Не всички образувания в млечните жлези налагат хирургична намеса

Профилактичните прегледи са в основата на ранната диагностика за рак на гърдата. Не е нужно да имате оплакване, за да се погрижите за здравето си!

Не всички образувания в млечните жлези налагат хирургична намеса

©Minerva Studio from Getty Images via Canva.com

Образуванията в млечните жлези могат да са доброкачествени  и злокачествени. Злокачествените задължително се консултират с хирург-мамолог. Когато се регистрира доброкачествена формация мамологът е този, който преценява дали е необходимо да насочи пациента към хирург-мамолог или да подлежи на периодично наблюдение.Това обяснява д-р Станислава Джолова, която e част от екипа на отделението по „Образна диагностика“ на МБАЛ ВИТА. 

Профилактичните прегледи са в основата на ранната диагностика за рак на гърдата. Не е нужно да имате оплакване, за да се погрижите за здравето си, съветва д-р Джолова. 

Ето защо, мили дами, изключително важно е превантивно и редовно да си правите прегледи при акушер-гинеколог и мамолог.

Кога най-често жените търсят консултация със специалист мамолог

Поводите са различни – най-често, когато изпитват болка или опипат формация в гърдата. Друга честа причина е когато имат близък, диагностициран с рак на гърдата, обяснява д-р Джолова.

Проследяването на фамилно обременени жени за рак на гърдата; възпалителни процеси в млечните жлези (мастит); проследяване на доброкачествени процеси в млечните жлези; изтичане на секрет от гърдите; при дълъг прием на хормонални медикаменти; след поставяне на импланти са част от другите причини за посещение при мамолог.

Знак ли е болката в гърдите, че трябва консултация с мамолог

Болката е симптомът, който показва, че има проблем. Той е в основата на търсенето на медицинска помощ. Болката в млечните жлези може да е индикация за различни процеси, но само след преглед при мамолог може да се установи на какво се дължи тя, посочва специалистът.

Каква е първата стъпка при съмнения или оплаквания

Първата стъпка е посещението при мамолог. Той е лекарят, който преценява какво изследване или съвкупност от изследвания трябва да се направят в зависимост от възрастта и оплакването на пациента. Д-р Станислава Джолова уточнява, че  ехомамографското изследване на млечните жлези е изследване, подходящо за жени на възраст под 40 г., бременни, жени с импланти, не на последно място - за мъже. След провеждане на прегледа може да се дадат насоки за проследяване, лечение или допълнително изследване при необходимост.

За жени над 40-годишна възраст д-р Джолова  препоръчва и мамографски изследвания - рентгенов метод, насочен пряко към ранното откриване на рака на гърдата.  Ако при това изследване се установят данни за патологичен процес, пациентките директно се насочват към допълнителни изследвания и консултация с хирург – мамолог.

Двата метода не са взаимноизключващи се, а напротив, те си помагат за поставянето на точна диагноза, категорична е д-р Джолова. Тук е ролята на мамолога да прецени кой метод е подходящ спрямо възрастта, структурата на гърдите и оплакванията, които има пациентът.

Още от 👩‍⚕️Женско здраве👩‍⚕️:

Цитонамазка, колпоскопия, ехография: Как протича прегледът при гинеколог

Кога и как настъпва менопаузата: Симптомите, по които ще я разпознаем и какво да очакваме

Дефицит на желязо и анемия през бременността – ето как да я разпознаем и какво да направим

Кървене след секс - опасно ли е и какви може да са причините?

Какво е вагинизъм и как да се справим с него?

Всичко за менструацията: Девет въпроса и техните отговори

Може ли тампонът да се изгуби в мен?

Какви са причините за кървене между менструациите?

Как мога да разбера кога съм в овулация

Алтернативните менструални продукти – плюсовете и минусите, за които трябва да знаем  

Вредни ли са наистина противозачатъчните хапчета: Лекари разбиват митове за контрацепцията

Тъга, паника, тревожност… ПМС или предменструално дисфорично разстройство

Поликистозните яйчници: Какви са симптомите по години

Скритите симптоми на ендометриозата

Високорискова бременност – разбери застрашена ли си и какво е нужно да знаеш 

Кога се изчерпва яйчниковият резерв

Коментирай »
Още по темата
Живееш в квартал с условия за разходка? По-малко застрашена си от ракови заболявания Живееш в квартал с условия за разходка? По-малко застрашена си от ракови заболявания
Ракът на маточната шийка: Пациентките губят средно по 20 години живот, а превенция има Ракът на маточната шийка: Пациентките губят средно по 20 години живот, а превенция има
Кога да започнем да се изследваме с мамограф? Здравните власти в САЩ с нови препоръки Кога да започнем да се изследваме с мамограф? Здравните власти в САЩ с нови препоръки
Битката на Гергана: „Ракът не е смъртна присъда... благодарна съм на болестта си“ Битката на Гергана: „Ракът не е смъртна присъда... благодарна съм на болестта си“
Препоръчваме още
Наръчникът „Как да бъдеш щастлив“ разкрива, че щастието е напълно възможно (предложение за четене) Наръчникът „Как да бъдеш щастлив“ разкрива, че щастието е напълно възможно (предложение за четене)
Десетте страни, в които се прави най-много секс Десетте страни, в които се прави най-много секс
Правилната хидратация – верен съюзник в борбата срещу наднорменото тегло Правилната хидратация – верен съюзник в борбата срещу наднорменото тегло
10 начина да пътуваме повече и да пестим пари 10 начина да пътуваме повече и да пестим пари
Големи котки се радват на свободата (ВИДЕО) Големи котки се радват на свободата (ВИДЕО)
Предложение за четене: „Офицер и шпионин“ от Робърт Харис Предложение за четене: „Офицер и шпионин“ от Робърт Харис
Как класически игри като Тетрис ни помагат да отслабнем Как класически игри като Тетрис ни помагат да отслабнем
Поне шест причини да пиете бира Поне шест причини да пиете бира
ТЕСТ: Колко добре контролираш емоциите си? 💭 ТЕСТ: Колко добре контролираш емоциите си? 💭
Фибрите борят холестерола Фибрите борят холестерола
ТЕСТ: Колко си добра в леглото? ТЕСТ: Колко си добра в леглото?
Робърт Дауни-Джуниър със специално обръщение към българските зрители (ВИДЕО) Робърт Дауни-Джуниър със специално обръщение към българските зрители (ВИДЕО)
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби