Как се става гигант? Завроподите са го постигнали по 36 различни начина

Завроподите са били най-големите сухоземни животни в историята на Земята

Как се става гигант? Завроподите са го постигнали по 36 различни начина

Photo credit: David Mark/Pixabay

Завроподите - известните растителноядни динозаври с дълги шии и опашки и четири наподобяващи стълбове крака, са били най-големите сухоземни животни в историята на Земята с дължина до 30-36 метра и тегло колкото полуремарке, предаде Ройтерс, позовавайки се на публикация в сп. "Кърънт байолъджи".

Ново изследване изчислява за първи път броя на различните родословия на завроподи, които са достигнали огромни пропорции - 36 за период от около 100 милиона години, свързващ периодите юра и креда. 

Изследователите отбелязват, че не е имало универсална еволюционна стратегия за достигане на огромни размери, като тези родословия са се различавали едно от друго, въпреки сходния строеж на тялото.

"Завроподите не са просто най-големите животни, които някога са ходили по Земята. Те независимо са си спечелили тази титла повече от 30 пъти през цялата си еволюционна история", казва палеонтологът и автор на изследването Майк Д'Емик от университета "Аделфи" в Ню Йорк.

Шампионът в тежка категория е аржентинозавърът, който е живял преди около 95 милиона години в Аржентина и е тежал около 76 тона. Следват брахиозавърът с тегло 63 тона и барозавърът с тегло 60 тона, като и двата рода са живели преди около 150 милиона години в западната част на Северна Америка.

С тегло около 48 тона следват няколко рода - Нотоколосус, Дреднаут и Патаготитан, които са обитавали Аржентина, австралийският Австралотитан, както и динозаври, живели в централната част на Китай.

Завроподите отстъпват по размери единствено на някои китове, най-големият от които е съвременният син кит с тегло до 150 тона. 

Въз основа на размерите на костите на крайниците, Д'Емик е изчислил телесната маса на около 190 от приблизително 250 известни вида завроподи. 

Изследването му е фокусирано върху родословия на завроподи, чиито представители са надвишавали по размери най-големите сухоземни животни. Критерият е определен от най-големите бозайници - родствениците на слоновете Палеолоксодон и Мамут, и на носорога Парацератериум с размери от порядъка на 17-25 метрични тона.

Д'Емик е идентифицирал 45 вида от 36 родословия на завроподи, които надхвърлят тези размери. 

Завроподите са се появили преди около 200 милиона години. Първият вид, достигнал впечатляващи размери, е Xinjiangtitan, който е живял преди около 165 милиона години в Китай. Последният е Аламозавър, който обитава югозападната част на САЩ непосредствено преди сблъсъка с астериод преди 66 милиона години, обрекъл на гибел динозаврите, от чието родословие оцеляват единствено птиците.

Резултатите от настоящото изследване противоречат на хипотезата от 19-и век, според която родословията на животните увеличават размера на тялото си постепенно с течение на времето. Внушителните размери са били от полза за завроподите, които са се конкурирали за ресурси с други растителноядни динозаври и са се сблъсквали с опасни месоядни динозаври.

Източник: Елена Христова/БТА
Коментирай »
Още по темата
Предшественици на хората са оцелели след астероида, убил динозаврите Предшественици на хората са оцелели след астероида, убил динозаврите
Драматични събития отпреди милиони години: Вкаменелости показват обезглавяване на древно морско влечуго Драматични събития отпреди милиони години: Вкаменелости показват обезглавяване на древно морско влечуго
Най-масовото измиране в историята: Нови разкрития за историята на Земята Най-масовото измиране в историята: Нови разкрития за историята на Земята
Препоръчваме още
Дефиле под дъжда: Нищо не може да спре „Луи Вюитон“ (ВИДЕО) Дефиле под дъжда: Нищо не може да спре „Луи Вюитон“ (ВИДЕО)
Обичаният шедьовър на Марк Твен „Един янки в двора на крал Артур“ в ново издание (предложение за четене) Обичаният шедьовър на Марк Твен „Един янки в двора на крал Артур“ в ново издание (предложение за четене)
Които си приличат, се привличат Които си приличат, се привличат
ТЕСТ: Кой е най-подходящият мъж за теб? ТЕСТ: Кой е най-подходящият мъж за теб?
Дъглас Бойд повдига завесата към „Конспирацията „Кремъл“ (предложение за четене) Дъглас Бойд повдига завесата към „Конспирацията „Кремъл“ (предложение за четене)
Да си тръгна или да остана? Как да изградим щастлива връзка Да си тръгна или да остана? Как да изградим щастлива връзка
Паста срещу нудълси: Да открием разликите Паста срещу нудълси: Да открием разликите
Когато нямаш време: Това апетитно ястие се приготвя за минути Когато нямаш време: Това апетитно ястие се приготвя за минути
Ярка и страстна история за любовта и прошката: „Сънсет Парк“ от Пол Остър (предложение за четене) Ярка и страстна история за любовта и прошката: „Сънсет Парк“ от Пол Остър (предложение за четене)
„Либрето“ - изкусно композиран роман за човека в търсене на своята идентичност (предложение за четене) „Либрето“ - изкусно композиран роман за човека в търсене на своята идентичност (предложение за четене)
Протеин има ключова роля при стареенето на кожата Протеин има ключова роля при стареенето на кожата
Здрав 8-часов сън за пълноценен секс Здрав 8-часов сън за пълноценен секс
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби