„Вирджиния Улф“, издателство "Колибри" 

„Вирджиния Улф“ е необикновена биография. Написана е от човек, който е познавал авторката на „Госпожа Далауей” и „Стаята на Джейкъб” още от малък.

В книгата са застъпени всички ключови моменти, обстоятелства и идеи, които правят живота ѝ така интригуващ и до ден-днешен за поколения читатели.

Освен това биографията съдържа оценка на големите ѝ литературни постижения.

Найджъл Никълсън ни представя разказ от първо лице, изпъстрен с много интимни случки и лични спомени, които не могат да се прочетат никъде другаде.

Той обрисува Вирджиния Улф като централна фигура в небезизвестния интелектуален кръг Блумсбъри, възхищава се на удивителната оригиналност на романите ѝ, особено на „Вълните“, изказва честното си мнение за двете й полемични книги „Собствена стая“ и „Три гвинеи“.

За автора

Найджъл Никълсън е син на Вита Саквил-Уест, близка приятелка на Вирджиния Улф и за кратък период нейна любовница.

Двете прекарват дълги дни заедно, най-вече по времето, когато Джини, както са я наричали на галено, пише „Орландо“ – въображаемата биография на неговата майка.

Найджъл Никълсън е редактор на изданието от шест тома писма на Вирджиния Улф. Автор е и на други биографични книги, сред които „Портретът на един брак“ за прочутите си родители, и двамата писатели. През 2000 година е удостоен със званието „Кавалер на ордена на Британската империя“ за заслуги в областта на литературата и за запазване на историческата памет.

Коментирай >