За паник атаките от първо лице – какво ги отключва и как да ги премахнем завинаги  

Ники Момчева разказва за битката си с паническите атаки и разкрива формулата, чрез която е успяла да ги преодолее

Надя Хамдан
За паник атаките от първо лице – какво ги отключва и как да ги премахнем завинаги  

Паник атаката всъщност е нещо хубаво, стига да успееш да разбереш какво се опитва да ти каже тялото ти чрез нея и да го послушаш. Това е изводът, до който стига Ники Момчева след години на битки с емоционалното състояние.

В интервю за Venera.bg тя разказва от първо лице за сблъсъка си с паническите атаки и за спечелената битка с тях. Ники разкрива стъпките, чрез които е успяла да ги преодолее и сега ги споделя с всички хора, които страдат от същото.

„Преди доста години, при една по-голяма промяна, която се случи в живота ми, аз започнах да получавам панически атаки. В началото въобще не осъзнавах, че това е паник атака, не бях чувала за такова нещо. Нямах никаква представа какво е. Консултирах се с личната ми лекарка и тя ми каза, че съм здрава и нищо ми няма, че това са паник атаки“, спомня си Момчева. „В един момент те бяха станали такава част от живота ми, че аз ги приемах за нещо нормално“.

Паническите атаки са изключително неприятни и стресиращи, особено за хората, на които им прилошава, оплакват се от затруднено дишане и задух. Усещаш, че имаш проблем, но не знаеш какво ти се случва. Даже някои хора си мислят, че умират и стигат до болница, казва още Ники. И споделя за симптомите, които тя е изпитвала: „Аз по-скоро получавах такъв нервен импулс, сухота в устата, леко виене на свят и някакви физически симптоми и болки, които са психосоматични. Имах болки в стомаха. При мен той е слабо място и винаги ми се свиваше много, все едно имам топка там. Започваше да ми се вие свят и се появяваше едно много гадно чувство – като тревожност, страх, сякаш нещо не е както трябва. И то наистина не е…“

Щастието не е трудно, трябва само да послушаш сърцето си: Историята на Ники Момчева за пътя към звездите

Паник атаките отдавна са лош спомен за Ники Момчева и сега тя помага на хора, които страдат от същото. Днес тя разкрива изводите, до които е стигнала чрез наблюдение над себе си и над хората, с които работи.

Защо идват паник атаките

Паническите атаки всъщност не са страшни, те не са животозастрашаващи. Това е едно емоционално, психическо състояние, изразено чрез физически симптоми.

Паник атаките се отключват в ситуации, в които се страхуваме от големи промени в живота си и се чувстваме несигурни. Те могат да се появят и когато не живеем живота, който искаме да живеем – когато сме сложили маската и съществуваме като някакви аватари, които въобще не сме ние. Много е важно човек да започне да се анализира и да има тази себерефлексия, за да види кога му се случват, каква ситуация ги активира, казва Момчева и изброява част от възможните ситуации:

 • когато сме около определен човек или хора
 • когато работим неподходяща работа 
 • когато останем сами (при страх от самота)
 • когато изпитваме някакви силни страхове
 • когато не сме удовлетворени от живота си
 • когато сме несигурни в ролята, която заемаме в дадени области
 • когато се нуждаем от голяма промяна  

Паник атаките всъщност са сигнали на тялото ни. То се опитва да ни говори чрез тях, да ни каже: „Спри се малко и се замисли какво се случва с теб, защо продължаваш да правиш неща, които не харесваш“. Когато успеем да не се страхуваме от тях и да ги приемем, те изчезват, разкрива Момчева.  

Стъпките към преодоляването на паническите атаки:   

Момчева споделя и формулата, чрез която сама е успяла да пребори проблема.  

🟢Първо е самонаблюдението, при което да анализираме и да установим какво активизира паническите атаки. 

🟢А след това да предприемем промяната, от която се нуждаем. Да променим мисленето си, да се отървем от старите модели и блокажи, които вече не са ни нужни. Да сменим начина си на хранене, на мислене и дори хората, с които сме, казва още Момчева.  

А междувременно можем да използваме и тези няколко изпитани техники за потушаване на паник атаката в зародиш:

✅Дишането помага на 100% за овладяването на конкретната паническа атака, категорична е Ники Момчева. Тя препоръчва да се ползват техники за дишане и медитации.

✅Задължително движение или някакъв спорт.

✅Свързване с природата (разходки, излети, катерене и други).

✅Социализация с правилните хора, с които имаме общи идеали и чувстваме близки. Те могат много да ни помогнат, споделя специалистът.

✅Да се грижим за физическото си здраве – заради стреса и тревожността може да ни падне имунитетът, предупреждава специалистът. И съветва да проверяваме здравословното си състояние и да приемаме нужните витамини, магнезий и успокояващи чайове.

✅Да си напомняме, че паническата атака не носи рискове за живота и здравето, че тя не е опасна.

✅Позитивни утвърждения в тази посока също биха могли да помогнат:

 • Аз съм добре
 • Аз съм здрава
 • Аз съм спокойна
 • Това е просто паническа атака
 • Всичко е наред  

Ники Момчева споделя, че според нея дори е по-добре да се активира паник атака, отколкото психосоматична болест: „Потискайки или отлагайки, ние не се чувстваме добре, ние го знаем, но продължаваме. И така идва моментът, в който тялото не се чувства комфортно в тази роля и реагира“. На финала тя заключва – справянето е в приемането и поемането на отговорност за собствения ни живот.

Психосоматиката и болестите – 10 симптома, чрез които тялото ни алармира за проблем

Ники Момчева е астролог по призвание. Завършила е обучение в школата към Съюза на българските астролози “Иван Станчев”. Изучавала е още кармична астрология, медицинска астрология и психосоматика. Ники продължава задълбочено да черпи нови познания в астропсихологията, нумерoлогията, медицинската астрология и холистичното лечение, както и кристало-терапията. 

*Статията има информативен характер и не може да замести прегледа при специалист. Ако имате симптоми на панически атаки, най-добре е да потърсите професионална помощ. 

Коментирай »
Още по темата
Започва Китайската нова година: Кармата се активизира, маските окончателно падат   Започва Китайската нова година: Кармата се активизира, маските окончателно падат  
Тайните на астрологията: Разбери коя планета те управлява и ще научиш нещо за себе си   Тайните на астрологията: Разбери коя планета те управлява и ще научиш нещо за себе си  
Напълняване, депресия, хипертония, зависимости…Какво се опитва да ни каже тялото ни Напълняване, депресия, хипертония, зависимости…Какво се опитва да ни каже тялото ни
Психосоматиката и болестите – 10 симптома, чрез които тялото ни алармира за проблем Психосоматиката и болестите – 10 симптома, чрез които тялото ни алармира за проблем
Щастието не е трудно, трябва само да послушаш сърцето си: Историята на Ники Момчева за пътя към звездите   Щастието не е трудно, трябва само да послушаш сърцето си: Историята на Ники Момчева за пътя към звездите  
Препоръчваме още
Бебетата започват да учат език преди раждането си? Бебетата започват да учат език преди раждането си?
Мит или реалност: Прави ли ни бракът по-щастливи и по-здрави? Мит или реалност: Прави ли ни бракът по-щастливи и по-здрави?
30 умения, които да усвоиш през 30-те 30 умения, които да усвоиш през 30-те
Японска пенсионерка подари жирафи на местен зоопарк Японска пенсионерка подари жирафи на местен зоопарк
Шест деликатни начина да направиш първата крачка Шест деликатни начина да направиш първата крачка
Най-добрите градове за кулинарен туризъм Най-добрите градове за кулинарен туризъм
Романеско – извънземният зеленчук Романеско – извънземният зеленчук
Каква е тайната на „Френското изкуство да живееш добре“? (предложение за четене) Каква е тайната на „Френското изкуство да живееш добре“? (предложение за четене)
Как мога да разбера кога съм в овулация Как мога да разбера кога съм в овулация
Митовете за секса… от научна гледна точка Митовете за секса… от научна гледна точка
5 необичайни места, на които може да срещнеш голямата любов 5 необичайни места, на които може да срещнеш голямата любов
Какво трябва да знаем за сънната апнея – рискове, симптоми и лечение Какво трябва да знаем за сънната апнея – рискове, симптоми и лечение
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби