Том Егеланд превръща тайните на скандинавската митология в запомнящ се трилър (предложение за четене)

„Залезът на боговете“ не е просто роман с исторически загадки

Photo credit: ИК Персей

В скандинавските митове и легенди е стаена мистична мощ. Това разкрива  Том Егеланд в романа „Залезът на боговете“. Въпреки че е сравняван с Дан Браун (поради факта че две години преди "Шифърът на Леонардо" той пише роман със същия сюжет и герои), Егеланд върви по свои пътища в литературата.

„Залезът на боговете“ не е просто роман с исторически загадки, а нещо повече. Как да подчиниш на волята си другите, как да разбереш тайните на живота и смъртта... - това е мистерията, която разкрива писателят в "Залезът на боговете", който този път се фокусира върху скандинавската митология и историята на Севера.

Сюжетът:

Младите съпрузи Ерик Викен и Нина Берг катастрофират с автомобила си насред затрупаната от сняг планинска област Телемарк и им е съдено да научат за жестоките времена на средновековното езичество, когато религиозните култове на викингите са живи и силни, независимо от разпростиращото се християнство.

Една легенда, предавана от поколения сред местните жители, може да се окаже ключ към откриване на границата между минало и настояще, между мит и реалност, а единственият човек, който може да помогне на Ерик и Нина, е проф. Аугуст Йодегор.

Рагнарьок е залезът на боговете, последната битка между тях и великаните, която води до края на света и слага едно ново начало. Викингските воини вярвали, че ако паднат в битка, ще се озоват на място, наречено Валхала. Там те ще се бият до смърт с други храбри воини през деня, а през нощта ще се съживяват отново и ще гуляят до сутринта. По този начин те ще се подготвят да се бият на страната на Один срещу великаните, когато дойде Рагнарьок.

Photo credit: ИК Персей

Коментирай »
Още по темата
Том Егеланд разкрива загадката на дълголетието в „Проектът „Матусал“ (предложение за четене)
Том Егеланд превръща история за възмездие в запомнящ се роман (предложение за четене)
Препоръчваме още
Начин на живот или психоза: Кога здравословното хранене става опасна мания
Откриха древна статуетка на бог Ерос, яхнал делфин
Съществувала е в Месопотамия и Древен Египет: Знаете ли на колко години е романтичната целувка?
10 неща, за които никога не е късно
Сусана Исерн и Росио Бониля представят „Голяма книга на суперсъкровищата, които са истински важни“ (предложение за четене)
Предложение за четене: „Съпруга на убиец“ от Виктор Метос
Най-успешните мъжки свалки
Най-честите секс разочарования
Откриха статуя на Буда край Червено море
„Магическите“ гъби могат да бъдат от полза за жените с рак
Ревността като оръжие за самоунищожение
„Между полетата на страницата“ от Елена Феранте (предложение за четене)
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби