снимки: pixabay.com

Лятото е любим сезон на много от нас. В най-големите горещини обаче трябва да внимаваме с начина си на живот, за да не прегреем.

Има няколко забранени активности за летния сезон. Ето какво да избягваме, за да се чувстваме добре дори и в най-голямата жега.

1. Не оставай жадна – приготви си бутилка с вода и я носи навсякъде със себе си. Топла, студена, ледена или със стайна температура, няма значение, просто не забравяй да се хидратираш в жегата. В противен случай рискуваш да се обезводниш

2. Не прекалявай с алкохола – всички обичаме студените коктейли в жегата или просто охлаждането с ледена бира на обяд. Не трябва да прекаляваме с количеството обаче. Алкохолът също обезводнява, а рисковете не са за подценяване.

3. Забрави за тежките храни – лятото е сезонът на плодовете и зеленчуците. Тежките гозби могат само да те накарат да се чувстваш още по-зле по време на голямата жега. Наблягай на леки и охлаждащи храни ;)

4. Резки температурни промени – вероятно сама си забелязала колко зле се чувстваш ако излизаш навън, а после влезеш в помещение с климатик. Избягвай резките температурни промени в жегата, защото може да ти прилошее от тях, а да не забравяме и за летните настинки. Охлаждай помещенията с вентилатор ако е възможно. Така ще избегнеш стресът за организма ти.

5. Слънчеви бани – всички обичаме летния загар, както и да се печем на слънце. Трябва да избягваме слънцето по обед и в ранните следобедни часове. Ако сме навън, е добре да ползваме шапка или чадър. Ако сме на басейн, сянката на чадъра няма да навреди поне за няколко часа ;)

6. Не спортувай по обяд – няма нищо лошо в спорта по всяко време на годината. Избягвай интензивния спорт в най-голямата жега. Ако можеш отдели време да се раздвижиш сутрин докато още е хладно или вечер, когато температурите са по-приемливи ;)

7. Не се затваряй вкъщи – жегата е опасна, но това не означава, че трябва да прекараме лятото между четири стени. Няма нищо по-приятно от вечеря навън с приятели, когато вече е захладняло, нали ;)

Бонус съвет: Избягвай да хапваш навън храни, които се приготвят с яйца. Добре е да избягваш и тежкия грим, защото в жегата от потта няма да стои дълго върху лицето ти ;)

И още съвети:

11 начина да спим охладени в летните жеги

5 от най-атрактивните кулинарни комбинации за лятото

Топ 5 на най-приятните и евтини занимания през лятото 

Коментирай >