Защо обичаме чесън, но мразим чесновия дъх?

Неприятният дъх на чесън се появява след като храната достигне до стомаха

Защо обичаме чесън, но мразим чесновия дъх?

снимка: pixabay.com

Ах, този чесън!

Неговият остър, леко пикантен вкус е подходящ за почти всички ястия - месо, паста, картофи, слагат го дори в десерти.

Но вкусните ястия с негово участие могат да се окажат много неподходящи за консумация – особено на среща, работен обяд или преди излизане с познати. За никого не е тайна, че отблъскващият дъх на чесън се задържа в продължение на часове след консумацията му.

И тук идва въпросът „Защо хората обичат вкуса на чесъна, но мразят чесновия дъх?“. Отговорът от foodpanda:

Чесънът освобождава смесица от химически съединения, наречени сулфиди. Тези летливи молекули са това, което придава на чесъна "отличителен остър мирис".

Когато приготвяме чесън, сулфидните молекули се издигат във въздуха и запълват стаята с приятен аромат. След това поставяйки го в устата си, летливите вещества се издигат в носа ни и миризмата е наистина това, което ни кара да го харесваме. Освен заради множеството ползи от него.

Неприятният дъх на чесън се появява след като храната достигне до стомаха. Там стомашните сокове разрушават чесъна, освобождавайки сулфиди и други витамини и минерали. Повечето от тези молекули преминават към червата за допълнителна обработка.

Алил метил сулфид (AMS) е само един от многото компоненти на характерния аромат на чесъна. Когато издишвате, заедно с кислорода, освобождавате всмукания чеснов AMS и така се получава неприятният дъх.

Ефектът може да продължи до 24 часа, но има няколко храни, които могат да ви спасят. Яденето на ябълки, маруля или мента значително намалява концентрацията на странични аромати, които човек издишва.

Тези храни действат, защото съдържат фенолни съединения, които се свързват със сулфидите и ги правят прекалено големи, за да отидат във въздуха.

3 коментара »
Още по темата
Откриха причината за лошия дъх в устата Откриха причината за лошия дъх в устата
Най-пикантният сос в света Най-пикантният сос в света
Каква е разликата между шалот и лук? Каква е разликата между шалот и лук?
Как да избегнем лошия дъх от хапването на чесън Как да избегнем лошия дъх от хапването на чесън
Поне шест факта за лука, които всеки чревоугодник трябва да знае Поне шест факта за лука, които всеки чревоугодник трябва да знае
Най-популярните сосове в света Най-популярните сосове в света
Най-миризливите храни в света Най-миризливите храни в света
Ресторант "Смрадлива роза" предлага ястия само с чесън Ресторант "Смрадлива роза" предлага ястия само с чесън
Препоръчваме още
Романеско – извънземният зеленчук Романеско – извънземният зеленчук
Нещата, които той задължително трябва да има Нещата, които той задължително трябва да има
Останало ли е място на Земята, което не носи човешки отпечатък? Останало ли е място на Земята, което не носи човешки отпечатък?
ТЕСТ: Какво е твоето новогодишно питие? ТЕСТ: Какво е твоето новогодишно питие?
Най-наивните зодии в хороскопа (ВИДЕО) Най-наивните зодии в хороскопа (ВИДЕО)
Най-добрите любовници са с бирени коремчета Най-добрите любовници са с бирени коремчета
Интервалното гладуване: Повече енергия, по-добро настроение и по-малко килограми Интервалното гладуване: Повече енергия, по-добро настроение и по-малко килограми
Топ 30 на най-чудните имена на хора в България Топ 30 на най-чудните имена на хора в България
Как да превърнем диетата в успех, а не в провал Как да превърнем диетата в успех, а не в провал
Романтични изненади за специални (и не толкова специални) поводи Романтични изненади за специални (и не толкова специални) поводи
Колко вредно е слънцето за детските очи: Ето как и защо да изберем слънчеви очила за детето Колко вредно е слънцето за детските очи: Ето как и защо да изберем слънчеви очила за детето
 „За“ и „против“ противозачатъчните хапчета: Говорят учените „За“ и „против“ противозачатъчните хапчета: Говорят учените
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби