Слънце, хормони, възпаления…Когато кожата реши да отмъщава и как да я спрем

Често хиперпигментациите се появяват, защото сме генетично предразположени. Те могат да се отключат и след бременност или хормонален дисбаланс, след излагане слънце, след възпаление или с напредването на възрастта

Слънце, хормони, възпаления…Когато кожата реши да отмъщава и как да я спрем

Photo credit: AestheLine

Най-общо хиперпигментацията е потъмняване на някои участъци от кожата. Това състояние е често срещано и засяга всякакъв тип кожа, макар че някои хора са по-предразположени от други.

Хиперпигментацията често е естетичен проблем, който влошава качеството на живот. В някои случаи обаче може и да е сигнал за здравословен проблем.

Какви видове хиперпигментации има, как да ги разпознаем, кои хора са по-застрашени и най-вече – има ли превенция и лечение? На всички тези въпроси отговаря дерматологът д-р Иван Пеев в интервю за Venera.bg.

Видове хиперпигментации  

От чисто медицинска гледна точка съществуват 3 вида хиперпигментации, в зависимост от това къде е разположен пигментът.

  • Пигмент само в повърхностния слой на кожата /епидермиса/
  • Пигмент в дълбоките слоеве на кожата /дермиса/
  • Пигмент и в двата слоя на кожата /епидермис и дермис/

Това е важно, основно за дерматолозите, за да знаят как да третират хиперпигментацията. В повечето случаи пигментите са смесени, отбелязва още лекарят.

Често хиперпигментациите се появяват, защото сме генетично предразположени. Те могат да се отключат и след бременност или хормонален дисбаланс, след излагане слънце, след възпаление или с напредването на възрастта.

Генетични хиперпигментации 

В общия случай не се раждаме с пигментации, разказва д-р Пеев. Възможно е обаче бебето да се роди с някаква форма на голяма бенка, която е пигментирана, но това се случва рядко.

През годините натрупваме промяна в кожата – заради слънцето, заради начина на живот и когато узряваме. Това се случва през пубертета, през бременността и с напредването на възрастта. При някои хора просто кожата е предразположена към появата на хиперпигментации, като лунички например, отбелязва още лекарят.

Хиперпигментации вследствие на бременност или хормонален дисбаланс

Често хиперпигментации могат да се получат при бременност, прием на хормонални контрацептиви или при менопауза. Хормоналните промени са сред основните причинители на мелазмата.

Хиперпигментации вследствие на възпаления

Пример за такава хиперпигментация е акнето, разяснява лекарят. При тежко акне, когато мине пъпката остава пигментация, която може да е по-тъмна. Хиперпигментации се получават и при атопичен дерматит или нещо друго, което е възпалило кожата. 

Хиперпигментации вследствие на естетични процедури

Хиперпигментации могат да се получат и вследствие на някои по-сериозни естетични процедури – лазери, химически пилинги, казва още д-р Пеев. Когато кожата получи малко повече агресия, може да реагира с пигментация.

Възрастови образувания

Често хората ги приемат като хиперпигментации, но те всъщност са образувания с пигмент, разкрива специалистът. И подчертава: „Там е тънката разлика как точно да подходиш.“ По думите му тези възрастови образувания се наричат кератози – те се образуват с натрупване на груба кожа, която е пигментирана. За разлика от останалите видове пигментации, тези не са гладки, а по-скоро са грапави.

Хиперпигментации вследствие от слънцето

Най-основният фактор за хиперпигментация е слънцето. „Затова толкова много тръбим за слънцезащитата, защото тя може да се използва като някаква форма на превенция“, обяснява още д-р Иван Пеев.

Ролята на слънцезащитата в предотвратяването на хиперпигментацията  

Едно от първите неща при третирането на хиперпигментацията е слънцезащитата, категоричен е лекарят. Това помага до известна степен, за да не се влоши и да не се появяват нови хиперпигментации. Д-р Пеев разкрива, че вече има и слънцезащитни продукти, в които се добавя някоя и друга активна съставка, с които се борят да изсветлят хиперпигментацията. Но когато се появи хиперпигментация, тя вече се е появила. Тоест там трябва да имаме някаква форма на третиране и в допълнение - превенция, за да не се влоши.  

Превенция на хиперпигментацията

Не съществува някаква форма на лекарство или ваксина, с която ние да предотвратим появата на пигментация, казва лекарят. Това е генетично заложено и в някакъв момент, когато има фактори, които могат да я отключат, те просто ще я отключат, категоричен е дерматологът. Затова той препоръчва да не пренебрегваме слънцезащитата. 

Първи стъпки при появата на хиперпигментации

Задължително е да се направи консултация с лекар, защото някои видове пигментации могат да бъдат и здравословен проблем, разкрива д-р Пеев. „Понякога дори и за нас, специалистите, това е трудно различимо.“ Има много методи вече, с които можем да се борим с хиперпигментациите, казва още той и обръща специално внимание на най-упоритите.   

  • Мелазма
  • Хиперпигментации, вследствие от възпаление

В тези случаи освен пигмент, ние имаме едно подлежащо възпаление в кожата, което е хронично. Получава се повишено кръвоснабдяване в кожата, където е пигментът, разяснява специалистът и допълва: „И става една борба – било с продукти, било с химически пилинги или с някакви лазери. Но ние същевременно можем да провокираме пигментацията, защото дразним кожата. Има риск, третирайки едно възпаление, след него да се получи още едно допълнително и кожата реагира и прави пак пигмент. Така че това е една много неравностойна битка. Въпреки това има съвременни методи – и лазерни методи, и някои други продукти, с които значително можем да подобрим и да намалим пигмента, така че да изчезне“, успокоява дерматологът.

При мелазмата и при хората, които имат склонност да правят хиперпигментации след възпаление, не може да се обещае, че проблемът ще бъде премахнат на 100% и че никога няма да го има. Някои хиперпигментации могат да се възвърнат особено когато сме изложени на слънце и не ползваме слънцезащитни продукти, предупреждава д-р Пеев.

Що се отнася до останалите видове хиперпигментации – луничките могат да изчезнат за известен период от време, а т.нар. слънчеви петна, могат да изчезнат изцяло чрез модерните технологии, казва още дерматологът.

Възможности за лечение и процедури  

Лечението зависи от вида на хиперпигментацията – дали е повърхностна, дали е дълбока, или е и в двата слоя.

При повърхностна хиперпигментация понякога е необходимо да се направи много лек пилинг, който не боли. Правят се няколко процедури – микродермабразио или дермапен, лазерен пилинг много лек – нещо, което да излющи пигмента от епидермиса. И това е напълно достатъчно, пигментът изчезва, става бързо и не боли, разказва експертът.

Ако хиперпигментацията е по-дълбока, той препоръчва специализирани лазери за пигменти, които се наричат наносекундни или пикосекундни лазери. Чрез тях специалистът се цели точно в пигмента и го разпръсква на малки частици. Те от своя страна се изчистват с лимфата и изчезват. Това не е болезнена процедура, няма рани. Има реакция - зачервяване, която изчезва в рамките на един, два дни. Малко повече време отнема да се изчисти пигментът – около седмица, две, зависи от мястото. Но изчезва много чисто, без никакви рани или белези, уточнява още лекарят.

Ако има мелазма или някаква упорита хиперпигментация, като поствъзпалителна след акне, тогава специалистите са малко по-консервативни заради възпалението в кожата. При тези случаи може да се прибегне до различни методи. „Използваме специални продукти – лекарства за мазане на кожата или комбинация с някои съвременни лазерни технологии, с които да премахнем пигмента, без да провокираме нов пигмент“, разказва д-р Пеев.

Областите, които са по-податливи на хиперпигментации

Хиперпигментацията може да бъде навсякъде по лицето, това зависи то типа пигментация – ако е акне, може да бъде по цялото лице, ако е от хормонално нарушение като болест на Адисон, има специфични зони около очите, в които може да се проявява, при мелазмата е характерно да бъде в областта на скулите, бузите и челото.

Хиперпигментации и типове кожи

При хора, които са с по-тъмна кожа (средиземноморски, южноамерикански тип, азиатци), е по-трудно да се третират хиперпигментациите именно заради склонността на кожата да реагира дори на малко възпаление с пигмент, разказва специалистът. Той допълва: „От една страна, хората със светла кожа имаме предимството, че можем да си позволим повече процедури.“

Хиперпигментациите при жените и мъжете

Д-р Пеев разкрива своето наблюдение, че жените със сигурност са по-засегнати от проблема, най-вече заради хормоните.

Третиране на хиперпигментациите в домашни условия

Дерматологът споделя, че не е привърженик на неща, които се бъркат по различни домашни рецепти – с киселини и т.н. По думите му при тях липсва прецизност.

В домашни условия обаче има какво да се направи и това е да поддържаме качеството на кожата си, съветва лекарят. Според него дори и да има пигментации, ако се използват продукти, които подобряват качеството на кожата, нейната стегнатост, кръвооросяването, хидратацията, със сигурност те ще подобрят и пигментацията като вторична полза. „Така че понякога дори и ние, като специалисти, прекалено много се фиксираме върху дадения проблем, защото тук има пигментация и забравяме нещо много важно, фундаментално – качеството на кожата“, признава дерматологът. И уверява – винаги, когато имаме една млада, здрава, хубава кожа, дори и да има пигмент, той няма да се вижда толкова, колкото ако не поддържаме кожата си и се опитваме само да третираме пигмента.   

Д-р Иван Пеев e собственик на дерматологичната клиника AestheLine. Богатия си професионален опит придобива основно в клиниката по дерматология към Военномедицинска академия в София, където до 2015 г. е и асистент-преподавател. Д-р Пеев е член на редица дерматологични дружества и асоциации, а също и лектор в различни дерматологични и естетични форуми.

Коментирай »
Още по темата
Срещу акне и екзема: Не пропускайте миенето на кожата зад ушите и между пръстите на краката Срещу акне и екзема: Не пропускайте миенето на кожата зад ушите и между пръстите на краката
Препоръчваме още
Защо популярната диета "30 растения" всъщност не е особено полезна Защо популярната диета "30 растения" всъщност не е особено полезна
Седем тайни знака, че те харесва Седем тайни знака, че те харесва
ТЕСТ: От какво се нуждаеш в живота си? ТЕСТ: От какво се нуждаеш в живота си?
Сърцето на моторист се премести вдясно след катастрофа Сърцето на моторист се премести вдясно след катастрофа
Предшественици на хората са оцелели след астероида, убил динозаврите Предшественици на хората са оцелели след астероида, убил динозаврите
Исабел Торес Молинер владее магията да прави трудното лесно: „100 занимателни логически игри“ (предложение за четене) Исабел Торес Молинер владее магията да прави трудното лесно: „100 занимателни логически игри“ (предложение за четене)
„Приказките на Лилит и Селена“: Божествения талант да бъдеш себе си (предложение за четене) „Приказките на Лилит и Селена“: Божествения талант да бъдеш себе си (предложение за четене)
Само две съставки: Вкусен шоколадов десерт с банани (без желатин и нишесте) Само две съставки: Вкусен шоколадов десерт с банани (без желатин и нишесте)
С деца на почивка: Задължителната лятна аптечка за всеки родител С деца на почивка: Задължителната лятна аптечка за всеки родител
Нещата, които не трябва да забравяш преди почивката Нещата, които не трябва да забравяш преди почивката
Той никога не те слуша Той никога не те слуша
„Трима в лодка (без да броим кучето)“ (предложение за четене) „Трима в лодка (без да броим кучето)“ (предложение за четене)
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби