7 забрани за лятото

Ето какво да избягваме правим през лятото, за да се чувстваме добре

7 забрани за лятото

Photo credit: Dominic Sansotta/Unsplash

Лятото е любим сезон на много от нас. В най-големите горещини обаче трябва да внимаваме с начина си на живот, за да не прегреем.

Има няколко забранени активности за летния сезон. Ето какво да избягваме, за да се чувстваме добре дори и в най-голямата жега.

1. Не оставай жадна – приготви си бутилка с вода и я носи навсякъде със себе си. Топла, студена, ледена или със стайна температура, няма значение, просто не забравяй да се хидратираш в жегата. В противен случай рискуваш да се обезводниш

2. Не прекалявай с алкохола – всички обичаме студените коктейли в жегата или просто охлаждането с ледена бира на обяд. Не трябва да прекаляваме с количеството обаче. Алкохолът също обезводнява, а рисковете не са за подценяване.

3. Забрави за тежките храни – лятото е сезонът на плодовете и зеленчуците. Тежките гозби могат само да те накарат да се чувстваш още по-зле по време на голямата жега. Наблягай на леки и охлаждащи храни. 

4. Резки температурни промени – вероятно сама си забелязала колко зле се чувстваш ако излизаш навън, а после влезеш в помещение с климатик. Избягвай резките температурни промени в жегата, защото може да ти прилошее от тях, а да не забравяме и за летните настинки. Охлаждай помещенията с вентилатор ако е възможно. Така ще избегнеш стресът за организма ти.

5. Слънчеви бани – всички обичаме летния загар, както и да се печем на слънце. Трябва да избягваме слънцето по обед и в ранните следобедни часове. Ако сме навън, е добре да ползваме шапка или чадър. Ако сме на басейн, сянката на чадъра няма да навреди поне за няколко часа. 

6. Не спортувай по обяд – няма нищо лошо в спорта по всяко време на годината. Избягвай интензивния спорт в най-голямата жега. Ако можеш отдели време да се раздвижиш сутрин докато още е хладно или вечер, когато температурите са по-приемливи.

7. Не се затваряй вкъщи – жегата е опасна, но това не означава, че трябва да прекараме лятото между четири стени. Няма нищо по-приятно от вечеря навън с приятели, когато вече е захладняло, нали.

Бонус съвет: Избягвай да хапваш навън храни, които се приготвят с яйца. Добре е да избягваш и тежкия грим, защото в жегата от потта няма да стои дълго върху лицето ти.

И още съвети:

11 начина да спим охладени в летните жеги

5 от най-атрактивните кулинарни комбинации за лятото

Топ 5 на най-приятните и евтини занимания през лятото 

Коментирай »
Още по темата
Настъпва астрономическото лято, днес е най-дългият ден в годината Настъпва астрономическото лято, днес е най-дългият ден в годината
Лятото носи слънце, но и вируси. Ето как да ги разпознаем и да се предпазим Лятото носи слънце, но и вируси. Ето как да ги разпознаем и да се предпазим
Идва астрономическото лято: Днес е най-дългият ден в годината Идва астрономическото лято: Днес е най-дългият ден в годината
Пет стилни съвета за жегите Пет стилни съвета за жегите
Как да предпазим боядисаната коса от жегите Как да предпазим боядисаната коса от жегите
Най-предпочитаните храни на лятото Най-предпочитаните храни на лятото
В жегите спете по пижама В жегите спете по пижама
Препоръчваме още
Три лесни стъпки за здраво и красиво тяло Три лесни стъпки за здраво и красиво тяло
Един неслучаен пътник – вдъхновяващата история на Свежа Дачева за пътя към дома Един неслучаен пътник – вдъхновяващата история на Свежа Дачева за пътя към дома
Изследване: Кафето предпазва от депресия Изследване: Кафето предпазва от депресия
ТЕСТ: Как ще се справиш с нашествие на плюшени зомби мечета? ТЕСТ: Как ще се справиш с нашествие на плюшени зомби мечета?
Най-добрите градове за кулинарен туризъм Най-добрите градове за кулинарен туризъм
ТЕСТ: Какъв е идеалният ти рожден ден? ТЕСТ: Какъв е идеалният ти рожден ден?
Два съвета за още по-горещ секс Два съвета за още по-горещ секс
Дълъг COVID-19 и постковид: Рискови фактори и симптоми Дълъг COVID-19 и постковид: Рискови фактори и симптоми
Пълнен омлет - перфектната бърза вечеря! Пълнен омлет - перфектната бърза вечеря!
ТЕСТ: Играч ли е твоят любим? ТЕСТ: Играч ли е твоят любим?
Жените поумнявали от оралната любов Жените поумнявали от оралната любов
140 години по-късно: „Тайната на Шанел“ все още остава неразкрита (предложение за четене) 140 години по-късно: „Тайната на Шанел“ все още остава неразкрита (предложение за четене)
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби