снимка: pixabay.com

Ах, този чесън!

Неговият остър, леко пикантен вкус е подходящ за почти всички ястия - месо, паста, картофи, слагат го дори в десерти.

Но вкусните ястия с негово участие могат да се окажат много неподходящи за консумация – особено на среща, работен обяд или преди излизане с познати. За никого не е тайна, че отблъскващият дъх на чесън се задържа в продължение на часове след консумацията му.

И тук идва въпросът „Защо хората обичат вкуса на чесъна, но мразят чесновия дъх?“. Отговорът от foodpanda:

Чесънът освобождава смесица от химически съединения, наречени сулфиди. Тези летливи молекули са това, което придава на чесъна "отличителен остър мирис".

Когато приготвяме чесън, сулфидните молекули се издигат във въздуха и запълват стаята с приятен аромат. След това поставяйки го в устата си, летливите вещества се издигат в носа ни и миризмата е наистина това, което ни кара да го харесваме. Освен заради множеството ползи от него.

Неприятният дъх на чесън се появява след като храната достигне до стомаха. Там стомашните сокове разрушават чесъна, освобождавайки сулфиди и други витамини и минерали. Повечето от тези молекули преминават към червата за допълнителна обработка.

Алил метил сулфид (AMS) е само един от многото компоненти на характерния аромат на чесъна. Когато издишвате, заедно с кислорода, освобождавате всмукания чеснов AMS и така се получава неприятният дъх.

Ефектът може да продължи до 24 часа, но има няколко храни, които могат да ви спасят. Яденето на ябълки, маруля или мента значително намалява концентрацията на странични аромати, които човек издишва.

Тези храни действат, защото съдържат фенолни съединения, които се свързват със сулфидите и ги правят прекалено големи, за да отидат във въздуха.

2
коментара >