Вкусът на кафето може да бъде подобрен, ето как ☕

Учени откриха как може да бъде подобрен вкусът на кафето

Вкусът на кафето може да бъде подобрен, ето как ☕

Photo credit: Ante Samarzija/Unsplash

Вкусът на кафето може да бъде подобрен, ако зърната се навлажнят преди смилането, съобщи Сайънс алърт, позовавайки се на американски учени.

Така се намалява статичното електричество, което се образува при смилането и причинява слепването на фините частици.

"Влагата, независимо дали става въпрос за остатъчна такава в печеното кафе или за външна, добавена по време на смилането, определя количеството заряд, който се образува", обяснява химикът Кристофър Хендън от  Орегонския университет.

Експериментът

Хендън, който преди това е доказал как замразяването на зърната на кафето подобрява вкуса, проучва заедно с вулканолога Джошуа Мендес Харпър от Портландския щатски университет кои видове кафе се слепват повече, какви са причините за това и как това влияе на приготвянето на напитката.

Учените са сравнили сурови кафета на зърна от магазините, които са изпекли в лаборатория. Те са били с различен произход, съдържание на влага и време, необходимо за изпичане. Изследователите измерили статичното електричество във всяка партида след смилане, както и размера на частиците на прясно смляното кафе и аромата на напитката.

При фино смилане на цели зърна кафе се получава голямо триене. Това поражда статично електричество - разделяне на заредени частици, по същия начин, по който праховите частици във вулканичните шлейфове се трият помежду си и освобождават заряд, за да се получи мълния.

При двукратно смилане по-голямата част от статичното електричество се дължи повече на раздробяването на зърната и по-малко на триенето между тях.

Що се отнася до видовете кафе, които се слепват повече при смилане, по-сухите и по-тъмни печени зърна, използвани в експериментите на екипа, създават повече електростатични заряди от по-светлите, като съотношението между заряда и масата е подобно на частиците във вулканичните шлейфове и гръмотевичните облаци. 

Добавяне на вода

Сравнявайки зърната, смлени със и без впръскване на допълнителна вода, Харпър и колегите му са установили, че добавянето на вода преди смилането води до по-дълго време за екстракция на еспресото и до по-силна и ароматна напитка. 

Количеството вода, което е необходимо да се добави, е около 20 микролитра на грам кафе или около половин милилитър за типично еспресо. 

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Материя" (Matter). 

Източник: БТА,Сайънс алърт
Коментирай »
Още по темата
Сутрешното кафе е на 600 000 години Сутрешното кафе е на 600 000 години
Нима е възможно?! Учени допускат, че усещането за бодрост след сутрешното кафе е плацебо ефект Нима е възможно?! Учени допускат, че усещането за бодрост след сутрешното кафе е плацебо ефект
Горчивото изобретение на Сатаната: 12 забавни факта за кафето Горчивото изобретение на Сатаната: 12 забавни факта за кафето
Кафе или чай? Отговорът може би се крие в нашите гени Кафе или чай? Отговорът може би се крие в нашите гени
Любимото кафе показва характера Любимото кафе показва характера
Най-доброто време за чаша кафе Най-доброто време за чаша кафе
Препоръчваме още
„Бомба със закъснител“: Един от най-големите медийни скандали отблизо (СНИМКИ/ВИДЕО) „Бомба със закъснител“: Един от най-големите медийни скандали отблизо (СНИМКИ/ВИДЕО)
Още един плюс на Средиземноморската диета: Понижава риска от проблеми с паметта при пациенти с множествена склероза Още един плюс на Средиземноморската диета: Понижава риска от проблеми с паметта при пациенти с множествена склероза
Тодор Костадинов разказва за срещите си с популярни българи в българи в „Разкази против забрава. Анти-некролози“ (предложение за четене) Тодор Костадинов разказва за срещите си с популярни българи в българи в „Разкази против забрава. Анти-некролози“ (предложение за четене)
В свят, в който женската болка често не се приема сериозно: Колко болка е твърде много? В свят, в който женската болка често не се приема сериозно: Колко болка е твърде много?
Лесен трик от Джулия Робъртс за естествено красиви нокти Лесен трик от Джулия Робъртс за естествено красиви нокти
Предложение за четене: „Липсващото досие“ - трилър от изрелския писател Дрор Мишани Предложение за четене: „Липсващото досие“ - трилър от изрелския писател Дрор Мишани
„Ева Луна” - шеметен калейдоскоп, в който причудливото и фантастичното преливат в чувственото и еротичното (предложение за четене) „Ева Луна” - шеметен калейдоскоп, в който причудливото и фантастичното преливат в чувственото и еротичното (предложение за четене)
Разпознаваме ли злото, когато се изправи на пътя ни? „Стъклено сърце“ е новият хит на Торкил Дамхауг (предложение за четене) Разпознаваме ли злото, когато се изправи на пътя ни? „Стъклено сърце“ е новият хит на Торкил Дамхауг (предложение за четене)
Най-здравословните горчиви храни в света Най-здравословните горчиви храни в света
ТЕСТ: Мъжка или женска енергия преобладава в теб? ТЕСТ: Мъжка или женска енергия преобладава в теб?
От любов към книгите: „Читателският дневник“ на Теди Богданова, който вкарва ред в хаоса на книгоманите От любов към книгите: „Читателският дневник“ на Теди Богданова, който вкарва ред в хаоса на книгоманите
Седем неща, които се случват с тялото ни, ако прекаляваме със сиренето Седем неща, които се случват с тялото ни, ако прекаляваме със сиренето
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби