Какви са причините за кървене между менструациите?

И кога да потърсим помощ

Какви са причините за кървене между менструациите?

Photo credit: Nona/Pixabay

Съществуват много различни причини за кървене между менструациите. Някои от тях може да не са повод за притеснение, но винаги е добра идея да потърсиш лекарски съвет.

❗ Задължително отиди на лекар и ако кървиш след секс.

❗ Ако кървенето е много силно, чувстваш се отпаднала или че може да загубиш съзнание, незабавно се обади на 112. 

Какво представлява кървенето между менструациите? 

След пубертета и преди менопаузата жените изпитват нормално вагинално кървене всеки месец по време на менструалния си цикъл. Нормалното вагинално кървене, или "менструация", варира в широки граници при различните жени и може да бъде различно за самата теб на различните етапи от живота ти. Обикновено всички жени изпитват менструален цикъл около веднъж месечно, приблизително на всеки 21 до 35 дни, и той може да продължи между 1 и 7 дни.

Кървене между менструациите е всяко вагинално кървене, което се появява извън нормалната менструация. Кървенето между менструациите може да бъде подобно на нормалната менструация, може да бъде по-силно и с по-голяма загуба на кръв или да бъде много лека загуба на кръв (известна също като "зацапване"). Кървенето между менструациите може да е еднократно или да продължи няколко дни.

Какви може да са причините за кървене между менструациите

Има много неща, които могат да причинят кървене между менструациите, като например промени в нивата на хормоните, използване на хормонална контрацепция или контрацептивни средства, инфекция или нараняване.

Възможни причини за кървене между менструациите:

 • ендометриоза
 • полипи (образувания) в матката или шийката на матката
 • възпаление на шийката на матката
 • аномалии в шийката на матката или матката
 • фиброиди
 • извънматочна бременност или начало на спонтанен аборт
 • скорошен аборт ❗ потърси лекарски съвет, ако имаш силно кървене
 • приемане на таблетки за спешна контрацепция
 • инфекции, предавани по полов път (ИППП), като хламидия (добре е да си направите тест, ако наскоро сте правили секс без предпазни средства с нов партньор)
 • стрес
 • вагинална сухота
 • репродуктивните хормони не работят нормално - това е често срещано при жени, които наближават менопаузата, или при жени със синдром на поликистозните яйчници (PCOS)
 • лечение на безплодие
 • рак

Хормонална контрацепция 

Кървенето между менструациите често се случва, когато започнеш да приемаш орални хормонални контрацептиви. Това е така, защото нивата на хормоните ти спадат. Нарича се още пробивно кървене и обикновено се случва около 2 седмици след последната ти менструация. Пробивното кървене трябва да спре след 1 или 2 месеца. Обикновено менструацията става по-редовна в рамките на 6 месеца от започване на хормоналната контрацепция. Кървене между менструациите може да се случи и ако забравиш да вземеш някоя от таблетките.

❗ Ако обаче кървенето се появи в други моменти от менструалния цикъл, трябва да се консултираш с лекар, за да се изключи възможността за други състояния.

Хормоналните контрацептиви, като съдържащи хормони вътрематочни средства (ВМС), контрацептивни инжекции или пръчици, също могат да причинят пробивно кървене или нередовна менструация. Понякога това може да се дължи на неправилното поставяне на устройството, особено ако то е и болезнено.

❗ Ако това се случи, консултирай се с лекар, тъй като той може да ти даде лекарство, което да контролира кървенето, и да изключи други причини, като например инфекция.

Промени в нивата на хормоните

Младите жени често имат зацапване или кървят много слабо, когато овулират (освобождават яйцеклетка от яйчника). Това се случва около 10 до 14 дни след менструацията и обикновено се дължи на временно понижение на нивата на хормона естроген. И не е повод за притеснение. Освен намалените нива на естроген, може да се появят и други видове хормонален дисбаланс, които са напълно безвредни. Това може да е в резултат на стрес или скорошна промяна в начина на хранене.

Момичетата, които току-що са започнали да имат менструация, и жените, които преминават през менопауза, е по-вероятно да имат нередовна менструация, която може да се обърка с кървене между менструациите.

Можеш да потърсиш лекар, който да назначи кръвен тест, за да изследва нивата на хормоните ти, и да те посъветва за възможно лечение. 

Ендометриоза 

Понякога кървенето между менструациите се дължи на ендометриоза. Това е състояние, при което тъкан, подобна на лигавицата на матката, расте извън матката. Обикновено те растат в таза, но могат да се преместят в почти всяка част на тялото. То може да причини силна болка в таза и да затрудни забременяването.

Какво е ендометриоза и какви са скритите симптоми на заболяването виж тук

Ендометриозата може да причини обилно кървене, нередовно кървене, болезнена менструация и по-дълги периоди на кървене от нормалното. 

Лечение на безплодие

Вагиналното кървене може да се появи по време на някои процедури за оплождане - например по време на етапа на събиране на яйцеклетки при ин витро лечение. Обикновено това е леко до умерено кървене с известни спазми.

❗ Ако обаче получиш силно кървене, трябва да се свържеш с лекар.

Инфекции и наранявания

Вагиналното кървене между менструациите може да е резултат от инфекция във влагалището, шийката на матката или матката. Някои инфекции, предавани по полов път, като хламидия или гонорея, могат да причинят кървене. Бактериална инфекция или т. нар. вагинална млечница също може да причини вагинално дразнене и кървене.

Нараняването на вулвата, вагината или шийката на матката може да причини кървене между менструациите. Нараняванията могат да се получат по различни начини, включително при груб секс или неправилно поставяне или отстраняване на нещо във влагалището, например тампон. 

Изменения в шийката на матката

Кървенето между менструациите може да е резултат от промени в клетките на шийката на матката. Това може да се дължи на възпаление, хормонални промени, инфекция с човешки папилома вирус или рак на шийката на матката. Ако имаш кървене между менструациите, лекар може да прегледа шийката на матката ти с помощта на спекулум и ще може да вземе проба от клетки за скринингов тест на шийката на матката.

Ракът на маточната шийка: Пациентките губят средно по 20 години живот, а превенция има

Кога трябва да потърся лекарка помощ?

Кървенето между менструациите е често срещано явление - всъщност то се случва на повечето жени в някакъв момент от живота им. Въпреки това не се счита за нормално да кървиш често в един месец или да кървиш между менструациите в продължение на няколко месеца.

❗ Кървенето след секс винаги трябва да се обсъжда с лекар.

Има много възможни причини за кървене между менструациите и много от тях не са сериозни, но не пропускай да споделиш проблема с твоя лекар, тъй като понякога това може да е сигнал за нещо сериозно.

Още от 👩‍⚕️Женско здраве👩‍⚕️:

Как мога да разбера кога съм в овулация

Вредни ли са наистина противозачатъчните хапчета: Лекари разбиват митове за контрацепцията

Тъга, паника, тревожност… ПМС или предменструално дисфорично разстройство

Поликистозните яйчници: Какви са симптомите по години

Скритите симптоми на ендометриозата

Високорискова бременност – разбери застрашена ли си и какво е нужно да знаеш 

Кога се изчерпва яйчниковият резерв

Източник: nhs.uk/comhealthdirect.gov.au
Коментирай »
Още по темата
Рискът от менструални нарушения нараства през трите месеца след поставяне на РНК ваксина срещу COVID-19 Рискът от менструални нарушения нараства през трите месеца след поставяне на РНК ваксина срещу COVID-19
Жените не трябва да се "примиряват" с обилната менструация Жените не трябва да се "примиряват" с обилната менструация
Алтернативните менструални продукти – плюсовете и минусите, за които трябва да знаем   Алтернативните менструални продукти – плюсовете и минусите, за които трябва да знаем  
Тежка и болезнена менструация: Какво е аденомиоза Тежка и болезнена менструация: Какво е аденомиоза
Кървене след секс - опасно ли е и какви може да са причините? Кървене след секс - опасно ли е и какви може да са причините?
Поликистозните яйчници: Какви са симптомите по години Поликистозните яйчници: Какви са симптомите по години
Скритите симптоми на ендометриозата Скритите симптоми на ендометриозата
Тъга, паника, тревожност… ПМС или предменструално дисфорично разстройство Тъга, паника, тревожност… ПМС или предменструално дисфорично разстройство
Препоръчваме още
Осем мъжки лъжи, "облечени" в реплики  Осем мъжки лъжи, "облечени" в реплики 
„Момичето, което пропадна в морето“ от Акси О. (предложение за четене) „Момичето, което пропадна в морето“ от Акси О. (предложение за четене)
Девет вредни навика, с които пропиляваш живота си Девет вредни навика, с които пропиляваш живота си
Дами, засрамете се, мъжете спортуват два пъти повече Дами, засрамете се, мъжете спортуват два пъти повече
Откажи му с финес Откажи му с финес
9 от най-изтърканите реплики, които провалят всяка свалка 9 от най-изтърканите реплики, които провалят всяка свалка
Защо рискът от тежък инфаркт е по-висок в понеделник? Защо рискът от тежък инфаркт е по-висок в понеделник?
Сама не означава самотна: 5 предимства на живота без гадже Сама не означава самотна: 5 предимства на живота без гадже
Игрите на подсъзнанието: Защо забравяме или помним грешно събития Игрите на подсъзнанието: Защо забравяме или помним грешно събития
Постенето само 8 дни годишно засилва имунитета Постенето само 8 дни годишно засилва имунитета
Разказ за „междинното българско време“: „Заговорът на мъртвите“ на Марин Георгиев (предложение за четене) Разказ за „междинното българско време“: „Заговорът на мъртвите“ на Марин Георгиев (предложение за четене)
9 причини да изпитваме постоянен глад и как да се справим 9 причини да изпитваме постоянен глад и как да се справим
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби