Първи стъпки при изгаряне: Какво можем да направим в домашни условия

Вижте ценните съвети на д-р Елена Бенова

Голяма част от пострадалите от изгаряне получават ненавременна или изобщо не получават адекватна помощ, защото изгарянето много често се подценява и медицинска помощ се търси късно.

Правят се погрешни опити за самолечение, използват се всевъзможни субстанции и методи. Хранителни продукти, положени върху изгорени участъци, могат да доведат до сериозни инфекции, да затруднят и забавят процеса на лечение, предупреждава д-р Елена Бенова, пластичен хирург в Болница Вита.   

Но какви трябва да са първите стъпки при изгаряне в домашни условия? Вижте още от ценните съвети на д-р Бенова 👇👇👇

Непосредствено след получаване на травмата трябва да бъде преустановен контактът с източника на изгарянето (агента) – събличаме дрехите, премахваме колани, пръстени, часовници и др. преди подуването на засегнатите участъци.

Първа помощ при изгаряне: Какво НИКОГА да не правим

Зоната трябва да бъде изложена на течаща вода за 15-20 минути (хладка, не студена) или да се сложи студен компрес. Не се препоръчва поставянето на лед върху мястото, защото това може да доведе до допълнително увреждане на тъканите. В случай че мехурчето не е разкъсано, не трябва да се спуква, заради опасност от инфекция, нито да се търсят начини за отстраняване на материали върху изгорената зона (разтопена пластмаса например). След това трябва да се направи рехава превръзка (по възможност) със стерилни материали (или поне кърпа) и да се потърси помощ в специализиран кабинет за обработка на изгарянето.

Избягвайте да слагате хранителни продукти върху поразените участъци. "В практиката си съм виждала доста пациенти, покрити с краставици, домати, мазнина грес, разбит белтък, жълтък и всякакви такива продукти. Не го правете!", категорична е д-р Бенкова. Ако мехурчето е разкъсано, това неминуемо ще доведе до замърсяване на раната и инфекция. Освен това самото отстраняване на тези продукти е много болезнено и мъчително за пострадалия.

Лечението не приключва със зарастването на раната  

Ако една рана от изгаряне се инфектира, това удължава срока за лечение и може да доведе до по-сериозни последици. Затова най-важна е обработката на травмата в първите часове и дни, припомня д-р Бенкова.

Лечението на изгарянето не приключва със зарастването на раната - понякога последващите грижи могат да отнемат месеци, дори години, допълва пластичният хирург.  Особено внимание се обръща на изгарянията при децата, за да се избегнат усложнения при растежа на засегнатите зони.

Коментирай »
Още по темата
Първа помощ при изгаряне: Какво НИКОГА да не правим
Как да не изгорим на плажа: Безценни съвети от дерматолог
Препоръчваме още
Газираната вода - естественият отговор на подсладените напитки
Четири здравословни ползи от сиренето
Три начина, по които "приятелите" саботират опитите ни за отслабване
Най-добрите любовници са с бирени коремчета
Флирт в офиса...а след това?
9 признака, че иска само секс
Защо мъжете и жените обичат различно?
Помниш ли първата си целувка?
„Татко ме избра“ от Анета Дучева обяснява на езика на децата деликатни ситуации от света на възрастните
Учени обявиха обещаващ напредък за диагностика на болестта на Паркинсон
„Как да отглеждате вашето дете с мозъчно увреждане“ от Глен Доман (предложение за четене)
Влюбени разкриват какъв е ключът към щастлива връзка
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби