12 по-различни новогодишни обещания, които да си дадеш… и да изпълниш

Днес ти предлагаме 12 новогодишни обещания (по едно за всеки месец от годината), за които рядко се сещаме, а биха ни помогнали да бъдем по-добри и по-щастливи

Надя Хамдан
12 по-различни новогодишни обещания, които да си дадеш… и да изпълниш

©Natali Alkema from Изображения пользователя via Canva.com

Началото на годината е символ на новото. Сякаш ни дава шанс да започнем отначало и да направим нещата така, както винаги сме искали, но не сме успели. Затова и много от нас използват края на годината за равносметка и за важни лични обещания и нови ангажименти. Това е хубаво и полезно за всички, които искат да подобрят живота си и този на околните.

И да, всички ние искаме да се отървем от вредните навици, да започнем да водим по-здравословен начин на живот, вероятно да бъдем по-успешни, по-богати, по-щастливи, да обичаме повече. Всичко това е чудесно. Но днес ти предлагаме 12 новогодишни обещания (по едно за всеки месец от годината), за които рядко се сещаме, а биха ни помогнали да бъдем по-добри и по-щастливи.  

Ще обичам повече

Какво по-хубаво от това да обичаш? Защото често губим способността си да обичаме, улисани в стресови ситуации, бързане, работа, напрежение, натоварващи отношения и намръщени хора. А понякога е нужно просто да спреш… и да обичаш.

Ще се гневя по-малко

Гневът е една от най-силните и разрушителни емоции, които сме способни да изпитваме. Затова сложи ръка на сърцето си и си дай обещание да работиш усилено върху способността си да запазваш самообладание. Това не е лесна задача, но е напълно постижима и усилията си струват.

Винаги ще се ръководя от добри намерения

Да бъдем добри е основен човешки принцип, заложен дълбоко във всеки от нас. С годините обаче сякаш ни става все по-трудно да си го спомним. Опитай през новата годината да оставиш настрана всяко чувство на завист, самосъжаление, отмъщение, обида и т.н. и се постарай да се ръководиш в отношенията и постъпките си от добри намерения.

Ще се старая повече

Никой не харесва посредствените хора. Признай си, ти също не ги харесваш. Направи всичко по силите си, за да не бъдеш един от тях. Винаги давай 100% от себе си във всичко, с което се захванеш. Ще се изненадаш как животът ще ти се отблагодари.

Ще ценя времето си

Животът е твърде кратък, за да го похабяваме в дейности, които ни натоварват, с хора, които не харесваме, на места, които ни правят нещастни. Цени времето си – всеки миг е дар. Не го пропилявай, направи така, че да си струва.  

Ще се смея повече

Опитай този експеримент – усмихни се сутринта, дори и да е насила. Засмей се на онази шега, която не е чак толкова смешна. Смехът е като апетита – идва с яденето. Забавлявай се повече през следващата годината. Колкото повече се усмихваш, толкова повече поводи за усмивки ще имаш.   

Ще ценя хората

Вероятно си човек, който иска да бъде уважаван и ценен. Знаеш ли коя е първата крачка към постигането на това? Бъди този човек. Обещай си, че ще цениш всеки около теб и ще се отнасяш почтително. Може би тогава ще започнеш да получаваш повече от същото.

Ще бъда по-смел

Страхът е погубил повече животи, отколкото е спасил. Тук не говорим за рационалния страх, който те кара да се отместиш, когато идва кола. Говорим за онези страхове, които ти пречат да бъдеш човека, който искаш да бъдеш. Опитай първо да ги разбереш, да си дадеш сметка, че страдаш от страх от обвързване например или страх да пуснеш контрола, или страх от отхвърляне, или страх от новото… Разбери кои са онези твои страхове, които ти пречат и ги преодолей един по един.

Ще сбъдна поне една своя мечта

Не е ли именно това целта на живота – да имаме мечти и цели. И да ги постигаме. Избери поне една своя мечта, без значение дали някой ще я нарече твърде голяма, твърде глупава, твърде невъзможна, твърде грешна. Важното е да е твоя мечта. Избери си една такава и направи всичко по силите си и още малко отгоре, за да я постигнеш.

Ще направя поне едно добро дело

Живеем в свят, в който сякаш все по-малко хора изпитват необходимост да правят добро. Точно затова те са толкова нужни. Бъди този човек. Припомни си онова хубаво усещане, което изпитваш, когато помогнеш на някого или поне направиш така, че да се усмихне.

Ще бъда благодарен

Казват, че човек не може да бъде щастлив, докато не се научи да бъде благодарен. И тук не става въпрос за онази част от възпитанието ти, която изисква да казваш „благодаря“ на околните за различни неща. Говорим за това по-често да си даваш сметка колко много притежаваш, какъв късмет имаш в дадена област, да се съсредоточаваш върху нещата, които имаш, а не, които ти липсват. Помисли – може би имаш финансови възможности, може би притежаваш обич в изобилие, може би си заобиколен от страхотни хора или си от малкото късметлии, намерили сродната си душа, може би имаш чувство за хумор, различни професионални умения или си умен, може би имаш покрив над главата, топъл дом или умееш да се наслаждаваш на вкусната храна. Всички ние имаме за какво да благодарим.

Ще си почивам повече

Това е сред най-важните обещания, които можем да си дадем. Почивката ни помага да презаредим, да преосмислим ситуациите, да се отърсим от стреса и напрежението и да бъдем по-спокойни и уравновесени. И дори по-щастливи. Така че, обещай си още сега, че ще си даваш повече възможности за истинска и пълноценна почивка. 

И още вдъхновение за личностното ти израстване: 

Пет наистина важни неща, които да свършиш преди края на годината

5 житейски принципа за по-спокоен и щастлив живот 

Как да се освободим от негативните убеждения, които ни пречат и ни правят нещастни

Пет навика на щастливите хора, които да изпробваш още сега

Изблиците на гняв: Защо се случват, можем ли да ги овладеем и как

13 начина на поведение, които показват, че започваме да променяме живота си към по-добро

Силата на утвържденията: 6 положителни фрази, които ще променят живота ти

Осем урока, на които животът със сигурност ще те научи 

10 начина да бъдеш по-добър човек

Коментирай »
Още по темата
Кога положителното мислене се превръща в токсичен позитивизъм и как да го спрем Кога положителното мислене се превръща в токсичен позитивизъм и как да го спрем
За една по-успешна година: 7 ужасно вредни недостатъка, от които е време да се откажеш За една по-успешна година: 7 ужасно вредни недостатъка, от които е време да се откажеш
9 коледни цитата, които ще стоплят сърцето ти 🎄💙 9 коледни цитата, които ще стоплят сърцето ти 🎄💙
Шест доказателства, че си щастлива Шест доказателства, че си щастлива
30 умения, които да усвоиш през 30-те 30 умения, които да усвоиш през 30-те
10 неща, за които никога не е късно 10 неща, за които никога не е късно
Препоръчваме още
В токсична връзка ли съм? Как да разпознаем емоционалния насилник В токсична връзка ли съм? Как да разпознаем емоционалния насилник
Пролетно, изкушаващо, здравословно: Салата с авокадо и ягоди Пролетно, изкушаващо, здравословно: Салата с авокадо и ягоди
„Палач на богове“ - новото изкушение за феновете на „Игра на тронове“ и „Вещерът“ (предложение за четене) „Палач на богове“ - новото изкушение за феновете на „Игра на тронове“ и „Вещерът“ (предложение за четене)
Осем знака, че трябва да се събереш с бившия си Осем знака, че трябва да се събереш с бившия си
Изкуството на приятелството: Практически наръчник за поддържане на дълбоки и трайни връзки Изкуството на приятелството: Практически наръчник за поддържане на дълбоки и трайни връзки
Предложение за четене: „Лек за депресията“ от Стивън С. Иларди Предложение за четене: „Лек за депресията“ от Стивън С. Иларди
Общуването с любимия води до освобождаване на допълнителни количества допамин в мозъка Общуването с любимия води до освобождаване на допълнителни количества допамин в мозъка
11 признака, че се превръщаш в майка си 11 признака, че се превръщаш в майка си
Самотата влияе не само на психическото, но и на физическото здраве Самотата влияе не само на психическото, но и на физическото здраве
Най-лесно отслабваме на 32 години Най-лесно отслабваме на 32 години
Най-популярните ястия от 1900 г. до днес Най-популярните ястия от 1900 г. до днес
ТЕСТ: Коя е най-красивата черта на характера ти? ТЕСТ: Коя е най-красивата черта на характера ти?
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби