Защо обичаме чесън, но мразим чесновия дъх?

Неприятният дъх на чесън се появява след като храната достигне до стомаха

снимка: pixabay.com

Ах, този чесън!

Неговият остър, леко пикантен вкус е подходящ за почти всички ястия - месо, паста, картофи, слагат го дори в десерти.

Но вкусните ястия с негово участие могат да се окажат много неподходящи за консумация – особено на среща, работен обяд или преди излизане с познати. За никого не е тайна, че отблъскващият дъх на чесън се задържа в продължение на часове след консумацията му.

И тук идва въпросът „Защо хората обичат вкуса на чесъна, но мразят чесновия дъх?“. Отговорът от foodpanda:

Чесънът освобождава смесица от химически съединения, наречени сулфиди. Тези летливи молекули са това, което придава на чесъна "отличителен остър мирис".

Когато приготвяме чесън, сулфидните молекули се издигат във въздуха и запълват стаята с приятен аромат. След това поставяйки го в устата си, летливите вещества се издигат в носа ни и миризмата е наистина това, което ни кара да го харесваме. Освен заради множеството ползи от него.

Неприятният дъх на чесън се появява след като храната достигне до стомаха. Там стомашните сокове разрушават чесъна, освобождавайки сулфиди и други витамини и минерали. Повечето от тези молекули преминават към червата за допълнителна обработка.

Алил метил сулфид (AMS) е само един от многото компоненти на характерния аромат на чесъна. Когато издишвате, заедно с кислорода, освобождавате всмукания чеснов AMS и така се получава неприятният дъх.

Ефектът може да продължи до 24 часа, но има няколко храни, които могат да ви спасят. Яденето на ябълки, маруля или мента значително намалява концентрацията на странични аромати, които човек издишва.

Тези храни действат, защото съдържат фенолни съединения, които се свързват със сулфидите и ги правят прекалено големи, за да отидат във въздуха.

3 коментара »
Още по темата
Откриха причината за лошия дъх в устата
Най-пикантният сос в света
Каква е разликата между шалот и лук?
Как да избегнем лошия дъх от хапването на чесън
Поне шест факта за лука, които всеки чревоугодник трябва да знае
Най-популярните сосове в света
Най-миризливите храни в света
Ресторант "Смрадлива роза" предлага ястия само с чесън
Препоръчваме още
Фредерик Бегбеде се завръща с „Бараж срещу Атлантика“ (предложение за четене)
Цитонамазка, колпоскопия, ехография: Как протича прегледът при гинеколог
Мъжките на най-малката зъбата жаба прегръщат малките си
Изобретателна, непочтителна, предприемчива: Мери Куонт променя модата не само с популяризирането на минижупа
Мъже признават кои са най-отблъскващите неща у жените през лятото
30 умения, които да усвоиш през 30-те
Да се приготвя туршия е традиция
"За всяка болка има билка": Лечебната сила на растенията
Почитаме смел светец – непоколебим стълб на православието
„Когато тя си отиде“ от Алекс Дал разкрива тъмното лице на световната модна индустрия
Любимите десерти на зодия Телец
Разпознаваме ли злото, когато се изправи на пътя ни? „Стъклено сърце“ е новият хит на Торкил Дамхауг (предложение за четене)
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби