Най-масовото измиране в историята: Нови разкрития за историята на Земята

Смята се, че засилена вулканична дейност в Сибир причинява най-масовото измиране в историята - около 90 процента от видовете изчезват преди 252 млн. години в

Най-масовото измиране в историята: Нови разкрития за историята на Земята

Снимката е илюстративна/Photo credit: Valdas Miskinis/Pixabay

Фосили на древни животни, намерени в Република Южна Африка (РЮА), разкриват нови подробности от историята на Земята, съобщи Ройтерс. 

Смята се, че засилена вулканична дейност в Сибир причинява най-масовото измиране в историята - около 90 процента от видовете изчезват преди 252 млн. години в края на пермския период. За разлика от унищожаването на динозаврите от астероид преди преди 66 млн. години, измирането на видовете в периода перм става постепенно, с влошаване на условията на живот. 

Според учените фосилите, намерени в РЮА, хвърлят нова светлина върху този геоложки период - в продължение на множество поколения един вид хищник е мигрирал по света в опит да оцелее. Следи от този род животни - иностранцевии (Inostrancevia), са открити в Северозападна Русия, близо до Северния ледовит океан. Сега негови фосили са намерени на територията на ферма в централната част на РЮА. 

Хищникът е бил с размерите на тигър, предшественик на саблезъбите бозайници.

Откритието предполага, че иностранцевиите са напуснали мястото, откъдето произлизат, и изминали около 12 хил. км в продължение вероятно на стотици или хиляди години в рамките на древния суперконтинент Пангея. Това е периодът от историята на планетата, в който материците са свързани. 

"Този хищник не е оцелял дълго време", каза палеонтологът Крисчън Камерер от природонаучния музей в Северна Каролина. Той е водещ автор на изследването, публикувано в изданието "Кърънт Байолъджи". Камерер подчертава, че не само иностранцевиите, но и всички близки до тях видове са изчезнали по периода на масовото измиране.

Няма видове, които да произлизат от тях, но те са животни от голямата група на синапсидите, която включва и бозайниците, добавя Камерер.

Иностранцевиите се наричат още протобозайници, тъй като представляват комбинация от влечуги и бозайници. Дължината им е била около 3-4 м, а размерите са били близки до тези на сибирския тигър. Черепът им е бил голям и пропорционален на тялото, но удължен като на динозаврите, имали са и големи кучешки зъби. Ако размерите на плячката са позволявали, те са я поглъщали наведнъж", каза Камерер. 

Тялото на иностранцевия не е било дълго и тясно като на влечуго. Животното обаче не е било изправено като бозайниците. Липсвала е типичната за бозайниците лицева мускулатура и не е произвеждало мляко. Нямаме отговор на въпроса дали са били космати, или не, казва Камерер.

Масовото измиране на видовете е последвано от възхода на динозаврите през периода триас. 

"Когато екосистемите са прекъснати и възможността за лов е ограничена, както и хабитатът, големите хищници са диспропорционално засегнати от измиране на фона на останалите видове", казва Камерер. 

Учените правят паралел между кризата в периода перм и настоящите климатични промени. "Видовете се сблъскват с влошени условия на живот заради глобалното затопляне. Те нямат избор - трябва да се адаптират или да изчезнат. Постепенно видовете изчезват един по един", каза палеонтологът Пия Вилиети от Музея на Фийлд в Чикаго, която е съавтор на изследването. "За разлика от нашите предшественици от периода на перма ние имаме възможност да направим нещо, за да предотвратим такъв тип криза в екосистемата".

Източник: Розалия Благоева/БТА
Коментирай »
Още по темата
Останало ли е място на Земята, което не носи човешки отпечатък? Останало ли е място на Земята, което не носи човешки отпечатък?
Добре дошли в епохата на антропоцена! Добре дошли в епохата на антропоцена!
Драматични събития отпреди милиони години: Вкаменелости показват обезглавяване на древно морско влечуго Драматични събития отпреди милиони години: Вкаменелости показват обезглавяване на древно морско влечуго
Как се става гигант? Завроподите са го постигнали по 36 различни начина Как се става гигант? Завроподите са го постигнали по 36 различни начина
Древно океанско дъно може би обгръща земното ядро Древно океанско дъно може би обгръща земното ядро
Препоръчваме още
Нямате желание за секс? Ето пет храни, които ще променят това Нямате желание за секс? Ето пет храни, които ще променят това
Виктория Пенкова ни предлага рецепта за лек против разбито сърце с „Йога, любов и други митове“ (предложение за четене) Виктория Пенкова ни предлага рецепта за лек против разбито сърце с „Йога, любов и други митове“ (предложение за четене)
Топ 100 на най-добрите традиционни храни по света Топ 100 на най-добрите традиционни храни по света
Трикове за красота от Холивуд: Дженифър Лав Хюит Трикове за красота от Холивуд: Дженифър Лав Хюит
Дори и само 11 минути физическо натоварване дневно могат да удължат живота ни Дори и само 11 минути физическо натоварване дневно могат да удължат живота ни
„Всички страхове“ стават реалност в коварния трилър на Алекс Финли (предложение за четене) „Всички страхове“ стават реалност в коварния трилър на Алекс Финли (предложение за четене)
ТЕСТ: Каква птица си? ТЕСТ: Каква птица си?
Tревожен феномен: Превърнали сме океаните в "бомба със закъснител" Tревожен феномен: Превърнали сме океаните в "бомба със закъснител"
ТЕСТ: Колко си добра в съблазняването? ТЕСТ: Колко си добра в съблазняването?
Една от най-обичаните класики - „Коледна песен“ от Чарлз Дикенс (предложение за четене) Една от най-обичаните класики - „Коледна песен“ от Чарлз Дикенс (предложение за четене)
Предложение за четене: „Изкуството да живеем просто” - 100 упражнения за спокоен и радостен живот Предложение за четене: „Изкуството да живеем просто” - 100 упражнения за спокоен и радостен живот
Пет причини червенокосите жени да са невероятно секси Пет причини червенокосите жени да са невероятно секси
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби