От „Ла страда“ до „Часовете“ - от страдащите до независимите женски образи в киното (предложение за четене)

Жените в киното наистина ли са само тези, които биват показвани?

От „Ла страда“ до „Часовете“ - от страдащите до независимите женски образи в киното (предложение за четене)

Photo credit: Colibri

На 6 април от 19:00 ч. в Casa Libri (Каза Либри) на ул. „Цар Асен“ 64 в София ще се състои официална премиера на книгата „От „Ла страда“ до „Часовете“ - от страдащите до независимите женски образи в киното“, дело на Вивиан Праматароф-Хамбургер и Андреас Хамбургер, които ще бъдат специални гости на събитието.

В дискусията ще се включат и д-р Светлозар Василев, който участва в книгата с текста „Метаморфози на женствеността в „Три билборда извън града“, и Надя Кожухарова, автор на текста „Ида и нейните майки“.

Жените в киното наистина ли са само тези, които биват показвани? А къде са жените в публиката, зад камерата? Ако звездите и звездичките най-вече от холивудския мейнстрийм – както правилно отбелязва феминистката психоаналитична филмова критика – трябва да предложат на мъжкия поглед пиршество за очите и възможност за себеутвърждаване, каква тогава е ролята на жените, които не отговарят на този шаблон: антигероините, чувстващите и действащите жени, онези, благодарение на които на света му се случва едно съвсем различно гледане?

„От „Ла страда“ до „Часовете“ - от страдащите до независимите женски образи в киното“ разкрива – с помощта на велики, но също така и на спорни филми – най-разнообразни инсценирания на женската идентичност и заедно с това проучва, прилагайки метода на филмовата психоанализа, как те въздействат върху несъзнаваното или върху все-още-неосъзнатото на зрителките и зрителите. Защото не само в артхаус киното, но и в мейнстрийма зад хилядите лица на инсценираната женска идентичност е заложено много повече от простата формула на мъжкия поглед.

Photo credit: Colibri

Вивиан Праматароф-Хамбургер е доктор по медицина, гинеколог, прихотерапевт и сексолог, супервайзър при Баварската лекарска камара, доцент в Лудвиг-Максимилиан-Университет, Мюнхен, член на УС на Германското дружество по психосоматична гинекология и акушерство (DGPFG) и на Международното дружество по психосоматично акушерство и гинекология (ISPOG), член на Мюнхенската работна група по кино и психоанализа от 2007 г. Автор на множество публикации в областта на киното и психоанализата.

Андреас Хамбургер e доктор по философия, професор по клинична психология и психоанализа в Международния психоаналитичен университет в Берлин, германист, психолог, психоаналитик (DPG/IPA), преподавател-аналитик и супервайзър, член на Мюнхенската работна група по кино и психоанализа от 2007 г. Има множество публикации на тема кино и психоанализа и др.

Коментирай »
Препоръчваме още
"Хората са социални животни и работата с изкуствен интелект може да навреди на личния им живот” "Хората са социални животни и работата с изкуствен интелект може да навреди на личния им живот”
Най-измислената истинска история, която сте чели: „Как да се влюбиш в мъж, който живее в храст“ от Еми Абрахамсон (предложение за четене) Най-измислената истинска история, която сте чели: „Как да се влюбиш в мъж, който живее в храст“ от Еми Абрахамсон (предложение за четене)
3 причини мъжете да заспиват след секс 3 причини мъжете да заспиват след секс
Земята има нова квазилуна Земята има нова квазилуна
„Жената, която обичаше насекоми“ от Селя Ахава (предложение за четене) „Жената, която обичаше насекоми“ от Селя Ахава (предложение за четене)
Цитонамазка, колпоскопия, ехография: Как протича прегледът при гинеколог Цитонамазка, колпоскопия, ехография: Как протича прегледът при гинеколог
Колко студено е твърде студено? Колко студено е твърде студено?
Зелено, вкусно, полезно и може бързо да подобри психичното здраве - що е то? Зелено, вкусно, полезно и може бързо да подобри психичното здраве - що е то?
Дори и само 11 минути физическо натоварване дневно могат да удължат живота ни Дори и само 11 минути физическо натоварване дневно могат да удължат живота ни
10 забавни мисли за живота от Джоуи от „Приятели“ 10 забавни мисли за живота от Джоуи от „Приятели“
На борда на прочутия кралски военен кораб „Васа“ от XVII век е имало жена На борда на прочутия кралски военен кораб „Васа“ от XVII век е имало жена
Как да предпазим боядисаната коса от жегите Как да предпазим боядисаната коса от жегите
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби