Преждевременно родените бебета са по-уязвими към повтаряща се болка

Учените предполагат, че способността да се привикне към повтаряща се болка може да се развие по време на третото тримесечие на бременността и затова бебетата, родени преждевременно, все още не са я развили

Photo credit: Daisy Laparra/pexels.com

Преждевременно родените бебета не привикват към повтаряща се болка по начина, по който това правят доносените деца, тийнейджърите и възрастните, установи британско проучване, цитирано от електронното издание Юрикалърт. Изследването е на специалисти от лондонския Юнивърсити колидж.

В проучването участвали 20 новородени. Половината от тях са се появили преди термина, а другите са родени доносени. Учените анализирали реакциите на бебетата към болезнено, но клинично необходимо убождане на петата за вземане на кръв. То е проведено два пъти (с интервал от три до 18 минути) при всяко новородено.

Нямаха "никакъв шанс да оцелеят", но отпразнуваха първия си рожден ден с нов рекорд

Убождането на петата при съвсем малките деца може да предизвика значителни реакции към болката, но досега не е известно дали те намаляват при повтарящи се интервенции. 

За да разберат това, изследователите записвали мозъчната активност на бебетата и сърдечната честота, като същевременно наблюдавали изражението на лицето и рефлексите при отдръпване на крака.

При доносените бебета е установено, че мозъчната активност не е толкова силна непосредствено след второто убождане, сравнено с първото. Това предполага привикване. Реакциите на недоносените бебета и при двете манипулации са еднакво силни.

Най-популярните бебешки имена

Учените предполагат, че способността да се привикне към повтаряща се болка може да се развие по време на третото тримесечие на бременността и затова бебетата, родени преждевременно, все още не са я развили.

Съавторът на проучването д-р Джудит Мийк, която е неонатолог, отбелязва, че изследването дава доказателства за допълнителна уязвимост на недоносените бебета. Това означава, че трябва да се направи всичко възможно, за да бъдат предпазени от повтарящи се болезнени преживявания, казва тя.

Данните от проучването са публикувани в изданието "Кърънт байолъджи". 

Източник: Теодора Славянова/БТА

Коментирай »
Последни теми от форума
виж всички
Препоръчваме още
Куче водач се хвърли пред автобус, за да спаси стопанката си
Как се газира водата? Митове и факти за газираните води
Най-сексуалните дни и месеци: Кога правим най-много секс
„За“ и „против“ противозачатъчните хапчета: Говорят учените
Сексът – преди или след работа?
Плодовете, чаят и кафето предпазват от болести
Начинът, по който използваме компютъра, разкрива стреса на работното място
„Мръсни и яростни“: Най-смешните заглавия на филми за хора без топла вода
Още от най-добрите цитати от вечните любовни филми
Под доброволна карантина: 10 неща, които да правиш и които да не правиш
Най-доброто място за секс, ако искате да горите повече калории
Защо обвързаните жени са по-привлекателни?
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби