Алтернативните менструални продукти – плюсовете и минусите, за които трябва да знаем  

Какво е менструална чашка, превръзки за многократна употреба и менструално бельо?

Надя Хамдан

Photo credit: WUKA 

Днес ви срещаме с Вера Маркова. През 2015 година Вера е последен курс студентка във Великобритания. Получава порив да имплементира знанията си в кауза, в която вярва. Идеята за магазин с нулеви отпадъци по онова време е зелена и неузряла, споделя Вера. И признава – не е имала спестени пари, но по стечение на обстоятелствата се е запознала с жена на име Ерика. Разказала ѝ за проекта Sadhana Forest, чиято цел е да залесява сухи региони в Индия, Хаити и Кения. Ерика била част от индийския кампус и останала впечатлена от доброволците, каузата и напредъка на проекта. Това въодушевление заразява и Вера.

Photo credit: Личен архив

Оказва се, че университетът ѝ има доброволческа програма и ако отговаря на дадени условия, студентът може да получи финансиране за проекта си. Одобряват я и тя заминава за Индия, където прекарва близо две години. Там научава много за намаляването на отпадъците, за компостирането, за полезните природосъобразни продукти. Към края на 2016 година Вера си дава сметка, че в България въобще не се говори по темата. Година по-късно се връща и създава първия магазин за нулеви отпадъци у нас – Green Revolucia.

Photo credit: Green Revolucia

Вредата от продуктите за интимна хигиена

От екологична гледна точка средностатистическата жена, ако използва за цялата си репродуктивна възраст само еднократни продукти, ще използва около 11 хиляди от тях. „Това е гигантично количество. Сравнено е с 26 сгради Биг Бен. Ако се случи да са една до друга, става това количество. Или 5 Айфелови кули една върху друга, ако търсим височина“, разказва Вера. По думите ѝ тези продукти не се компостират, не се рециклират, гният на сметищата, като всеки един от тях се разгражда за между 400 до 800 години.

Екологични алтернативи

Вера ни разказва откровено за видовете екологични алтернативи на традиционните продукти за менструална хигиена. Тя споделя както плюсовете, така и минусите на продуктите, които и тя използва.

Менструални чашки

Средностатистически 1 менструална чашка спестява за една година средно 192 тампона.  

Менструалните чашки се правят от мек медицински силикон. Вера ги описва като малка фигурка, която може да се сгъва по няколко начина.

Photo credit: Green Revolucia

Как се поставя менструалната чашка

Трябва да сме в удобна поза – легнали или седнали. След това чашката се сгъва, като има няколко начина на сгъване според това кой е най-удобен за жената. Поставя се във вагината и се задържа с вакуум. Именно той гарантира, че когато скачаме, плуваме, танцуваме чашката остава вътре в нас и не се размества по никакъв начин, разяснява Вера. Чашките се предлагат в три размера, така че да има подходящи алтернативи за тийнейджърки и млади момичета, за жени, които не са раждали или са родили със секцио и за жени, които са раждали естествено.  

Менструалната чашка е подходяща при плуване. С една чашка може да се плува и цял ден, защото тя абсорбира най-много от останалите алтернативни продукти.

Чашката издържа до 12 часа, в зависимост от деня на менструацията и това колко е обилна.  

Чашката е лесна за почистване – събраната кръв се излива от нея. Ако няма мивка наблизо, може само леко да се забърше и после да се изплакне с вода. В края на цикъла се изварява в гореща вода за няколко минути, разяснява Вера.

Менструалната чашка е подходяща за жени, които са използвали тампони. По думите ѝ преходът от тампони към чашки е лесен.

Photo credit: AllMatters

Недостатъци при менструалните чашки

Някои жени се плашат от това дали ще свикнат – с поставянето, с изваждането. Начинът на употреба е някаква бариера за тях, разказва Вера.

Някои жени не могат да приемат психологически, че кръвта ще се събира в менструална чашка. Те предпочитат изтичане. И това ги спира. Тогава те избират друг продукт.

Стигмата около менструалните чашки е голям културен минус, категорична е Вера. Тя обръща внимание на един типично български проблем – не се преподава нито репродуктивно здраве в училище, нито сексуално образование - много жени изобщо не знаят за своите собствени полови органи, констатира Вера.  И споделя, че много родители се ужасяват, когато чуят менструална чашка, защото смятат, че дъщеря им може да си разкъса химена и да си загуби девствеността с менструалния продукт. „Просто няма по-абсурдно твърдение. И аз винаги влизам в един обяснителен режим – защо това не е така, как се поставя тази менструална чашка. Културата ни на тази тема е по-ниска в сравнение много други държави“, споделя Вера.

Менструални превръзки за многократна употреба  

Менструалните превръзки наподобяват обикновените дамски превръзки, но тези са за многократна употреба. Предлагат се няколко вида с различна дебелина според броя на слоевете органичен памук, разказва Вера.

Eco Femme

Принцип на действие

Менструалните превръзки се закрепват към бельото с капси, които не съдържат никел.

След употреба вариантите са два – да се изперат на ръка с хладка вода и прах за пране или с натурален сапун.

Може да се перат и в пералня, но без омекотител, без гладене и без сушилня.  

Могат да се използват до 5 години.

Photo credit: Green Revolucia

Минуси при менструалните превръзки за многократна употреба

На някои дами не им се занимава с прането. Те по-често избират чашката, споделя Вера.

По-плътните превръзки може да се очертават при много прилепнали дрехи или клинове.  

Менструално бельо и менструални бански

Това е бельо, на дъното на което има зашита абсорбираща превръзка. Най-долният слой е непромокаем, така се заключва менструалната течност в продукта, без да изтича. Има различни кройки, абсорбират различно количество, разказва Вера. Всичко зависи от деня и обилността на менструацията.

Менструалните бикини могат да се ползват и през периода след раждането – постпартум периода.

Използват се и при инконтиненция – неволно изпускане на урина.

Едни менструални бикини могат да се ползват между две и три години.

Photo credit: WUKA

Недостатъци

Отново прането е проблем за много дами, споделя Вера. Бельото не е хубаво да се суши със сушилня и през зимата изсъхва по-бавно. „Превръзките по-бързо, но бельото може и до 2, 3 дни да се чака през зимата“, разказва още тя.

По-абсорбиращите модели също може да се очертават, особено, ако сме облечени с лятна рокля или панталон, предупреждава Вера. 

Photo credit: WUKA

Менструална бедност и полезни практики

Менструална бедност е невъзможността на жени и момичета да си закупят менструални продукти, което съответно ги възпира от посещаване на училище, на работно място или директно им обърква дневния им график. В последно време се говори, че към това трябва да се добави и невъзможността за поддържане на лична хигиена по време на менструация. Това разказва Вера и дава примери. В някои страни има липса на чиста вода, на сапуни, на врати на тоалетните, някъде не са разделени на женски и мъжки, което допълнително възпрепятства нещата.

Добрите примери

В Обединеното Кралство през 2017 г. неправителствена организация прави мащабно проучване за младите момичета – какъв процент от тях не могат да си позволят менструални продукти и как им влияе това. Резултатите показват, че едно на всеки 10 момичета пропуска училище, защото не може да си позволи менструални продукти. „Това все пак е Великобритания, по-развита от нас, с по-високи стандарти. Откакто излязоха от ЕС през 2021 г., те премахнаха ДДС върху менструалните продукти. Първоначално само го намалиха, но впоследствие го махнаха изцяло.  Изключение правят само менструалните бикини, защото те могат да се ползват и при инконтиненция и затова не могат да се облекчат данъчно“, разказва Вера.

В Шотландия са въведени безплатни менструални продукти за всеки, който има нужда, дори и туристите. За целта те могат да отидат в местната община или в най-близкото учебно заведение, където попълват една бланка, казват на коя дата им трябват продуктите, какви менструални продукти искат, като избират от всичко налично – еднократни, многократни продукти, каквото има на пазара, това трябва да е налично. „Човек може да заяви колкото иска, без ограничения. Това е в сила от лятото на 2022 г., като бе прието с пълно мнозинство“, споделя още Вера.

В Индия от 2018 г. няма ДДС върху менструалните продукти. В много училища там има и сексуално образование.

Къде сме ние?

„България е по-назад от страни, на които малко неглижиращо в България им се казва „третия свят“, споделя още специалистът. Вера дава пример с Руанда, където от 2019 г. е премахнат ДДС върху менструалните продукти. Това се е случило отново след проучване за това могат ли жените да си позволяват менструални продукти. Проучването е показало, че 17% от жените не могат. „Руанда се управлява основно от жени, така че решението за премахване на ДДС е взето моментално“, разказва Вера.

България е единствената страна от ЕС, в която освен че няма сексуално образование в училищата, го няма и като свободно избирателен предмет. В Румъния е въведено по този начин, разказва Вера. И дава още данни:  

България е на челна позиция в ЕС и по тийнейджърски бременности в ЕС.

Според проучване на Loveguide само 42% от младежите у нас могат да кажат какво е презерватив и за какво служи.

Менструалният отпуск

Испания даде много положителен пример, като стана първата страна в ЕС, в която вече е прието, че жените имат менструален отпуск, разказва Вера. Там отпускът е около 3 дни. „Ако вече дадена дама има нужда от повече - 4 или 5 дни, може да ѝ се даде и повече, ако има медицинска бележка. Ако страда от ендометриоза например и това може да се потвърди от лекар, тя ще си получи 5-дневния менструален отпуск“, споделя още Вера.

Темата за менструалния отпуск се дискутира в много държави. В Замбия има по 1 ден в месеца, в Тайван, Япония, Корея, щата Бихар в Индия също е въведен такъв отпуск.

На финала Вера все пак остава оптимист и споделя: „Дано да се говори повече и да се действа в правилната посока. Има смисъл“.  

Photo credit: Личен архив

Коментирай »
Още по темата
Менструалният цикъл накратко: 11 неща, които всяко момиче трябва да знае
Всичко за менструацията: Девет въпроса и техните отговори
Може ли тампонът да се изгуби в мен?
Какви са причините за кървене между менструациите?
Препоръчваме още
Венци Венц‘ стартира самостоятелна кариера с „Давам“
Доц. Веселка Радева: Трябва да се научим да живеем и да работим в Космоса
Те нямат недостатъци, а само особености: 13 вдъхновяващи цитата за жените
Предложение за четене: „Аркьой. Илюзорен алманах“ - най-скандалната „авантюра" на маркиз Дьо Сад
Съветите на Изи: Мит или истина? Най-честите заблуди за косата
„Палач на богове“ - новото изкушение за феновете на „Игра на тронове“ и „Вещерът“ (предложение за четене)
Бактериите се разпространяват в целия офис само за 2 часа
Предложение за четене: „История на моя живот“ от самия Джакомо Казанова
Запознайте се с Омар – истинска 120-сантиметрова пухкава сензация (ВИДЕО/СНИМКИ)
Липсата на секс съкращава живота на мъжа
Опасни секс играчки: Седем страни, в които вибраторите са забранени
Шест от най-разпространените митове за храни
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби