Как да си направим хляб от нахут (лесна и здравословна рецепта) Нахутът е богат на растителни протеини, фибри и минерали
Нахутът е богат на растителни протеини, фибри и минерали
Снимката е илюстративна/Photo credit: Duncan Kidd/Unsplash
Нахутът е отличен източник на растителни протеини, които са необходими, за да имаме здрави мускули, кожа и коса. Богат е и на фибри, които помагат за поддържането на здрава функция на храносмилателната система, регулиране на нивата на холестерол и подобряване на общото храносмилане.
В нахута се съдържат важни минерали като желязо, фолиева киселина, магнезий и калий. Те помагат за поддържането на здрави кости, нормално функциониране на мускулите и нервната система, както и поддържането на здрава кръвна система.
Нхутът освен това подпомага контрола на кръвната захар и защитава сърцето.
Дадохме ли ти достатъчно причини да включиш нахута в хранителния си режим? Ако да, ето и една страхотна рецепта за хляб от нахут, която научихме от любимия ни "Mr. Almond" 👇
Необходими продукти (за тавичка 26 см):
- 250 г брашно от нахут
- 100 г сусам
- 100 г микс семена (тиквено, слънчогледово, чиа)
- 50 г натрошено ленено семе
- 4 яйца
- 350 мл топла вода
- 4 сл зехтин
- 1 суха мая
- 1 чл сол
Начин на приготвяне
Загрейте фурната до 190 градуса.
В топла вода разтворете маята и зехтина. Оставете ги настрани докато приготвим сухата част.
Смесете брашното със семената и солта. Смелете и сусама и добавете и него.
Към сухите съставки добавете първо яйцата, разбъркайте ги добре, докато сместа стане на трохи, след това залейте с водата с мая и бъркайте, докато се получи еднородна смес без сухи бучки. Получената смес ще ви се стори рядка, такава е, но при изпичане магията ще се получи 😉.
Застелете тавичка с хартия за печене и излейте сместа вътре. Сложете във фурната и изпечете за 45 минути. От "Mr. Almond" препоръчват още около 35-ата да му хвърлите едно око, за да не се препече прекалено много.
Коментирай »