Състояние, лишаващо милиони по света от здрав сън: Откриха още една опасност от сънната апнея

Сънната апнея е състояние, при което дишането ви спира и започва, докато спите, поради частично или пълно запушване на горните дихателни пътища

Photo credit:  Andrea Piacquadio/pexels.com

Сънната апнея е много смущаващо дихателно разстройство, за което се смята, че лишава милиони по света от здрав и спокоен сън. Ново проучване показва, че това разстройство може да доведе до влошаване на здравето на мозъка на мъже на средна възраст, които нямат други сериозни здравословни проблеми, съобщава ЮПИ.

Това влошаване може да се прояви като значителна загуба на паметта, по-слаб контрол на импулсите, нарушено пространствено мислене и/или неспособност за съсредоточаване и ясно мислене.

„Сънната апнея е състояние, при което дишането ви спира и започва, докато спите, поради частично или пълно запушване на горните дихателни пътища“, обяснява авторът на изследването д-р Ивана Розенцвайг, ръководител на Центъра за сън и мозъчна дейност в Кралския колеж в Лондон, Великобритания.

Качество или количество: Ето кое е по-важно за добрия сън

„Предишни изследвания редовно са обяснявали всяко умствено увреждане, наблюдавано сред пациенти с обструктивна сънна апнея (ОСА), със заболявания, които често съпровождат това състояние като високо кръвно налягане, висок холестерол, затлъстяване, диабет, сърдечносъдови и други метаболитни заболявания“, казва тя.

„Резултатите от нашето проучване обаче показват, че наличието на обструктивна сънна апнея може да е достатъчно само по себе си, за да настъпят промени в мисловните способности още на средна възраст, дори и при иначе здрави хора“, добави Розенцвайг.

Изследователският екип отбелязва, че между 15 и 30 % от всички мъже имат сънна апнея. Същевременно 10-15 % от жените също се борят с това разстройство, макар че Розенцвайг отбелязва, че то е по-рядко срещано сред жените в предменопауза в сравнение с връстниците им мъже. Тази разлика между половете обаче се изпарява след менопаузата.

Доброто наспиване подобрява сексуалния живот 

За целите на проучването изследователите решават да проследят психичното състояние на 27 мъже, пациенти с ОСА, които нямат никакви допълнителни медицински проблеми. В анализа не са включени жени.

Всички мъже са били на възраст между 35 и 70 години. Шестнадесет пациенти са диагностицирани с лека форма на ОСА, а 11 са с тежка форма на сънна апнея. Никой от тях не е имал навици за пушене или проблеми с алкохола и никой не е бил със затлъстяване.

Авторите на изследването провеждат набор от тестове за мисловна дейност, които определят като „много чувствителни“, сред групата пациенти с ОСА, както и сред контролна група от седем мъже, които нямат сънна апнея.

Резултатът е, че пациентите с лека или тежка сънна апнея се представят значително по-зле на тестовете в сравнение с мъжете, които нямат ОСА.

Жените са по-кисели рано сутрин 

По-конкретно, пациентите с ОСА са получили по-лоши резултати по отношение на уменията за краткосрочна визуална памет, способността за запазване на бдителност, способността за планиране и вземане на решения, както и способността за „разчитане“ на емоции и социални ситуации.

Според доклада колкото по-тежка е сънната апнея, толкова по-лоши са резултатите на пациентите с този проблем.

Розенцвайг подчертава, че изследването е твърде малко „доказателство за концепцията“, поради което е невъзможно да се определят причините и последствията. Все пак „проучването предполага, че ОСА сама по себе си е достатъчна, за да даде тласък на промяната в мисловните способности“, каза тя и добавя: „Това, разбира се, ще трябва да бъде доказано в много по-мащабни проучвания, които ще проследяват пациентите за по-дълъг период от време“.

Резултатите от изследването са публикувани миналата седмица в списание „Фронтиърс ин слийп“.

Източник: Христо Кьосев/БТА
Коментирай »
Още по темата
Ефектът на първата нощ или защо спим зле на ново място
Да преборим умората: Най-добрите билки за спокоен сън
Сънната апнея може да бъде смъртоносна: Кои са най-честите симптоми, рискове и последствия 
Качество или количество: Ето кое е по-важно за добрия сън
25 години сън: Защо е важно да спим добре
Четири храни за здрав и пълноценен сън
Препоръчваме още
ТЕСТ: Добър приятел ли си?
Газираната вода - естественият отговор на подсладените напитки
Диетата на Weight Watchers или нека поточкуваме!
„Любовта на музата“ – вдъхновяваща история за силата на мечтите (предложение за четене)
Как да разбереш, че сте се превърнали в скучна двойка
За най-малките: „Господин Катеричко знае пътя към щастието“
4 от най-големите флирт грешки, които допускаме (ВИДЕО)
Четири здравословни ползи от сиренето
Наръчникът „Как да бъдеш щастлив“ разкрива, че щастието е напълно възможно (предложение за четене)
Котешката снимка, която стана хит в интернет
За мъжете, жените, секса и парите... или кой трябва да плати сметката
7 здравословни проблема, от които са застрашени хората с наднормено тегло и затлъстяване
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби