Горчивото изобретение на Сатаната: 12 забавни факта за кафето

Можете ли да си представите живота без кафе?

Горчивото изобретение на Сатаната: 12 забавни факта за кафето

Аааааа, кафе... Можете ли да си представите живота без него? Особено сутрин? Не, нали?

Кафето е една от най-невероятните напитки, ароматът му е опияняващ, а вкусът на първата глътка сутрин си е направо сензационен.

И след като стана ясно какви любители на кафето сме се събрали в екипа на venera.bg, предлагаме ви няколко любопитни факта за популярната напитка, които може пък и да не знаете:

1. Хората смятат, че думата "кафе" се е появила в английския език някъде през XVI век. Заимствана е от италианската дума „кафе“, която идва от холандската дума „кофи“, взета от османското турско „кахве“, произлизаща от арабското „qahwah“.

2. Кафените зърна всъщност са семена от череши. Кафето идва от цъфтящо храстовидно растение, което отглежда череши. След като узреят, те се берат, обработват и изсушават. Вкусът зависи от района на отглеждане, климата и други фактори, но общият консенсус е, че семената са сладки като мед.

3. До края на XV век кафенетата са навсякъде в Константинопол (съвременен Истанбул). Някои легенди разказват, че напитката станала толкова важна част от турската култура, че бил създаден закон, който дава на всяка жена правомощия да се разведе със съпруга си, ако той пренебрегне да ѝ осигури адекватно количество кафе, съобщават от foodpanda.

4. Колкото по-леко е зрънцето кафе, толкова повече кофеин има.

5. Опасността за живота от предозиране с кофеин е изключително рядко явление, но не е невъзможно. Прекомерното количество кафе може да доведе до мигрена, повишен сърдечен ритъм, мускулен тремор и гадене.

6. Около 1735 година Йохан Себастиан Бах написал "Кафената кантата". В песента дуетът на баща и дъщеря спори как тя пие твърде много кафе и затова няма любовник. В песента се пее как момичето казва на потенциалните ухажори, че трябва да я оставят да пие кафе, ако искат да се оженят за нея.

7. Бразилия е най-големият производител на кафе в света повече от 150 години. Данните показват, че страната е отговорна за една трета от производството на кафе в света. Виетнам произвежда около половината, следван от Колумбия и Индонезия.

8. Кафето е вдъхновило първата уеб камера в света. През 1991 година изследователите от университета в Кеймбридж в Англия поставили камера, която подава снимки на кафе машина в „Троянската стая“, така че служителите да виждат дали съда е пълен или не.

9. В края на 1600 година мъжете в Лондон използвали кафенето като място за събиране, за да пишат и да говорят за политика. Очевидно това подразнило много от жените им, които написали брошура „Петицията на жените срещу кафе“ - или както те обичали да казват, „новомодна, гнусна, езическа течност, наречена кафе“.

10. Средният американец харчи около 1400 долара за кафе всяка година, според проучване от 2019-а.

11. Ню Йорк разполага с най-много кафенета в САЩ на глава от населението.

12. До средата на XVII кафе се пие и в цяла Европа, но среща съпротивата на венециански свещеници, които го определят като „горчиво изобретение на Сатаната". Спорът достига такива мащаби, че се налага намесата на църквата и папа Климент VIII, който дава своето одобрение за свободна консумация.

Коментирай »
Още по темата
Сутрешното кафе е на 600 000 години Сутрешното кафе е на 600 000 години
Вкусът на кафето може да бъде подобрен, ето как ☕ Вкусът на кафето може да бъде подобрен, ето как ☕
Нима е възможно?! Учени допускат, че усещането за бодрост след сутрешното кафе е плацебо ефект Нима е възможно?! Учени допускат, че усещането за бодрост след сутрешното кафе е плацебо ефект
Кафе по италиански Кафе по италиански
Кафе или чай? Отговорът може би се крие в нашите гени Кафе или чай? Отговорът може би се крие в нашите гени
Любимото кафе показва характера Любимото кафе показва характера
Най-доброто време за чаша кафе Най-доброто време за чаша кафе
Плодовете, чаят и кафето предпазват от болести Плодовете, чаят и кафето предпазват от болести
Изследване: Кафето предпазва от депресия Изследване: Кафето предпазва от депресия
Вана с кафе и кафето като лекарство Вана с кафе и кафето като лекарство
Препоръчваме още
Красотата на танца Красотата на танца
Знаете ли защо кучето е най-добрият приятел на човека? Знаете ли защо кучето е най-добрият приятел на човека?
Всичко или нищо: 10 ситуации, в които си струва да сме смели Всичко или нищо: 10 ситуации, в които си струва да сме смели
„Неспокойните“ на Лин Улман вече и на български език (предложение за четене) „Неспокойните“ на Лин Улман вече и на български език (предложение за четене)
Погребални небостъргачи, хотели за мъртъвци и междузвездни кораби в „Докъде се издигаме в мрака“ от Секуоя Нагамацу (предложение за четене) Погребални небостъргачи, хотели за мъртъвци и междузвездни кораби в „Докъде се издигаме в мрака“ от Секуоя Нагамацу (предложение за четене)
Предложение за четене: „Заслужавам най-доброто“ Предложение за четене: „Заслужавам най-доброто“
Трите зодии, които никога не прощават изневярата Трите зодии, които никога не прощават изневярата
Модните правила, които вече не се налага да спазваш Модните правила, които вече не се налага да спазваш
Експресният влак на Месопотамия - една от най-новите туристически линии на Турция Експресният влак на Месопотамия - една от най-новите туристически линии на Турция
Грифони, еднорози, дракони и една дълго пазена тайна: „Някога имало“ от Кияш Монсеф (предложение за четене) Грифони, еднорози, дракони и една дълго пазена тайна: „Някога имало“ от Кияш Монсеф (предложение за четене)
Хвани ме ако можеш: Кои са най-бързите животни в света (ВИДЕО) Хвани ме ако можеш: Кои са най-бързите животни в света (ВИДЕО)
Физическата активност определя здравето на женското сърце Физическата активност определя здравето на женското сърце
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби