Какво трябва да знаем за сънната апнея – рискове, симптоми и лечение

Сънната апнея може да има сериозни последици върху сърдечно-съдовата система

Създадено с DALL·E на OpenAI   

54% от пациентите със сърдечна недостатъчност имат сънна апнея – заболяване, при което човек спира да диша по време на сън. Един от основните белези на заболяването е хъркането през нощта, но не всички хора, които хъркат, страдат от сънна апнея. Това обяснява д-р Петър Калайджиев от Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. 

Оказва се, че проблемите със съня и в частност сънната апнея са сериозен рисков фактор за развитие на инфаркт или инсулт и затова трябва да бъдат лекувани навреме.

Сънната апнея може да има сериозни последици върху сърдечно-съдовата система, казва специалистът.  

  • Повишено кръвно налягане: Прекъсванията в дишането, които са характерни за сънната апнея, могат да повишат кръвното налягане, което увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания като инсулт и сърдечен удар.
  • Сърдечна аритмия: Сънната апнея може да доведе до сърдечни аритмии като резултат от стреса, на който е подложено сърцето поради недостатъчно кислородно насищане и повишено кръвно налягане.
  • Нощни аритмии: Прекъсванията в дишането, които характеризират сънната апнея, могат да предизвикат нощни аритмии, които могат да влошат качеството на съня и да увеличат риска от сериозни сърдечни проблеми.

Повишен риск от сърдечна недостатъчност: Сънната апнея е свързана с увеличен риск от развитие на сърдечна недостатъчност и коронарна болест.

Симптомите на сънна апнея могат да включват:

❗Хъркане: Обикновено един от най-очевидните симптоми, особено ако се съчетава с прекъсвания в дишането.

❗Прекъснат дълбок сън: Хората със сънна апнея често се събуждат повече през нощта като резултат от прекъснатия сън.

❗Умора и сънливост през деня

❗Сърдечни проблеми

❗Неспособност за концентрация: Прекъснатият сън може да влоши когнитивните функции и концентрацията.

❗Повишено кръвно налягане: Сънната апнея може да допринесе за повишено кръвно налягане и други кардиоваскуларни проблеми.

Лечението на сънна апнея може да включва:

Промяна в начина на живот: Загубата на тегло, избягването на алкохол и тютюнопушене, редовна физическа активност и подобряване на навиците преди сън могат да подпомогнат лечението.

Употреба на CPAP устройства: Continuous Positive Airway Pressure (CPAP) устройствата се използват за отваряне на дихателните пътища и поддържане на нормалното дишане през цялата нощ.

Орални апарати: Специално изработени апарати могат да помогнат за поддържане на дихателните пътища отворени по време на сън.

Хирургически процедури: В някои случаи се извършват хирургически процедури за корекция на анатомични проблеми в горните дихателни пътища, които предизвикват сънна апнея. 

Д-р Петър Калайджиев; Photo credit: УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“

Лечението на сънна апнея обикновено се индивидуализира в зависимост от тежестта на състоянието и индивидуалните нужди на пациента. В клиника по Кардиология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ се прилага комплексен подход за диагностика и лечение на пациенти със сърдечно-съдови заболявания и сънна апнея, обяснява д-р Калайджиев. През 2023 г. негова публикация бе поместена в престижното американско списание Sleep Medicine: X, изучаващо проблемите на съня. В него талантливият кардиолог, който по време на пандемията от коронавирус, оглавяваше най-голямото COVID отделение в болницата, представи своите изследвания сред пациенти с остра сърдечна недостатъчност и сънна апнея. Д-р Калайджиев бе и презентатор от страна на болницата и в Европейския конгрес за остри сърдечно-съдови заболявания през 2023 г. Той представи опита на Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ в лечението на комбинацията от сърдечна недостатъчност и сънна апнея.

Д-р Калайджиев, който е асистент към Катедра „Спешна медицина“ на МУ-София, защити своя дисертационен труд на тема „Остра сърдечна недостатъчност и нарушения на съня“ за придобиване на научна и образователна степен „Доктор“.

Коментирай »
Още по темата
Макаронените изделия и хлябът могат да причинят безсъние при жените
Малко известни рискови фактори за високо кръвно: Влиянието на сънната апнея
Сънната апнея може да бъде смъртоносна: Кои са най-честите симптоми, рискове и последствия 
Състояние, лишаващо милиони по света от здрав сън: Откриха още една опасност от сънната апнея
Препоръчваме още
Бебетата започват да учат език преди раждането си?
„Фигури“ от Мария Попова, създателката на енциклопедичния сайт Brain Pickings (предложение за четене)
Какви са в секса блондинките, червенокосите и брюнетките?
Как се лекува любовна мъка
Защо лютите чушки са люти?
Застоял хляб? Няма проблем. Изпробвай тази аматьорска и вкусна рецепта
Предложение за четене: „Последната дворна разпродажба на Фейт Бас Дарлинг”
Колко струват услугите, които ни предоставят подводните гори от водорасли
Франк Талис ни помага да открием смисъла в „Как да живеем в ерата на тревожността“ (предложение за четене)
На ледената луна на Сатурн може да има живот
Предложение за четене: „Тя, която трябваше да умре”
5 житейски принципа за по-спокоен и щастлив живот
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби