Ефектът на първата нощ или защо спим зле на ново място

Какво причинява този феномен и какво да направим, за да си осигурим качествен сън

Надя Хамдан
Ефектът на първата нощ или защо спим зле на ново място

Photo credit: Anthony Tran/Unsplash

Всеки, който обича да пътува, е изпитвал ефекта на първата нощ в по-малка или по-голяма степен. Изключение правят някои късметлии, които имат толкова здрав сън, че както се казва – нищо не може да ги бутне.

Ефектът на първата нощ е състояние, което представлява интерес за учените от години. Редица изследвания потвърждават този феномен. Най-общо той представлява влошаване на съня, когато сме на ново място. Обикновено ефектът е застъпен най-силно в първата нощ, това обяснява и името на феномена.

Какво представлява ефектът

Ефектът може да включва по-трудно заспиване, по-кратък сън или често събуждане през нощта, както и по-кратък дълбок сън. Възможно е да се стигне и до тотална липса на сън през първата нощ на ново място.

Защо се получава ефектът

Причините за появата на този ефект са изследвани в различни проучвания. Една от причините за феномена е повишената предпазливост на мозъка. Когато сме на ново място, той може да приеме новата среда като потенциално опасна и затова един вид да се опитва да ни държи будни.

Проучванията показват още, че лявата половина на мозъка е по-бдителната и именно тя отговаря за тази защитна реакция.

Кой е засегнат от ефекта

От ефекта може да бъде засегнат всеки. Според някои изследвания феноменът се проявява повече при хората, страдащи от посттравматичен стрес или други проблеми, заради които са привързани по-силно към средата. Рискът може да е повишен и при хората, страдащи от сънна апнея. 

Няколко съвета: 

Ето и няколко непрофесионални съвета за това как да се справим с ефекта на първата нощ и да се опитаме да поспим:

  • Носете си възглавница или други предмети от спалнята, които ще ви помогнат да се почувствате като у дома си и може да улеснят заспиването.
  • Машина за звуци – винаги е добра идея да си пуснете любими природни звуци, които да ви помогнат да се отпуснете и да заспите блажено.  
  • Осигурете си време за спане, ако е възможно. Постарайте се да си легнете рано и ако е възможно си позволете да спите без аларма. Така ще елиминирате стреса от мисълта, че нямате време за спане.
  • Осигурете си комфорт. Прекарайте малко време в новата си стая, за да не ви е напълно непозната. В това време си осигурете комфорт – открехнете прозореца, ако е топло или я загрейте добре, ако е хладно. Постарайте се да ви е приятно в нея.
  • Избягвайте приема на стимулиращи кофеинови напитки, голямо количество алкохол или тежка вечеря преди лягане. Тези вредни навици със сигурност ще направят заспиването по-трудно.
  • Малко физически упражнения или една спокойна разходка сред природата на новото място със сигурност ще помогнат за по-лесното заспиване.
  • Техники за сън – можете и да опитате различни техники за заспиване като медитация, четене на книга или слушане на музика – за предпочитане е да е тиха и без вокали.

Бонус съвет: Опитайте се да заспите с хубави и приятни мисли. Така е по-вероятно да спите добре и да се събудите щастливи. 

Коментирай »
Още по темата
„Ефектът на хамелеона“: Какво ни кара да подражаваме на другите   „Ефектът на хамелеона“: Какво ни кара да подражаваме на другите  
Защо с възрастта времето започва да "лети" толкова бързо? Защо с възрастта времето започва да "лети" толкова бързо?
Eсенната и пролетната смяна на часовото време: Коя води до повече нарушения на съня? Eсенната и пролетната смяна на часовото време: Коя води до повече нарушения на съня?
Малко известни рискови фактори за високо кръвно: Влиянието на сънната апнея Малко известни рискови фактори за високо кръвно: Влиянието на сънната апнея
Сънната апнея може да бъде смъртоносна: Кои са най-честите симптоми, рискове и последствия  Сънната апнея може да бъде смъртоносна: Кои са най-честите симптоми, рискове и последствия 
Състояние, лишаващо милиони по света от здрав сън: Откриха още една опасност от сънната апнея Състояние, лишаващо милиони по света от здрав сън: Откриха още една опасност от сънната апнея
25 години сън: Защо е важно да спим добре 25 години сън: Защо е важно да спим добре
Препоръчваме още
5 лесни начина да стигнете до „О, да!” в леглото 5 лесни начина да стигнете до „О, да!” в леглото
Най-полезният тропически плод Най-полезният тропически плод
Откриха причината за лошия дъх в устата Откриха причината за лошия дъх в устата
Седем признака, че не си "самотен вълк", а просто си самотна Седем признака, че не си "самотен вълк", а просто си самотна
7 здравословни проблема, от които са застрашени хората с наднормено тегло и затлъстяване 7 здравословни проблема, от които са застрашени хората с наднормено тегло и затлъстяване
Сложна операция в ИСУЛ дава надежда за хората с напреднали тумори в областта на главата и шията Сложна операция в ИСУЛ дава надежда за хората с напреднали тумори в областта на главата и шията
Лесна рецепта за вкусен омлет (само три съставки) Лесна рецепта за вкусен омлет (само три съставки)
ТЕСТ: Коя е най-красивата черта на характера ти? ТЕСТ: Коя е най-красивата черта на характера ти?
R.I.P., Тони Бенет! Най-големите хитове на легендата R.I.P., Тони Бенет! Най-големите хитове на легендата
15 знака, че ще остареете заедно 15 знака, че ще остареете заедно
Риба, ядки, семена: Омега-3 мастните киселини са важни и за здравето на белите дробове Риба, ядки, семена: Омега-3 мастните киселини са важни и за здравето на белите дробове
10 невероятни факта за хората с пъстри очи 10 невероятни факта за хората с пъстри очи
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби