Аааааа, кафе... Можете ли да си представите живота без него? Особено сутрин? Не, нали?

Кафето е една от най-невероятните напитки, ароматът му е опияняващ, а вкусът на първата глътка сутрин си е направо сензационен.

И след като стана ясно какви любители на кафето сме се събрали в екипа на venera.bg, предлагаме ви няколко любопитни факта за популярната напитка, които може пък и да не знаете:

1. Хората смятат, че думата "кафе" се е появила в английския език някъде през XVI век. Заимствана е от италианската дума „кафе“, която идва от холандската дума „кофи“, взета от османското турско „кахве“, произлизаща от арабското „qahwah“.

2. Кафените зърна всъщност са семена от череши. Кафето идва от цъфтящо храстовидно растение, което отглежда череши. След като узреят, те се берат, обработват и изсушават. Вкусът зависи от района на отглеждане, климата и други фактори, но общият консенсус е, че семената са сладки като мед.

3. До края на XV век кафенетата са навсякъде в Константинопол (съвременен Истанбул). Някои легенди разказват, че напитката станала толкова важна част от турската култура, че бил създаден закон, който дава на всяка жена правомощия да се разведе със съпруга си, ако той пренебрегне да ѝ осигури адекватно количество кафе, съобщават от foodpanda.

4. Колкото по-леко е зрънцето кафе, толкова повече кофеин има.

5. Опасността за живота от предозиране с кофеин е изключително рядко явление, но не е невъзможно. Прекомерното количество кафе може да доведе до мигрена, повишен сърдечен ритъм, мускулен тремор и гадене.

6. Около 1735 година Йохан Себастиан Бах написал "Кафената кантата". В песента дуетът на баща и дъщеря спори как тя пие твърде много кафе и затова няма любовник. В песента се пее как момичето казва на потенциалните ухажори, че трябва да я оставят да пие кафе, ако искат да се оженят за нея.

7. Бразилия е най-големият производител на кафе в света повече от 150 години. Данните показват, че страната е отговорна за една трета от производството на кафе в света. Виетнам произвежда около половината, следван от Колумбия и Индонезия.

8. Кафето е вдъхновило първата уеб камера в света. През 1991 година изследователите от университета в Кеймбридж в Англия поставили камера, която подава снимки на кафе машина в „Троянската стая“, така че служителите да виждат дали съда е пълен или не.

9. В края на 1600 година мъжете в Лондон използвали кафенето като място за събиране, за да пишат и да говорят за политика. Очевидно това подразнило много от жените им, които написали брошура „Петицията на жените срещу кафе“ - или както те обичали да казват, „новомодна, гнусна, езическа течност, наречена кафе“.

10. Средният американец харчи около 1400 долара за кафе всяка година, според проучване от 2019-а.

11. Ню Йорк разполага с най-много кафенета в САЩ на глава от населението.

12. До средата на XVII кафе се пие и в цяла Европа, но среща съпротивата на венециански свещеници, които го определят като „горчиво изобретение на Сатаната". Спорът достига такива мащаби, че се налага намесата на църквата и папа Климент VIII, който дава своето одобрение за свободна консумация.

Коментирай >