Може ли тампонът да се изгуби в мен?

И какво да направя, ако забравя да го махна

Може ли тампонът да се изгуби в мен?

Много от жените, които използват тампони в "онези дни от месеца" в някакъв момент от живота си са си задавали "онзи" въпрос - "Ами ако тампонът се изгуби в мен?". 

Отговорът на този въпрос е категоричен - Не е възможно тампонът "да се изгуби" във вас.

Той не може да се изгуби в коремната кухина. Шийката на матката се намира в края на влагалището и има съвсем малък отвор, през който преминава кръв или сперма, но не и тампон.

Изваждане на тампона (и какво да правим, ако се "заклещи")

Всеки тампон има има връвчица в единия край, която обикновено остава извън тялото ви. Можете да извадите тампона по всяко време с помощта на тази връвчица.

❗ Важно е да не забравяме съвета на специалистите, че тампонът не трябва да остава във вас повече от 8 часа. Понякога рядка, но животозастрашаваща бактериална инфекция, наречена синдром на токсичния шок, се свързва с жени, използващи тампони.

❗ Не се паникьосвайте, ако тампонът се заклещи във вас. 

Има случаи, в които изваждането на тампона може да бъде по-трудно. Например ако връвчицата се окаже вътре в тялото ви (това може да се случи, ако вече сте поставили тампон и поставите друг или ако правите секс с тампон). Но дори и конецът да е вътре във вас, обикновено ще можете да усетите тампона и да го извадите.

Тампонът може да се "заклещи", ако:

 • поставим нов, преди да е изваден предишният
 • правим секс с поставен тампон
 • забравим да го махнем в края на менструацията

Влагалището е доста еластично, така че е възможно да правите секс или да поставите втори тампон, докато единият е все още вътре. В тези случаи тампонът може да се обърне настрани, така че да стане трудно връвчицата да се извади. Когато жената забрави да извади тампона в края на менструацията си, той може да се "забие" в горната част на влагалището, до шийката на матката. 

❗ Основното опасение при задържан твърде дълго във влагалището тампон е инфекция или синдром на токсичния шок (СТС), но това се случва много рядко.

Ако все пак не успеете и тампонът заседне във вас, това е времето да потърсите лекарска помощ. 

Какво да правя, ако забравя да си махна тампона? 

Ако забравите да извадите тампона си (например в края на менструацията), той може да се притисне в горната част на вагината. Това може да затрудни усещането на тампона или изваждането му.

Не се паникьосвайте! Отново напомняме, че не е възможно тампонът да се изгуби във вас и той ще остане във влагалището ви, след като сте го поставили.

Опитайте се да използвате пръстите си, за да хванете внимателно връвчицата на тампона или самия тампон, като преди това сте се уверили, че сте измили ръцете си добре.

❗ Не се опитвайте да отстранявате тампона сами, ако:

 • забележите неприятна миризма или вагинално течение
 • имате болки в таза или в корема
 • изпитвате болка, когато пишкате
 • имате висока температура
 • имате сърбеж, подуване или зачервяване около вагината - зачервяването може да е по-трудно забележимо при кафява и черна кожа

Кога да потърся медицинска помощ? Отидете в лекарския кабинет възможно най-скоро, ако:

 • имате някой от горе изброените симптоми
 • не можете да извадите тампона
 • смятате, че парчета от тампона все още са във вагината ви

Още от 👩‍⚕️Женско здраве👩‍⚕️:

Какви са причините за кървене между менструациите?

Как мога да разбера кога съм в овулация

Вредни ли са наистина противозачатъчните хапчета: Лекари разбиват митове за контрацепцията

Тъга, паника, тревожност… ПМС или предменструално дисфорично разстройство

Поликистозните яйчници: Какви са симптомите по години

Скритите симптоми на ендометриозата

Високорискова бременност – разбери застрашена ли си и какво е нужно да знаеш 

Кога се изчерпва яйчниковият резерв

Източник: nhs.ukhealthdirect.gov.au
Коментирай »
Още по темата
Алтернативните менструални продукти – плюсовете и минусите, за които трябва да знаем   Алтернативните менструални продукти – плюсовете и минусите, за които трябва да знаем  
Кървене след секс - опасно ли е и какви може да са причините? Кървене след секс - опасно ли е и какви може да са причините?
Препоръчваме още
Мъжете са по-склонни на бързи срещи Мъжете са по-склонни на бързи срещи
Риба, ядки, семена: Омега-3 мастните киселини са важни и за здравето на белите дробове Риба, ядки, семена: Омега-3 мастните киселини са важни и за здравето на белите дробове
Откриха начин да се блокира натрупването на мазнини при преяждане Откриха начин да се блокира натрупването на мазнини при преяждане
Най-популярните сандвичи по света Най-популярните сандвичи по света
Костномозъчните трансплантации при деца – кой се нуждае от тях и как протичат Костномозъчните трансплантации при деца – кой се нуждае от тях и как протичат
Нещата, които не трябва да забравяш преди почивката Нещата, които не трябва да забравяш преди почивката
Най-разпространените свалки Най-разпространените свалки
„Рафаело“ от Франческо Фиорети, автор на „Тайната библиотека на Леонардо“ (предложение за четене) „Рафаело“ от Франческо Фиорети, автор на „Тайната библиотека на Леонардо“ (предложение за четене)
На Хаваите заградиха плаж, за да предпазят новороден тюлен от туристи На Хаваите заградиха плаж, за да предпазят новороден тюлен от туристи
Най-популярните сосове в света Най-популярните сосове в света
Най-известните древни градове и съкровища на Турция: Четири любими туристически дестинации Най-известните древни градове и съкровища на Турция: Четири любими туристически дестинации
Идеалното време за сериозен разговор с мъж и въпросът, който той ненавижда Идеалното време за сериозен разговор с мъж и въпросът, който той ненавижда
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби