Състояние, лишаващо милиони по света от здрав сън: Откриха още една опасност от сънната апнея

Сънната апнея е състояние, при което дишането ви спира и започва, докато спите, поради частично или пълно запушване на горните дихателни пътища

Състояние, лишаващо милиони по света от здрав сън: Откриха още една опасност от сънната апнея

Photo credit:  Andrea Piacquadio/pexels.com

Сънната апнея е много смущаващо дихателно разстройство, за което се смята, че лишава милиони по света от здрав и спокоен сън. Ново проучване показва, че това разстройство може да доведе до влошаване на здравето на мозъка на мъже на средна възраст, които нямат други сериозни здравословни проблеми, съобщава ЮПИ.

Това влошаване може да се прояви като значителна загуба на паметта, по-слаб контрол на импулсите, нарушено пространствено мислене и/или неспособност за съсредоточаване и ясно мислене.

„Сънната апнея е състояние, при което дишането ви спира и започва, докато спите, поради частично или пълно запушване на горните дихателни пътища“, обяснява авторът на изследването д-р Ивана Розенцвайг, ръководител на Центъра за сън и мозъчна дейност в Кралския колеж в Лондон, Великобритания.

Качество или количество: Ето кое е по-важно за добрия сън

„Предишни изследвания редовно са обяснявали всяко умствено увреждане, наблюдавано сред пациенти с обструктивна сънна апнея (ОСА), със заболявания, които често съпровождат това състояние като високо кръвно налягане, висок холестерол, затлъстяване, диабет, сърдечносъдови и други метаболитни заболявания“, казва тя.

„Резултатите от нашето проучване обаче показват, че наличието на обструктивна сънна апнея може да е достатъчно само по себе си, за да настъпят промени в мисловните способности още на средна възраст, дори и при иначе здрави хора“, добави Розенцвайг.

Изследователският екип отбелязва, че между 15 и 30 % от всички мъже имат сънна апнея. Същевременно 10-15 % от жените също се борят с това разстройство, макар че Розенцвайг отбелязва, че то е по-рядко срещано сред жените в предменопауза в сравнение с връстниците им мъже. Тази разлика между половете обаче се изпарява след менопаузата.

Доброто наспиване подобрява сексуалния живот 

За целите на проучването изследователите решават да проследят психичното състояние на 27 мъже, пациенти с ОСА, които нямат никакви допълнителни медицински проблеми. В анализа не са включени жени.

Всички мъже са били на възраст между 35 и 70 години. Шестнадесет пациенти са диагностицирани с лека форма на ОСА, а 11 са с тежка форма на сънна апнея. Никой от тях не е имал навици за пушене или проблеми с алкохола и никой не е бил със затлъстяване.

Авторите на изследването провеждат набор от тестове за мисловна дейност, които определят като „много чувствителни“, сред групата пациенти с ОСА, както и сред контролна група от седем мъже, които нямат сънна апнея.

Резултатът е, че пациентите с лека или тежка сънна апнея се представят значително по-зле на тестовете в сравнение с мъжете, които нямат ОСА.

Жените са по-кисели рано сутрин 

По-конкретно, пациентите с ОСА са получили по-лоши резултати по отношение на уменията за краткосрочна визуална памет, способността за запазване на бдителност, способността за планиране и вземане на решения, както и способността за „разчитане“ на емоции и социални ситуации.

Според доклада колкото по-тежка е сънната апнея, толкова по-лоши са резултатите на пациентите с този проблем.

Розенцвайг подчертава, че изследването е твърде малко „доказателство за концепцията“, поради което е невъзможно да се определят причините и последствията. Все пак „проучването предполага, че ОСА сама по себе си е достатъчна, за да даде тласък на промяната в мисловните способности“, каза тя и добавя: „Това, разбира се, ще трябва да бъде доказано в много по-мащабни проучвания, които ще проследяват пациентите за по-дълъг период от време“.

Резултатите от изследването са публикувани миналата седмица в списание „Фронтиърс ин слийп“.

Източник: Христо Кьосев/БТА
Коментирай »
Още по темата
Макаронените изделия и хлябът могат да причинят безсъние при жените Макаронените изделия и хлябът могат да причинят безсъние при жените
Какво трябва да знаем за сънната апнея – рискове, симптоми и лечение Какво трябва да знаем за сънната апнея – рискове, симптоми и лечение
Ефектът на първата нощ или защо спим зле на ново място Ефектът на първата нощ или защо спим зле на ново място
Да преборим умората: Най-добрите билки за спокоен сън Да преборим умората: Най-добрите билки за спокоен сън
Сънната апнея може да бъде смъртоносна: Кои са най-честите симптоми, рискове и последствия  Сънната апнея може да бъде смъртоносна: Кои са най-честите симптоми, рискове и последствия 
Качество или количество: Ето кое е по-важно за добрия сън Качество или количество: Ето кое е по-важно за добрия сън
25 години сън: Защо е важно да спим добре 25 години сън: Защо е важно да спим добре
Четири храни за здрав и пълноценен сън Четири храни за здрав и пълноценен сън
Препоръчваме още
Невинна „Среща за игра“ завършва с ужасяващо отвличане в новия трилър на Алекс Дал (предложение за четене) Невинна „Среща за игра“ завършва с ужасяващо отвличане в новия трилър на Алекс Дал (предложение за четене)
„Трите тела“ от Лиу Цъсин, първи том от научнофантастичния шедьовър „Земното минало“ (предложение за четене) „Трите тела“ от Лиу Цъсин, първи том от научнофантастичния шедьовър „Земното минало“ (предложение за четене)
Пълнен омлет - перфектната бърза вечеря! Пълнен омлет - перфектната бърза вечеря!
Жените поумнявали от оралната любов Жените поумнявали от оралната любов
Две неочаквани неща, които ни правят адски секси за мъжете Две неочаквани неща, които ни правят адски секси за мъжете
Най-странните новогодишни традиции по света Най-странните новогодишни традиции по света
Най-романтичните дестинации в света Най-романтичните дестинации в света
Дълъг COVID-19 и постковид: Рискови фактори и симптоми Дълъг COVID-19 и постковид: Рискови фактори и симптоми
Проучване: Телесната миризма влияе позитивно на социалната фобия Проучване: Телесната миризма влияе позитивно на социалната фобия
Да разтълкуваме еротичните сънища Да разтълкуваме еротичните сънища
Предложение за четене: „Мистерията Лагерфелд“ Предложение за четене: „Мистерията Лагерфелд“
Нещата, които не трябва да забравяш преди почивката Нещата, които не трябва да забравяш преди почивката
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби