Всичко за менструацията: Девет въпроса и техните отговори

Когато течението е най-силно, кръвта е червена. В по-слаби дни тя може да е розова или кафява

Всичко за менструацията: Девет въпроса и техните отговори

Photo credit: Nadezhda Moryak/pexels.com

Менструацията е част от менструалния цикъл, когато жената кърви от влагалището си в продължение на няколко дни. 

Месечен цикъл, менструация, мензис - този естествен физически процес има много имена. При него яйчниците произвеждат яйцеклетка, а хормоните удебеляват стените на матката и я подготвят за бременност. Ако яйцеклетката не бъде оплодена, тялото я изхвърля заедно с новия слой на матката и малко менструална кръв. При повечето жени това се случва приблизително на всеки 28 дни, но е обичайно менструацията да варира от всеки 23 дни до всеки 35 дни.

Менструацията ви може да продължи между два и седем дни, но обикновено продължава около пет дни, като кървенето обикновено е най-силно през първите два. Когато течението е най-силно, кръвта е червена. В по-слаби дни тя може да е розова или кафява.

Кога започва менструацията?

Обикновено менструацията започва на около 12-годишна възраст, въпреки че при някои момичета тя започва по-рано или по-късно. Забавянето на началото на менструацията обикновено не е причина за безпокойство. Повечето момичета започват да имат редовна менструация на възраст между 16 и 18 години.

Може ли менструацията да предизвика проблеми? 

Като всеки процес в нашето тяло, менструациите могат да предизвикат редица проблеми и дискомфорт. Такива може да са: 

 • обилно кървене (може да причини ниски нива на желязо и анемия)
 • силни болки по време на менструация (наричани още дисменорея, те могат да бъдат причинени от здравословно състояние, например ендометриоза)
 • непредсказуеми или нередовни кръвотечения
 • липса на менструация (нарича се аменорея)
 • кървене между менструациите

Какви са причините за кървене между менструациите?

 • предменструален синдром (ПМС)

Какви санитарни продукти мога да използвам?

Санитарните продукти попиват или събират кръвта, която се отделя по време на менструация. Основните видове санитарни продукти са:

 • превръзки

Едната им страна е лепкава, чрез която се прикрепят към бельото. Другата страна е изработена от абсорбиращ материал, който попива кръвта. Предлагат се различни размери, съобразени с това колко силна или слаба е менструацията. На пазара има и еднократни превръзки и такива за многократна употреба, които могат да се перат. Има и съвсем тънички превръзки, които могат да се използват в дните, когато менструацията е много слаба.

 • тампони

Тампоните са изработени от памук или изкуствена коприна и имат цилиндрична форма. Те се поставят във влагалището, за да попият кръвта, преди да излезе от тялото. Съществуват 2 вида тампони - такива, които са снабдени с апликатор, и други без апликатор. И в двата случая в единия край на тампона има връвчица, която издърпвате, за да го извадите.

Може ли тампонът да се изгуби в мен и какво да направя, ако забравя да го махна?

Ако тампонът е поставен правилно, не трябва да го усещате вътре във вас. Ако го усещате или ви боли, може би не е поставен правилно. Тампонът не може да се изгуби във вас, вагината го държи здраво на мястото му и той се разширява във вас, докато попива кръвта.

 • менструални чашки

Менструалните чашки са алтернатива на дамските превръзки и тампоните. Чашката е изработена от силикон и се поставя във влагалището. Менструалните чашки събират кръвта, а не я абсорбират. За разлика от тампоните и повечето дамски превръзки, които се изхвърлят след употреба, менструалните чашки се измиват и използват отново.

 • менструално бельо

Менструалното бельо е изработено от абсорбираща материя. То попива кръвта по същия начин като дамските превръзки и има слой, който предотвратява изтичането. Предназначено е за многократна употреба - пере се и се  използва отново.

Как да се грижа за себе си по време на менструация?

Ако всичко е нормално и сте напълно здрава, би трябвало да можете да извършвате всичките си обичайни ежедневни дейности.

Можете да плувате (с тампон или менструална чашка и някои видове менструално бельо), да правите секс (уверете се, че сте извадили тампона си преди това), да спортувате.

Някои жени си почиват повече, когато са в цикъл. Препоръките на експертите обаче са да заложите на ненатоварващ спорт (йога, стречинг, пилатес, разходка). Ако изпитвате болка, можете да използвате бутилка с гореща вода или да приемате болкоуспокояващи лекарства.

В кои случаи трябва да потърся лекарска помощ?

Посетете лекар възможно най-скоро, ако имате кървене след менопаузата. Важно е да посетите лекар и ако сте на 16 или повече години и още нямате менструация. Задължително отидете на лекар, ако:

 • менструацията ви става по-силна
 • менструацията ви продължава повече от 8 дни
 • менструациите ви са на период, по-кратък от 3 седмици или повече от 2 месеца една от друга
 • моделът на менструацията ви се промени
 • менструацията ви е спряла за повече от 6 месеца и не сте сигурни защо
 • имате кървене между менструациите или след секс
 • имате силни менструални болки, които засягат ежедневните ви дейности
 • менструацията ви нарушава качеството живот

Какво е ПМС (предменструален синдром)?

Промените в нивата на хормоните в тялото ви преди менструация могат да предизвикат физически и емоционални промени. Това е известно като ПМС (предменструален синдром).

Тъга, паника, тревожност… ПМС или предменструално дисфорично разстройство

Съществуват много възможни симптоми на ПМС, но най-типичните са:

 • усещане за подуване на корема
 • чувствителност на гърдите
 • промени в настроението
 • чувство на раздразнителност
 • петна по кожата
 • ниско сексуално влечение (загуба на либидо)
 • ниско самочувствие
 • чувство за непоносим глад
 • болки в областта на корема и кръста

Тези симптоми обикновено се подобряват, когато започне менструацията, и изчезват няколко дни след това. Не всички жени, които имат менструация, страдат от ПМС.

Какво трябва да знам за забременяването?

Определянето на момента, в който можете да забременеете - вашето фертилно време - може да бъде трудно. То е около времето на овулацията, което е около 12 до 16 дни преди началото на следващата менструация.

Сперматозоидите обаче могат да оцелеят в тялото на жената до седем дни, преди да настъпи овулацията. Това означава, че фертилното ви време се простира назад в по-ранните етапи на цикъла ви.

Как мога да разбера кога съм в овулация 

Не можете да забременеете, ако нямате овулация. Някои хормонални методи за контрацепция, като комбинираните контрацептивни таблетки, контрацептивните пластири и контрацептивните инжекции, действат, като предотвратяват овулацията.

Опасни ли са промените в менструацията?

Менструацията ви може да се промени - например може да продължи по-дълго или да стане по-слаба. Това не означава непременно, че има проблем, но всяка промяна трябва да се изследва.

❗Кървенето между менструациите, кървенето след секс или кървенето след менопаузата ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да бъде проверено от лекар.

То може да е причинено от инфекция, аномалии в шийката на матката (шийката на матката) или, в редки случаи, може да е рак.

Също така може да сте бременна, ако сте пропуснали менструация и сте правили секс. Посетете личния си лекар, ако сте си направили тест за бременност и резултатът е отрицателен (не сте бременна) и сте пропуснали 3 последователни менструации. Той ще изследва причината и ще препоръча лечение.

Кога спира менструацията?

Менструациите ви ще продължат до настъпването на менопаузата, което обикновено се случва, когато сте на възраст от средата на 40-те до средата на 50-те години. Обикновено менструацията не спира внезапно, когато навлезете в менопаузата. Тя може да зачести в продължение на няколко месеца или години, преди да спре напълно.

Още от 👩‍⚕️Женско здраве👩‍⚕️:

Може ли тампонът да се изгуби в мен?

Какви са причините за кървене между менструациите?

Как мога да разбера кога съм в овулация

Вредни ли са наистина противозачатъчните хапчета: Лекари разбиват митове за контрацепцията

Тъга, паника, тревожност… ПМС или предменструално дисфорично разстройство

Поликистозните яйчници: Какви са симптомите по години

Скритите симптоми на ендометриозата

Високорискова бременност – разбери застрашена ли си и какво е нужно да знаеш 

Кога се изчерпва яйчниковият резерв

Източник: nhs.ukhealthdirect.gov.au
Коментирай »
Още по темата
Менструалният цикъл накратко: 11 неща, които всяко момиче трябва да знае Менструалният цикъл накратко: 11 неща, които всяко момиче трябва да знае
Жените не трябва да се "примиряват" с обилната менструация Жените не трябва да се "примиряват" с обилната менструация
Мога ли да забременея веднага след края на менструацията? Мога ли да забременея веднага след края на менструацията?
Алтернативните менструални продукти – плюсовете и минусите, за които трябва да знаем   Алтернативните менструални продукти – плюсовете и минусите, за които трябва да знаем  
Тежка и болезнена менструация: Какво е аденомиоза Тежка и болезнена менструация: Какво е аденомиоза
Кървене след секс - опасно ли е и какви може да са причините? Кървене след секс - опасно ли е и какви може да са причините?
Препоръчваме още
„Да пътуваш в петък 13-и“ от Таня Глухчева (предложение за четене) „Да пътуваш в петък 13-и“ от Таня Глухчева (предложение за четене)
Първа помощ при чревна инфекция: Педиатър с ценни съвети за родители Първа помощ при чревна инфекция: Педиатър с ценни съвети за родители
Имам ли проблем с щитовидната жлеза: Симптоми и рискови фактори за тиреоидните заболявания Имам ли проблем с щитовидната жлеза: Симптоми и рискови фактори за тиреоидните заболявания
Най-омразните за мъжете женски прически Най-омразните за мъжете женски прически
Защо мъжете никога не избират теб? Защо мъжете никога не избират теб?
Най-полезните ферментирали храни Най-полезните ферментирали храни
Най-вкусните печива по света Най-вкусните печива по света
Сусана Исерн и Росио Бониля представят „Голяма книга на суперсъкровищата, които са истински важни“ (предложение за четене) Сусана Исерн и Росио Бониля представят „Голяма книга на суперсъкровищата, които са истински важни“ (предложение за четене)
Той никога не трябва да те вижда така Той никога не трябва да те вижда така
Седем знака, че излизаш с добро момче Седем знака, че излизаш с добро момче
Всяка история е посветена на отделен цвят: “Приказалки” от Мая Дългъчева (предложение за четене) Всяка история е посветена на отделен цвят: “Приказалки” от Мая Дългъчева (предложение за четене)
ТЕСТ: Приемаш ли критика? ТЕСТ: Приемаш ли критика?
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби