Древно океанско дъно може би обгръща земното ядро

Този тънък, но плътен слой, е на около 2900 км под повърхността

Древно океанско дъно може би обгръща земното ядро

Photo credit: Pixabay/pexels.com

Учени създадоха най-подробната карта на геологията под земното южното полукълбо и откриха там древно океанско дъно, което може да обгръща ядрото, съобщи Сайънс алърт.

Този тънък, но плътен слой, е на около 2900 км под повърхността. Там разтопеното скалисто външно ядро се среща със скалистата мантия отгоре. Това е границата между ядрото и мантията. 

"Да разберем какво точно е под краката ни, и то възможно най-подробно, е жизненоважно за изучаването на всичко - от вулканичните изригвания до промените в магнитното поле на Земята, което ни предпазва от слънчевата радиация в космоса. Сеизмичните изследвания като нашите предоставят изображения с най-висока разделителна способност на вътрешната структура на нашата планета и ние открихме, че тази структура е много по-сложна, отколкото се смяташе преди", казва геоложката Саманта Хансен от Университета на Алабама.

Хансен и нейните колеги са използвали 15 станции за наблюдение, заровени в леда на Антарктика, за да картографират сеизмичните вълни от земетресения три години. Начинът, по който тези вълни се движат и отскачат, разкрива състава на материала вътре в Земята. Тъй като звуковите вълни се движат по-бавно в тези области, те се наричат зони със свръхниска скорост (ULVZ).

"Като анализирахме хиляди сеизмични записи от Антарктика, нашият метод за визуализиране с висока разделителна способност установи тънки аномални зони с материал  на границата между ядрото и мантията навсякъде, където изследвахме", казва геофизикът Едуард Гарнеро от Аризонския университет. Дебелината на материала варира от няколко километра до десетки километри. Това показва, че виждаме планини върху ядрото, които на някои места са до пет пъти по-високи от Еверест."

Според изследователите тези зони със свръхниска скорост най-вероятно са океанска кора, погълната преди милиони години. 

Източник: Христина Терзиева/БТА
Коментирай »
Още по темата
Драматични събития отпреди милиони години: Вкаменелости показват обезглавяване на древно морско влечуго Драматични събития отпреди милиони години: Вкаменелости показват обезглавяване на древно морско влечуго
Само за периода 1993-2010 г.: Земята се е наклонила с близо 80 см Само за периода 1993-2010 г.: Земята се е наклонила с близо 80 см
Най-масовото измиране в историята: Нови разкрития за историята на Земята Най-масовото измиране в историята: Нови разкрития за историята на Земята
Препоръчваме още
На какво се дължат предсмъртните видения на хора в клинична смърт? На какво се дължат предсмъртните видения на хора в клинична смърт?
Чуваме тишината по същия начин, по който чуваме звуците? Чуваме тишината по същия начин, по който чуваме звуците?
Преяждането през уикенда проваля диетите Преяждането през уикенда проваля диетите
И жените станахме ловци И жените станахме ловци
Откриха статуя на Буда край Червено море Откриха статуя на Буда край Червено море
Не загърбвай огледалото заради зачервения нос Не загърбвай огледалото заради зачервения нос
Всичко за менструацията: Девет въпроса и техните отговори Всичко за менструацията: Девет въпроса и техните отговори
Какво първо гледат мъжете Какво първо гледат мъжете
Една от най-обичаните класики - „Коледна песен“ от Чарлз Дикенс (предложение за четене) Една от най-обичаните класики - „Коледна песен“ от Чарлз Дикенс (предложение за четене)
Пет скрити качества на истинския джентълмен Пет скрити качества на истинския джентълмен
Трикове за красота от Холивуд: Дженифър Лав Хюит Трикове за красота от Холивуд: Дженифър Лав Хюит
Омагьосан остров и смъртоносна игра: „Искронишка“ вдъхновява създателите на „Здрач“ за нов филм (предложение за четене) Омагьосан остров и смъртоносна игра: „Искронишка“ вдъхновява създателите на „Здрач“ за нов филм (предложение за четене)
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби