Късната вечеря увеличава риска от инсулт с 28%

По-късното усвояване на храната повишава кръвната захар и кръвното налягане

Късната вечеря увеличава риска от инсулт с 28%

Photo credit: Tyson/Unsplash

Късното хранене вечер може да изглежда безобидно, но ако седнете да вечеряте след 21:00 ч., това увеличава значително риска от инсулт, установи изследване, цитирано от Мейл онлайн.

Проучването е обхванало повече от 100 000 души във Франция, които са попълнили до 15 хранителни дневника, в които са посочили времето на хранене през делничните и почивните дни.

Една трета от хората, които са вечеряли най-рано, са го направили преди 20:00 ч., докато една трета от хората, които са се хранили най-късно през нощта, са го направили след 21:00 ч.

Сърцебиене, задух, проблеми със съня – кога симптомите предупреждават за предсърдно мъждене

Доброволците са наблюдавани средно седем години, като през това време са регистрирани около 2000 случая на сърдечносъдови заболявания, включително инфаркти и инсулти.

Хората, които са вечеряли най-късно, след 21:00 ч., са били с 28% по-застрашени от инсулт или преходна исхемична атака - често известна като „мини-инсулт“. Това е в сравнение с хората, които са вечеряли преди 20:00 ч.

Изследователите твърдят, че сме еволюирали да се храним по-рано през деня, като някои данни от проучвания върху животни сочат, че по-късното усвояване на храната повишава кръвната захар и кръвното налягане.

7 богати на антиоксиданти храни, с които да намалим възпаленията в организма

Повишеното кръвно налягане вечер, когато то обикновено е по-ниско, може да увреди кръвоносните съдове с течение на времето и да увеличи риска от образуване на кръвни съсиреци, които водят до инсулти и инфаркти.

„Както много други хора, баба ми ме предупреждаваше да не вечерям твърде късно, а това проучване показва, че в този съвет може да има някакъв смисъл. Сега сме общество, което работи 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, в което хората смятат, че никога не разполагат с достатъчно време, и много от нас често се хранят по-късно вечер. Но хората, които вечерят късно, защото смятат, че са твърде заети, за да го направят по-рано, увеличават риска от здравословни проблеми. Това се наблюдава повече при жените и се нуждаем от още изследвания, за да потвърдим тези резултати“, казва д-р Бернар Срур, научен ръководител на проучването от университета Сорбона в Париж.

В проучването, публикувано в списание „Нейчър къмюникейшънс“, е разгледано кога хората закусват и вечерят и какъв е техният риск от сърдечносъдови заболявания.

Топ 3 на най-подходящите спортове при високо кръвно

Сърдечно-съдовите заболявания включват мозъчно-съдови заболявания - инсулти и мини-инсулти, засягащи притока на кръв към мозъка.

Включени са и коронарни сърдечни проблеми, като инфаркти, стабилна стенокардия (ангина пекторис) и хора, нуждаещи се от ангиопластика за запушени и стеснени артерии.

Хората, които са вечеряли след 21:00 ч., в сравнение с тези преди 20:00 ч., не са имали по-висок риск от коронарни сърдечни проблеми.

Но за всеки час след 8 вечерта, в който някой вечеря, резултатите от проучването сочат, че вероятността от инсулт или мини-инсулт се увеличава с осем процента.

За всеки час по-късно, когато някой закусва, рискът от всички видове сърдечносъдови заболявания се увеличава с шест процента.

Малко известни рискови фактори за високо кръвно: Влиянието на сънната апнея 

Връзката между времето за хранене и сърдечните проблеми се наблюдава предимно при жените, които са почти 80% от доброволците в проучването.

Проучването откри още доказателства, за нещо, установено и от предишни изследвания - че по-дългият период на нехранене през нощта е полезен за здравето.

Всеки допълнителен час гладуване през нощта е свързан със седем процента намален риск от инсулт или мини инсулт.

Източник: БТА, Мейл онлайн
Коментирай »
Още по темата
Сърцебиене, задух, усещане за „прескачане“: Как да разпознаем и лекуваме аритмията Сърцебиене, задух, усещане за „прескачане“: Как да разпознаем и лекуваме аритмията
Как да разпознаем хипертонията и какви са рисковете Как да разпознаем хипертонията и какви са рисковете
Проучване: Средиземноморската диета удължава живота при хора с риск от сърдечни болести Проучване: Средиземноморската диета удължава живота при хора с риск от сърдечни болести
Градинарството удължава живота Градинарството удължава живота
Препоръчваме още
Бактерии, гъбички, вируси: Градските пчели разкриват невидим живот от решаващо значение за човешкото здраве Бактерии, гъбички, вируси: Градските пчели разкриват невидим живот от решаващо значение за човешкото здраве
"Умна" превръзка контролира процеса на зарастване на рани "Умна" превръзка контролира процеса на зарастване на рани
Пет стилни съвета за жегите Пет стилни съвета за жегите
3 причини защо никога да не се сравняваш с другите 3 причини защо никога да не се сравняваш с другите
Как правилно да извадим кърлеж и кога да потърсим лекар Как правилно да извадим кърлеж и кога да потърсим лекар
Яденето на месо е мъжествено, приготвянето на барбекю - „мъжка работа“? Яденето на месо е мъжествено, приготвянето на барбекю - „мъжка работа“?
Най-важното, което трябва да знаем за кожата на лицето през лятото Най-важното, което трябва да знаем за кожата на лицето през лятото
Най-разпространените свалки Най-разпространените свалки
5 мъжки недостатъка, които никога няма да промениш 5 мъжки недостатъка, които никога няма да промениш
Щрудел с ябълки и бисквити за аматьори? О, да! Щрудел с ябълки и бисквити за аматьори? О, да!
Използването на "Snooze" бутона - полезно или не? Използването на "Snooze" бутона - полезно или не?
Колко горещо е твърде горещо, за да функционира нормално човешкото тяло? Колко горещо е твърде горещо, за да функционира нормално човешкото тяло?
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби