химикът Кристофър Хендън от  Орегонския университет.

Експериментът

Хендън, който преди това е доказал как замразяването на зърната на кафето подобрява вкуса, проучва заедно с вулканолога Джошуа Мендес Харпър от Портландския щатски университет кои видове кафе се слепват повече, какви са причините за това и как това влияе на приготвянето на напитката.

Учените са сравнили сурови кафета на зърна от магазините, които са изпекли в лаборатория. Те са били с различен произход, съдържание на влага и време, необходимо за изпичане. Изследователите измерили статичното електричество във всяка партида след смилане, както и размера на частиците на прясно смляното кафе и аромата на напитката.

При фино смилане на цели зърна кафе се получава голямо триене. Това поражда статично електричество - разделяне на заредени частици, по същия начин, по който праховите частици във вулканичните шлейфове се трият помежду си и освобождават заряд, за да се получи мълния.

При двукратно смилане по-голямата част от статичното електричество се дължи повече на раздробяването на зърната и по-малко на триенето между тях.

Що се отнася до видовете кафе, които се слепват повече при смилане, по-сухите и по-тъмни печени зърна, използвани в експериментите на екипа, създават повече електростатични заряди от по-светлите, като съотношението между заряда и масата е подобно на частиците във вулканичните шлейфове и гръмотевичните облаци. 

Добавяне на вода

Сравнявайки зърната, смлени със и без впръскване на допълнителна вода, Харпър и колегите му са установили, че добавянето на вода преди смилането води до по-дълго време за екстракция на еспресото и до по-силна и ароматна напитка. 

Количеството вода, което е необходимо да се добави, е около 20 микролитра на грам кафе или около половин милилитър за типично еспресо. 

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Материя" (Matter). 

Източник: БТА,Сайънс алърт
Коментирай »
Още по темата
Сутрешното кафе е на 600 000 години Сутрешното кафе е на 600 000 години
Нима е възможно?! Учени допускат, че усещането за бодрост след сутрешното кафе е плацебо ефект Нима е възможно?! Учени допускат, че усещането за бодрост след сутрешното кафе е плацебо ефект
Горчивото изобретение на Сатаната: 12 забавни факта за кафето Горчивото изобретение на Сатаната: 12 забавни факта за кафето
Кафе или чай? Отговорът може би се крие в нашите гени Кафе или чай? Отговорът може би се крие в нашите гени
Любимото кафе показва характера Любимото кафе показва характера
Най-доброто време за чаша кафе Най-доброто време за чаша кафе
Препоръчваме още
„Тортила Флет“ - още едно свидетелство, че Джон Стайнбек е пламенен хроникьор на залозите и илюзиите на своето време „Тортила Флет“ - още едно свидетелство, че Джон Стайнбек е пламенен хроникьор на залозите и илюзиите на своето време
Всичко или нищо: 10 ситуации, в които си струва да сме смели Всичко или нищо: 10 ситуации, в които си струва да сме смели
„69 рецепти с история“ разказва Шеф Кустев от Masterchef (предложение за четене) „69 рецепти с история“ разказва Шеф Кустев от Masterchef (предложение за четене)
Съветите на Изи: Кой е най-щадящият начин за изправяне на косата  Съветите на Изи: Кой е най-щадящият начин за изправяне на косата 
ТЕСТ: Кой е твоят безполезен талант? ТЕСТ: Кой е твоят безполезен талант?
Популярни и противоречиви: Топ 10 на най-ефективните диети Популярни и противоречиви: Топ 10 на най-ефективните диети
Тайната на успешната и силна връзка Тайната на успешната и силна връзка
Юрист създава образец на българската жанрова литература с „Ех, магесническа му работа“ (предложение за четене) Юрист създава образец на българската жанрова литература с „Ех, магесническа му работа“ (предложение за четене)
Откриха статуя на Буда край Червено море Откриха статуя на Буда край Червено море
„Крясъкът на орела“ ни отвежда на пътешествие в далечния север на Швеция и в дебрите на човешката душа (предложение за четене) „Крясъкът на орела“ ни отвежда на пътешествие в далечния север на Швеция и в дебрите на човешката душа (предложение за четене)
3 причини защо никога да не се сравняваш с другите 3 причини защо никога да не се сравняваш с другите
Големи котки се радват на свободата (ВИДЕО) Големи котки се радват на свободата (ВИДЕО)
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби