Психосоматиката и болестите – 10 симптома, чрез които тялото ни алармира за проблем

Главоболие, стомашни проблеми, тежък менструален цикъл… да разгадаем сигналите, които тялото ни дава

Надя Хамдан
Психосоматиката и болестите – 10 симптома, чрез които тялото ни алармира за проблем

В някаква степен всички болести са вид защитна реакция на организма срещу нещо, което е нарушило вътрешния ни баланс. Дух, душа и тяло /в астрологията - асцендент, Луна и Слънце/ са едно. Нашите преживявания, емоции, проблеми, чувства, неща, които сме блокирали по някакъв начин, водят до физически заболявания. Това разкрива астрологът Ники Момчева в интервю за Venera.bg, посветено на психосоматиката. По думите ѝ е изключително важно да обръщаме внимание на стреса, на конфликтите вътре в нас и на начина, по който тялото ни реагира на това, което се случва около нас. Важно е да наблюдаваме кога как се чувстваме - в определени ситуации, с определени хора или когато преживяваме нещо, разкрива специалистът. Обикновено един такъв проблем се проявява първо на емоционално ниво, преди да се появи на физическо. Получаваме някакви сигнали, но ако не ги забележим и не им обърнем внимание, те стават все по-голям проблем и се изразяват под формата на някаква болест или нещо друго.

Психосоматиката, алтернативната медицина, не изключват грижата и за физическото тяло, категорична е Момчева. Когато проблемът излезе на физическо ниво, ние трябва да го лекуваме с лекарства, със специалист и т.н. Но е важно да видим първопричината за това нещо и да я излекуваме и нея, а не само симптома, съветва още тя. Проблемите ни може да се коренят много назад във времето. Затова трябва да бъдем осъзнати – да обърнем внимание на лечението като процес на осъзнаване, чрез който да разберем защо и откъде идва всеки отделен проблем.  

И още – важен е балансът на четирите стихии – огън, земя, въздух и вода. Това го е казал още Хипократ, споделя Момчева. „Бащата на медицината“ свързва огъня с жлъчката, въздуха с кръвта, водата – със слузта, а земята – с черната жлъчка.

В астрологията всеки знак се свързва с определена част на тялото. Ето и някои от тях, както и основните емоционални причини за различните неразположения.

Главоболието

Главата се управлява от знака Овен. Всички ние понякога имаме главоболие, като причините могат да са много различни, като дори предменструален синдром /ПМС/ или нещо още по-сериозно, разкрива Момчева. Главоболието обаче най-често показва, че по някакъв начин е нарушено равновесието между мисли, чувства и действия и че човек не живее според своята истина. Прекалено много се ядосва, има едно безпокойство и може би дори вътрешна борба. При главоболието е нарушен балансът между мозъка, сърцето, стомаха – триединството в човека между мисли, чувства и действия. Много често, когато мислим едно, казваме друго, а действаме по определен начин, се разболяваме моментално, отбелязва астрологът.

Схващания във врата и гърба

  • Схващанията, особено във врата, често показват нежелание за промяна. Вратът помага главата да се движи настрани. Когато е схванат, може би отказваме да видим различна гледна точка, друга перспектива и дори да си помислим за промяна.  
  • Схващанията в гърба – много зависи точно къде и какво се е схванало, казва Момчева. Но често схващанията в гърба говорят, че сме поели прекалено много отговорности, прекалено много неща, които не са наши. Дори може да са от родителите ни, разкрива още тя. „Ние сме свързани и с родовата си карма, с родовата система. Много често има заболявания, които са наследствени, а понякога дори се раждаме с тях“, казва астрологът.

Хремата  

Често болестите, в частност хремата, идват като механизъм на тялото ни да се изчисти от неща, които сме потиснали или не сме изразили по някакъв начин. Хремата идва от нищото, но това обикновено е сигнал, че организмът иска да изчисти. „Примерно, ако сме в неприятна среда, която съзнателно или подсъзнателно възприемаме като нечиста, замърсяваща, чужда, тогава може да имаме хрема. И какво става, когато сме хремави, ние започваме да кихаме, да кашляме и казваме на хората да стоят далече от нас“, разказва Момчева. По думите ѝ обикновено това се случва точно защото има някакъв стрес, разочарование, средата ни е неприятна, напрегната и това е защитата на организма.  

Кашлицата

За кашлицата важи същото, което и за хремата, разкрива астрологът. По думите ѝ често започваме да кашляме, ако сме потиснали или премълчали думи. Съществува и невротична кашлица – когато човек застане пред много хора и се закашля. Това е точно такава кашлица, която се среща при човек, който има нужда да се чувства по-уверен, защото не е казал някои неща.

Болки в гърлото

Болките в гърлото също често се свързват с нещо неизказано – страхуваме се да споделим, защото мислим, че няма да ни разберат. Когато дълго време премълчаваме нещо, най-често имаме болки в гърлото, разкрива експертът.    

Смущения в менструацията и болезнен цикъл

Ники Момчева споделя, че самата тя е имала тежък и болезнен цикъл, но откакто работи в тази посока, проблемът се е изчистил. Менструалният цикъл е свързан с цикъла на луната, на женската и лунната енергия. Когато жената е в синхрон с приливите и отливите в природата, тя е в синхрон със себе си и със своята женственост. Но когато не е, тогава започват проблемите с цикъла, разкрива още астрологът. Когато имаме някакъв блокаж, се получава и хормонален дисбаланс. „Когато не приемаме женската си природа, женската си енергия, когато искаме да сме прекалено силни, прекалено самостоятелни, когато не си позволяваме да сме слаби, тогава идва цикълът и започва да боли зверски, за да ти покаже, че всъщност ти си слаба и един път в месеца можеш да си позволяваш да си легнеш и някой да се погрижи за теб, да ти донесе топло чайче, нещо сладичко“, разкрива още Момчева.

Проблеми с бъбреците  

Бъбреците се свързват със знака Везни. Те управляват взаимоотношенията и връзките. Когато имаме дисбаланс във връзката, във взаимоотношенията, много често има проблем с бъбреците.  

Сколиоза /гръбначно изкривяване/  

Сколиоза имат страшно много хора още от детството си. Има значение дали гръбначното изкривяване е наляво или надясно, разказва Момчева:

  • Сколиоза надясно означава, че имаме проблем с мъжката си част /анимус/. Това се свързва с волята, с активната мъжка ян енергия – решителност, самоувереност и целеустременост. Полезно е да се обърнем към спорта и да сме дейни.
  • Сколиоза наляво е обратното. Говори за проблем с анимата – женската част на душата. Необходимо е да култивираме мекота, състрадание, да бъдем по-приемащи и търпеливи. Полезно е да станем по-пасивни, тоест, да се занимаваме с неща, на които да се наслаждаваме. Добри възможности са рисуване, готвене и други леки дейности. 

Дискова херния

Този проблем се среща при много хора, много от тях - млади. Когато млад човек е с дискова херния, проблемът много често идва от родителите, от повишени изисквания от семейството, разкрива астрологът. Дисковата херния при младия човек може да говори, че той не следва своя път. „В голямата си част става въпрос за това, че ние носим неща, които не са наши и се отклоняваме от пътя си. Отново може да е нарушено равновесието между мисли, чувства и действия. Когато искаме да угодим на чуждите очаквания и изисквания или живеем живота на другите, може да имаме такива проблеми“, споделя още Момчева.   

Проблеми със стомаха

Стомахът е вторият мозък на тялото. Той се разделя на много различни неща, разказва астрологът – стомахът е под знак Дева, тънките черва са под Рак, дебелото черво – Скорпион. Според нея всичко зависи от това какъв точно проблем имаме със стомаха /гастрит, колит, рефлукс…/. Но най-общо казано, когато стомахът ни е чувствителен, означава, че трудно преработваме емоциите. Експертът съветва да поработим върху това как приемаме нещата, как реагираме, дали изобщо си позволяваме да изпитаме някакви емоции. Почти всяка жена се оплаква от нервен стомах, това се среща дори и при децата. „Когато сме чувствителни, а ние всички сме, тогава сме склонни към спазми и израз на страхове. Трябва да работим върху това как реагираме на нещата, как ги приемаме“, съветва Момчева. Според нея е важно да осъзнаваме емоциите си, да си ги признаваме и дори да им се отдаваме. „В момента, в който го осъзнаем, виждаме, че това е нещо нормално. Да си кажем „Аз в момента се чувствам тъжна и съм ОК с това, че съм тъжна и ще си позволя да остана малко със себе си тъжна, за да мога да го приема, преживея и то да приключи. В противен случаи тежестта става още по-голяма“, разказва Ники Момчева.

Много е важно да обръщаме внимание на тялото си, защото то постоянно ни говори. Според специалиста именно така можем да опазим баланса си и да се чувстваме добре.

Ники Момчева е астролог по призвание. Завършила е обучение в школата към Съюза на българските астролози “Иван Станчев”. Изучавала е още кармична астрология, медицинска астрология и психосоматика. Ники продължава задълбочено да черпи нови познания в астропсихологията, нумерoлогията, медицинската астрология и холистичното лечение, както и кристало-терапията. 

*Статията има информативен характер. Информацията, поместена в нея, не може да замени консултацията с лекар. 

Коментирай »
Още по темата
Започва Китайската нова година: Кармата се активизира, маските окончателно падат   Започва Китайската нова година: Кармата се активизира, маските окончателно падат  
Съветите на астролога Венета Матева: Луната и Слънцето имат какво да ти кажат   Съветите на астролога Венета Матева: Луната и Слънцето имат какво да ти кажат  
Венера в Козирог изяснява връзките: Може да донесе свобода и нови любовни вълнения Венера в Козирог изяснява връзките: Може да донесе свобода и нови любовни вълнения
Плутон влиза във Водолей за 20 години: Време е за край и ново начало Плутон влиза във Водолей за 20 години: Време е за край и ново начало
Слънце във Водолей – време е за нещо ново Слънце във Водолей – време е за нещо ново
Меркурий в Козирог – за какво е подходящ периодът Меркурий в Козирог – за какво е подходящ периодът
Новолуние в Козирог – време за ново начало и сбъдване на мечти Новолуние в Козирог – време за ново начало и сбъдване на мечти
Марс в Козирог – време е да се захващаме за работа Марс в Козирог – време е да се захващаме за работа
За паник атаките от първо лице – какво ги отключва и как да ги премахнем завинаги   За паник атаките от първо лице – какво ги отключва и как да ги премахнем завинаги  
Напълняване, депресия, хипертония, зависимости…Какво се опитва да ни каже тялото ни Напълняване, депресия, хипертония, зависимости…Какво се опитва да ни каже тялото ни
Щастието не е трудно, трябва само да послушаш сърцето си: Историята на Ники Момчева за пътя към звездите   Щастието не е трудно, трябва само да послушаш сърцето си: Историята на Ники Момчева за пътя към звездите  
Поемаме на астро пътешествие с Ники Момчева Поемаме на астро пътешествие с Ники Момчева
Тъга, паника, тревожност… ПМС или предменструално дисфорично разстройство Тъга, паника, тревожност… ПМС или предменструално дисфорично разстройство
Препоръчваме още
Чуваме тишината по същия начин, по който чуваме звуците? Чуваме тишината по същия начин, по който чуваме звуците?
Какво първо гледат мъжете Какво първо гледат мъжете
Ориз + ябълки = перфектна комбинация за няколко килограма по-малко Ориз + ябълки = перфектна комбинация за няколко килограма по-малко
8 трика за интроверти: Как да оцелеем в свят, който не спира да говори 8 трика за интроверти: Как да оцелеем в свят, който не спира да говори
10 препоръки за правилна грижа за здравето на зъбите 10 препоръки за правилна грижа за здравето на зъбите
Как да се справим с подутия корем Как да се справим с подутия корем
Най-вълнуващите секс рекорди в историята Най-вълнуващите секс рекорди в историята
Котешката снимка, която стана хит в интернет Котешката снимка, която стана хит в интернет
Най-лесният и евтин начин да махнем неприятната миризма от обувките Най-лесният и евтин начин да махнем неприятната миризма от обувките
Предложение за четене: „Историята на изгубеното дете“ - блестящ финал на неаполитанската сага на Елена Феранте Предложение за четене: „Историята на изгубеното дете“ - блестящ финал на неаполитанската сага на Елена Феранте
Най-добрите песни на 2019 година Най-добрите песни на 2019 година
За вредата от романтичните филми За вредата от романтичните филми
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби