Новата българска литература, която има силата на класика

Боян Боев, Ивелина Радионова и Десислава Венева създават книги, които докосват сърцата на много българи

Новата българска литература, която има силата на класика

Photo credit: Издателство "Изида"

Точно като народните песни от онова време, за което разказват Боян Боев, Ивелина Радионова и Десислава Венева, мълвата за техните книги се носи от уста на уста, като все повече се увеличават техните почитатели. Необикновените герои с техните силни чувства спечелиха сърцата на много българи, защото тези книги ни припомнят изконните български ценности, а в самите творби има отглас към най-добрите традиции на литературната ни класика.

„Сайбиевата невеста“ на Боян Боев разказва за невъзможната любов на двама млади – Цвета и Стоян, които са предадени от близки хора и се борят срещу чувството за чест и дълг, най-важното нещо в едно семейство от онези времена. Този впечатляващ литературен пробив отвори пред Боян Боев вратите към голямата литература, а със следващите си книги „Последна молитва“ и „Двайсет гроша“ той си извоюва място сред големите в новата ни литература.

Ивелина Радионова докосна сърцата на читателите с омайния си език и необикновената история за закърмената от вълчица Алтъна в едноименната книга. Действието се развива в магичните Родопи, „планината с душа“ и „планината на силните“. „Алтъна“ също е книга с душа, книга, която ще те откъсне от делника и ще те издигне до висотата на мурите и смърчовете. Успехът на повестта подтикна авторката и към продължение – „Обич“. Стъпало нагоре във възходящата кариера на Ивелина Радионова е „До Боянския майстор“ .

В същите традиции на голямата българска класика твори и Десислава Венева. Романът ѝ „Последна надежда“ отвежда към времето на националноосвободителната борба. Край едно малко селце, поробено от турците, се укрива бунтовник. Съдбата го среща с младата и невинна Лиляна. Любовта между тях пламва бързо и когато девойката разбира, че баща ѝ иска да я даде за жена на друг, решава да избяга със своя любим. Пътят им е осеян с много премеждия, разлъки и смърт. Двамата намират закрила в манастир, но след това трябва да се разделят, уж за кратко. Уви, съдбата им е решила друго. Лиляна е принудена да стане слугиня, после и турска невеста, а от любимия ѝ няма ни вест, ни кост… Завладяващата история е наситена с много емоции, която влиза в сърцата на читателите.

Коментирай »
Препоръчваме още
Лятото носи слънце, но и вируси. Ето как да ги разпознаем и да се предпазим Лятото носи слънце, но и вируси. Ето как да ги разпознаем и да се предпазим
Днес е Бабинден. Почитаме акушерите и гинеколозите Днес е Бабинден. Почитаме акушерите и гинеколозите
Мръсният въздух и тежкият COVID-19 свързани, ето как Мръсният въздух и тежкият COVID-19 свързани, ето как
Ежедневните навици, които „убиват“ сърцето Ежедневните навици, които „убиват“ сърцето
1/3 от мъжете биха се оженили без любов, стига жената да е „добра съпруга“ 1/3 от мъжете биха се оженили без любов, стига жената да е „добра съпруга“
Какво си мислят мъжете за външния ни вид: Гримът - оръжие или препъни камък? Какво си мислят мъжете за външния ни вид: Гримът - оръжие или препъни камък?
С бебе на път – 8 практични съвета за нови родители С бебе на път – 8 практични съвета за нови родители
Покъртителен роман за пораженията върху психиката от телереалността: „Звездните деца“ от Делфин дьо Виган (предложение за четене) Покъртителен роман за пораженията върху психиката от телереалността: „Звездните деца“ от Делфин дьо Виган (предложение за четене)
Какви тайни крие неразказаната „История на СС“ (предложение за четене) Какви тайни крие неразказаната „История на СС“ (предложение за четене)
Тиквички с ориз – класическа рецепта за постно ястие Тиквички с ориз – класическа рецепта за постно ястие
ТЕСТ: Какъв е твоят цвят според зодиакалния ти знак? ТЕСТ: Какъв е твоят цвят според зодиакалния ти знак?
Проф. Вили Лилков търси кои са били тези „Наши хора по класификацията на БКП“ (предложение за четене) Проф. Вили Лилков търси кои са били тези „Наши хора по класификацията на БКП“ (предложение за четене)
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби