За една по-успешна година: 7 ужасно вредни недостатъка, от които е време да се откажеш

Наред с всичко това, което си обещаваме да бъдем, е добре да се замислим и за онова, което не искаме повече да сме

Надя Хамдан
30 декември 2023
За една по-успешна година: 7 ужасно вредни недостатъка, от които е време да се откажеш

Photo via Canva.com 

За мнозина новата година е шанс, ново начало, време, в което да изоставим всичко, което ни дърпа назад и да се постараем да бъдем по-добри и по-щастливи.

12 по-различни новогодишни обещания, които да си дадеш… и да изпълниш

Наред с всичко това, което си обещаваме да бъдем, е добре да се замислим и за онова, което не искаме повече да сме. Време е да се откажем от някои навици, които ни пречат по пътя за успеха и ни правят нещастни, негативни, тревожни, стресирани и т.н.

Откажи се да се самосъжаляваш

„Никой не ми помага“, „никога не ми се случват хубави неща“, „нищо не върви както трябва“, „все на мен се случват тези неща“… Време е да се откажеш от ролята си на жертва и да поемеш отговорност за живота си. Откажи се от всички тези мисли, които те правят нещастна и ти пречат да се развиваш. Те не просто няма да ти помогнат да постигнеш целите си, а и ще ти навредят.

Откажи се да бързаш

Ако си от тези хора, които вечно бързат за някъде, значи е време да спреш. Ще се изненадаш колко по-бързо ще се случват нещата, ако съумееш да запазиш спокойствие и самообладание. Бързането носи стрес, а той със сигурност ще ти пречи по пътя ти към една по-щастлива година.

Откажи се да обвиняваш

Знаеш ли коя е една от най-големите слабости, които човек може да притежава? Това винаги да търси вината навън. Приеми го – понякога вината може да е в теб. И това не е чак толкова страшно, стига да успееш да научиш урока, който ти е донесла ситуацията. Дори и хората около теб да грешат, да не се справят по начина, по който би ти се искало, остави ги да бъркат и да се учат и те от грешките си. Спри да обвиняваш.

Откажи се да се тревожиш  

Никой в историята не е успял да спре нещо лошо да се случи, тревожейки се за него. Даже напротив, най-много да го привлече чрез Закона за привличането. Опитай да приемеш една много проста истина – променяй всичко, което е по силите ти, а останалото просто го остави да се случва. Ако не можеш да повлияеш на нещо, не мисли за него. И опитай да се довериш на живота, че може би нещата ще се случат по най-добрия начин за теб.

Извикай щастието в живота си: 5 стъпки, с които да активираш закона за привличането

Откажи се да отлагаш

Отлагането е проблем за много хора. Някои ги мързи, други имат малко по-различна представа за времето (смятат, че е безкрайно), трети се надяват някой да свърши задачата вместо тях. Без значение каква е твоята причина да отлагаш, премахни я. Опитай се да решаваш всеки казус сега, веднага, точно в този момент. Ще се изненадаш колко повече свободно време ще имаш. Парадоксално, но факт. И още един бонус – когато си отметнал задачите си, ще можеш пълноценно да се насладиш на това време.

Откажи се да се страхуваш

Страхът е в основата на огромен процент от провалите в живота на хората. Тук отново ще направя уточнението, че не говорим за рационалните страхове, които ни помагат да оцелеем в средата си. Говоря за онези безпочвени тревоги, които ни спират да поемаме рискове, да бъдем по-открити, да казваме, каквото мислим, да пътуваме, да сменяме работата си… да живеем. Знаеш ли какво най-добре лекува страха – смелостта. Обърни се към нея през новата година и ще се удивиш от резултатите.

Откажи се от негативните мисли

Няма човек на планетата, който да притежава само позитивни мисли. Или поне на мен не ми е известно. Това, което всички ние можем да направим обаче, е да се опитаме да ограничим негативните монолози, които често водим сами със себе си. Единственото, което могат да ни донесат те, е начин да направим деня си лош и неудовлетворителен. Има много начини за превъзмогване на негативните мисли. За част от тях вече сме разказвали. Можеш да ги прочетеш тук:

Когато страховете ни убиват…Как да контролираме тревожните мисли

13 вредни мисли, които да прогоните веднага

Наръчник за мащабно мислене: Как да бъдем успешни през новата година  

Как да се освободим от негативните убеждения, които ни пречат и ни правят нещастни

Пет навика на щастливите хора, които да изпробваш още сега 

13 начина на поведение, които показват, че започваме да променяме живота си към по-добро

Коментирай »
Още по темата
Кога положителното мислене се превръща в токсичен позитивизъм и как да го спрем Кога положителното мислене се превръща в токсичен позитивизъм и как да го спрем
12 по-различни новогодишни обещания, които да си дадеш… и да изпълниш 12 по-различни новогодишни обещания, които да си дадеш… и да изпълниш
5 житейски принципа за по-спокоен и щастлив живот 5 житейски принципа за по-спокоен и щастлив живот
Да приключим с тревожните мисли: Ето как да ги овладеем в 7 стъпки Да приключим с тревожните мисли: Ето как да ги овладеем в 7 стъпки
Препоръчваме още
Предложение за четене: „Аз обичам самата любов“, избрана лирика от Елисавета Багряна Предложение за четене: „Аз обичам самата любов“, избрана лирика от Елисавета Багряна
Топ 5 на най-приятните и евтини занимания през лятото Топ 5 на най-приятните и евтини занимания през лятото
Хранителното отравяне ни изтощава и обезводнява: Ето как да го разпознаем и лекуваме Хранителното отравяне ни изтощава и обезводнява: Ето как да го разпознаем и лекуваме
Четирите неща, които трябва да знаеш за бившия Четирите неща, които трябва да знаеш за бившия
Осем неочаквани признака, че си е паднал по теб Осем неочаквани признака, че си е паднал по теб
Омагьосан остров и смъртоносна игра: „Искронишка“ вдъхновява създателите на „Здрач“ за нов филм (предложение за четене) Омагьосан остров и смъртоносна игра: „Искронишка“ вдъхновява създателите на „Здрач“ за нов филм (предложение за четене)
ТЕСТ: Кой мъж от „Приятели“ е перфектният за теб? ТЕСТ: Кой мъж от „Приятели“ е перфектният за теб?
Тиквички с ориз – класическа рецепта за постно ястие Тиквички с ориз – класическа рецепта за постно ястие
„Замалек“ - роман за съдбата от непрежалимия Деян Тиаго-Станкович (предложение за четене) „Замалек“ - роман за съдбата от непрежалимия Деян Тиаго-Станкович (предложение за четене)
9 съвета за незабравимо и безгрижно пътуване с деца 9 съвета за незабравимо и безгрижно пътуване с деца
Пет стилни съвета за жегите Пет стилни съвета за жегите
„Животът, разказан от един хомо сапиенс на един неандерталец“ от Хуан Хосе Миляс и Хуан Луис Арсуага (предложение за четене) „Животът, разказан от един хомо сапиенс на един неандерталец“ от Хуан Хосе Миляс и Хуан Луис Арсуага (предложение за четене)
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби