Том Егеланд превръща тайните на скандинавската митология в запомнящ се трилър (предложение за четене)

„Залезът на боговете“ не е просто роман с исторически загадки

Том Егеланд превръща тайните на скандинавската митология в запомнящ се трилър (предложение за четене)

Photo credit: ИК Персей

В скандинавските митове и легенди е стаена мистична мощ. Това разкрива  Том Егеланд в романа „Залезът на боговете“. Въпреки че е сравняван с Дан Браун (поради факта че две години преди "Шифърът на Леонардо" той пише роман със същия сюжет и герои), Егеланд върви по свои пътища в литературата.

„Залезът на боговете“ не е просто роман с исторически загадки, а нещо повече. Как да подчиниш на волята си другите, как да разбереш тайните на живота и смъртта... - това е мистерията, която разкрива писателят в "Залезът на боговете", който този път се фокусира върху скандинавската митология и историята на Севера.

Сюжетът:

Младите съпрузи Ерик Викен и Нина Берг катастрофират с автомобила си насред затрупаната от сняг планинска област Телемарк и им е съдено да научат за жестоките времена на средновековното езичество, когато религиозните култове на викингите са живи и силни, независимо от разпростиращото се християнство.

Една легенда, предавана от поколения сред местните жители, може да се окаже ключ към откриване на границата между минало и настояще, между мит и реалност, а единственият човек, който може да помогне на Ерик и Нина, е проф. Аугуст Йодегор.

Рагнарьок е залезът на боговете, последната битка между тях и великаните, която води до края на света и слага едно ново начало. Викингските воини вярвали, че ако паднат в битка, ще се озоват на място, наречено Валхала. Там те ще се бият до смърт с други храбри воини през деня, а през нощта ще се съживяват отново и ще гуляят до сутринта. По този начин те ще се подготвят да се бият на страната на Один срещу великаните, когато дойде Рагнарьок.

Photo credit: ИК Персей

Коментирай »
Още по темата
Том Егеланд разкрива загадката на дълголетието в „Проектът „Матусал“ (предложение за четене) Том Егеланд разкрива загадката на дълголетието в „Проектът „Матусал“ (предложение за четене)
Том Егеланд превръща история за възмездие в запомнящ се роман (предложение за четене) Том Егеланд превръща история за възмездие в запомнящ се роман (предложение за четене)
Препоръчваме още
Какво подлудява мъжете Какво подлудява мъжете
Лесен трик от Джулия Робъртс за естествено красиви нокти Лесен трик от Джулия Робъртс за естествено красиви нокти
Наистина ли се влюбваме в определен тип мъже? Наистина ли се влюбваме в определен тип мъже?
17 признака, че си по-наблюдателна от повечето хора 17 признака, че си по-наблюдателна от повечето хора
Посрещаме китайската Нова година на Зеления дървен дракон с новолуние във Водолей Посрещаме китайската Нова година на Зеления дървен дракон с новолуние във Водолей
Толкова луда любов, че ни кара да ревнуваме: 5 двойки зодиакални знаци, които имат най-дълбока връзка Толкова луда любов, че ни кара да ревнуваме: 5 двойки зодиакални знаци, които имат най-дълбока връзка
7 начина да се чувстваш добре в кожата си 7 начина да се чувстваш добре в кожата си
Четиридневна диета с кайсии Четиридневна диета с кайсии
Заместители на захарта срещу излишни килограми? Идеята не е никак добра Заместители на захарта срещу излишни килограми? Идеята не е никак добра
Смело момиче променя „Кралството“ в нов български роман (предложение за четене) Смело момиче променя „Кралството“ в нов български роман (предложение за четене)
„Зимата на нашето недоволство“ - голямото завръщане на Джон Стайнбек (предложение за четене) „Зимата на нашето недоволство“ - голямото завръщане на Джон Стайнбек (предложение за четене)
Защо харесваме високите мъже Защо харесваме високите мъже
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби