Когато страховете ни убиват…Как да контролираме тревожните мисли

Психолог разкрива как да се преборим с безпочвените страхове и веднъж завинаги да се освободим тревожността  

Надя Хамдан
Когато страховете ни убиват…Как да контролираме тревожните мисли

Photo credit: Личен архив

Всички ние сме ставали жертва на страховете и тревогите си – едва ли има по-силно и завладяващо усещане от тях. И ако понякога страхът е нещо ценно, което задейства защитните ни реакции и ни спасява в различни ситуации, то страхът може да бъде и това, което ни убива бавно.

Страхът всъщност е абсолютно нормално проявление на природния механизъм за създаване на мотивация и раздвижване – умствено и физическо. Без енергията на мотивацията ние не можем нищо да направим. Но не е полезно постоянно да живеем с негативна мотивация – изхабяваме се и не получаваме удоволствие. Затова трябва да се учим да живеем с позитивна мотивация. Това съветва психологът Ирина Недялкова в интервю за Venera.bg, посветено на страховете и справянето с тях.

Сериозни научни изследвания показват, че в едното си мозъчно полукълбо имаме петно на тревожността, а в другото – петно на удовлетвореността. При повечето хора петното на тревожността в кората на главния мозък е много по-активно от петното на удовлетвореността. Това означава, че всички ние живеем, водени от негативна мотивация, уточнява Недялкова.  

Това може да се промени

Хубавата новина е, че това не е константа и можем да го променим. Ако започнем да мислим повече в посока как да постигнем нещо, което желаем, а не в посока как да избегнем проблемите по пътя към тези постижения, постепенно активираме другото петно и то започва да става все по-активно. В един момент то взима превес и никога повече не се връщаме в предишното състояние, уверява психологът.

Това е еднократна работа

Ако успеем да преработим мисленето си така, че да спрем да се тревожим прекомерно много и прекомерно силно, ще започнем да живеем с удовлетворение от живота и с много по-висока ефективност. Това също е доказано, споделя Ирина Недялкова и уточнява – не да бягаш от проблемите, а да се стремиш към твоите цели. Това е принципът, който трябва да заложим в мисленето си.

Как да го направим:

Ирина Недялкова ни дава и няколко практически стъпки, чрез които да успеем да променим начина си на мислене и да преборим страховете си в зародиш.

Да се научим на самонаблюдение

  • Психологът съветва да наблюдаваме кои са ситуациите, които ни тревожат.
  • Каква емоция ги съпътства – това е другото нещо, за което да внимаваме. Дали става въпрос за страх в комбинация с раздразнение, тъга и така нататък.
  • Каква мисъл предизвиква този страх или тревожност в нас. Всеки човек мисли на базата на факти и аргументи. Ние с лекота ще намерим аргументи, с които да подкрепим тревожната мисъл, разказва Недялкова.
  • Контрааргументи – след като сме намерили аргументи в подкрепа на тревожната мисъл, започваме да търсим факти, които могат да присъстват или вече присъстват в тази ситуация и намаляват тежестта на тази вредна мисъл. Когато намерим тези факти, можем да изберем и по-правилно действие, разкрива специалистът.  

Ирина Недялкова е категорична – трябва да свикнем да наблюдаваме какво прави нашият мозък така, както наблюдаваме какво правят нашите крайници. „Има хора, които не наблюдават и крайниците си и в парламента си бъркат и в носа, да кажем. Познаваме такива хора“, шегува се Ирина. Но допълва – същото е с мозъка. По думите ѝ въпреки че ние нямаме тази култура, която имат в Япония и Китай, поне имаме религия, която постоянно ни призовава да наблюдаваме какво прави нашият мозък, за какво мисли, какви намерения ражда. Това е най-първата крачка – да се наблюдаваме.

Да поемем контрола

Втората крачка е да се научим да контролираме мисленето си. Това не е нещо, което ни е дадено по рождение. То е като умението да ходим, да пишем, дори да се храним с лъжица или да четем – нищо от това не ни е дадено по рождение. Ние го развиваме. Същото нещо трябва да правим и с мислите си – да ги наблюдаваме и да ги контролираме. Ирина Недялкова разкрива, че има само един начин да контролираме мислите си – чрез класическа медитация. „Това не трябва да се бърка с медитативните техники, те са страшно много – за успокоение на съзнанието или тялото, нервната система…хиляди са. Те също работят, ефективни са“, разкрива специалистът.

Най-общо за класическата медитация

Класическата медитация е наблюдение на един мисловен процес, който ти задаваш на мозъка си и настояваш той да се занимава само с този процес, докато ти не кажеш „стоп“. Хубаво е да отделяме ежедневно определено време за медитация, съветва психологът и дава примери – в йога медитират по 30 мин. два пъти на ден, в будизма – по 45 мин. поне два пъти на ден, в мюсюлманството е молитвата –  тя се прави по няколко пъти на ден и изисква строга концентрация в думите на молитвата. „В християнството се казва „заставайки за молитва, отхвърли всички други мисли, концентрирай се в думите на молитвата и ги повтаряй... Буквално те дават инструкция за медитация – за контрол върху мисленето“, споделя още Недялкова. Тя дава пример с Китай, където медитацията е въведена в училищата от най-ранна детска възраст: „Там, преди всеки урок, децата правят 5-минутна медитация. Така се учат да контролират мисленето си и в същото време тренират способността да концентрират вниманието си – способност, която при съвременния човек непрекъснато намалява“. Според Недялкова именно това е най-важната мозъчна функция, защото колкото по-дълго задържаме вниманието си върху една мисъл, толкова повече неврони се включват да я обслужват и толкова повече информация от подсъзнанието се включва, за да я реализира така, че да получим нужния резултат. По думите ѝ медитацията тренира добре и паметта, спокойствието и наблюдателността. „Когато медитираш, нервната система се възстановява много по-бързо и качествено, а покрай нея и целият организъм. Медитацията е като миенето на зъбите и трябва да бъде част от живота на всеки човек“, съветва специалистът.

Да „превключим“

Ирина дава пример със себе си и споделя кога за първи път е отчела, че вече може донякъде да контролира мислите си. Преди години се е разхождала по улицата, когато видяла кучешко изпражнение по средата на пътя. Започнала да се ядосва и да си представя какво би казала на стопанина на кучето, той какво би отговорил и след няколко минути се усетила, че сама е влязла в негативен филм. „Опа, какво прави мозъкът ми, ало! Въобще не искам повече да мислиш за това. Я да помислим какво да сготвим за вечеря. Мигновено превключих“, спомня си Ирина. Тя разказва, че сега вече подобни диалози почти не възникват в главата ѝ, а когато се зародят, тя мигновено ги изключва.  

Да се доверим

Следващата стъпка по пътя към справянето със страховете е изграждането на доверие – доверие към живота, към света, ако човек е вярващ, доверие към Бог. Това споделя още Ирина Недялкова и дава пример: „Във всички свещени писания пише, че всичко, което се случва с теб, се случва за теб.“ По думите ѝ не е достатъчно просто да вярваме в Бог. „Трябва да повярваш на Бог, че Той се грижи за теб. Ако ти изпраща болест, това е в твоя полза, ако ти изпраща катастрофа, която те спира от някакво движение нанякъде, това също е от полза за теб, ако ти изпраща някаква драма, и това е от полза“, разкрива още специалистът.  

Повечето хора живеят в това, което ги обкръжава тук и сега - тяхното поведение и начин на мислене е свързан с тези реалности, които постоянно се променят. „Но ние не отчитаме момента на промяната. В ежедневието си ние забравяме, че един ден ще умрем и това ще бъде границата между възможностите да вършиш промени и невъзможността да вършиш каквито и да е промени. Промяна може да се прави само докато си жив“, отбелязва още Недялкова.  

В заключение психологът споделя – всяко изпитание, което ни предстои и предизвиква страх, е просто възможност да научим нещо ново. „По-добре да минем през това изпитание, защото ставаме по-силни, по-смели, по-уверени и по-производителни.“ Физическата смърт не е толкова страшно нещо", споделя още Недялкова: „Духовната смърт е по-страшна. И ако ние живеем постоянно в страховете си, ние умираме постоянно."

Личен архив

Ирина Недялкова е родена през 1960 година в Русия, а от 1992 година живее в България. Има две омъжени дъщери и четири внука. А също и два добермана и колекция цветя…

Ирина е магистър по психология, завършила е Великотърновския Университет със специализация „Учител по дисциплините от философския цикъл“. Притежава и сертификат за хипнотерапевт от БАХХ. Специализирала е когнитивно-поведенческа психотерапия и психосоматика.

Ирина работи като консултиращ психолог и терапевт в направление цялостно развитие на личността, което включва:

  • Личностна, професионална и семейна диагностика и консултации;
  • Терапия на личностните разстройства: тревожни, депресивни, социални и обсесивни;
  • Професионални обучения за развитие на soft skills умения.

Още за Ирина и нейната работа можете да намерите във Фейсбук страницата Съветите на психолога Ирина Недялкова.

Коментирай »
Още по темата
5 от най-големите страхове на жената във връзките 5 от най-големите страхове на жената във връзките
5 от най-големите страхове на мъжа в една връзка 5 от най-големите страхове на мъжа в една връзка
Наръчник за мащабно мислене: Как да бъдем успешни през новата година  Наръчник за мащабно мислене: Как да бъдем успешни през новата година 
10 грешки, които не знаем, че допускаме… И как да се справим с тях 10 грешки, които не знаем, че допускаме… И как да се справим с тях
Как да се освободим от негативните убеждения, които ни пречат и ни правят нещастни Как да се освободим от негативните убеждения, които ни пречат и ни правят нещастни
Трикомпонентната любов: Каква е идеалната връзка и как да я постигнем Трикомпонентната любов: Каква е идеалната връзка и как да я постигнем
Да си тръгна или да остана? Как да изградим щастлива връзка Да си тръгна или да остана? Как да изградим щастлива връзка
Да приключим с тревожните мисли: Ето как да ги овладеем в 7 стъпки Да приключим с тревожните мисли: Ето как да ги овладеем в 7 стъпки
Препоръчваме още
Шведски изследовател търси отговора на въпроса „Какъв е смисълът?“ (предложение за четене) Шведски изследовател търси отговора на въпроса „Какъв е смисълът?“ (предложение за четене)
На Хаваите заградиха плаж, за да предпазят новороден тюлен от туристи На Хаваите заградиха плаж, за да предпазят новороден тюлен от туристи
Турбуленциите се усещат по-често и по-силно в самолетите, ето защо Турбуленциите се усещат по-често и по-силно в самолетите, ето защо
Столетниците по света и техните менюта Столетниците по света и техните менюта
Пасивното тютюнопушене – невидимата заплаха на непушачите Пасивното тютюнопушене – невидимата заплаха на непушачите
4 от най-големите флирт грешки, които допускаме (ВИДЕО) 4 от най-големите флирт грешки, които допускаме (ВИДЕО)
Той обича да лъже за това Той обича да лъже за това
Никога не прави това на работа Никога не прави това на работа
Сиренява лютика с патладжан - традиционна и вкусна рецепта от Иван Звездев Сиренява лютика с патладжан - традиционна и вкусна рецепта от Иван Звездев
Как правилно да извадим кърлеж и кога да потърсим лекар Как правилно да извадим кърлеж и кога да потърсим лекар
Най-красивите градове за посещение през есента в света Най-красивите градове за посещение през есента в света
Всяка пета жена се страхува шефът да я види без грим Всяка пета жена се страхува шефът да я види без грим
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби