„Шега”, издателство "Колибри" 

Шега” съдържа седемнайсет разказа, които завладяват със страстната си жизненост, драматизъм и непредвидимост.

Тематиката им прескача от двете страни на тънката линия между живота и смъртта, надеждата и отчаянието, истинската любов и фетишизма.

Самоотвержеността и обичта се противопоставят на грубия материализъм, патриархалните нрави на село – на обезличаването в града, където човекът до такава степен е издигнал предметите в култ, че неусетно самият той се превръща в предмет.

Янис Палавòс описва необикновените страсти на гърците от родния си край, но и безответната любов на един млад италианец, и мрачното отчаяние на емигрантите от Близкия изток, захвърлени от съдбата в непознатата за тях Атина. Дори ни кара да гадаем за мистериозната съдба на любимия му поет Франсоа Вийон.

За автора

Янис Палавòс е роден през 1980 година във Велвендо̀ до Козани, Северна Гърция. Завършва журналистика в Солунския университет „Аристотел“ и управление на културата в Атинския университет „Пандион“.

Автор е на два сборника с разкази, преводач на Уилям Фокнър и Джек Лондон. Прозата му е дълбоко поетична, неусетно преодолява границите между реалното, модернистичното и постмодернистичното.

За сборника „Шега“ писателят е удостоен с Държавната награда за разказ в Гърция (2013). В тези шеметни и изненадващи истории реалността постепенно преминава в друго, магическо измерение, оставяйки читателя без дъх.

Коментирай >