Сънната апнея може да бъде смъртоносна: Кои са най-честите симптоми, рискове и последствия 

Сред най-опасните последствия от сънната апнея са сърдечните увреждания и сърдечната недостатъчност

11 април 2023
Сънната апнея може да бъде смъртоносна: Кои са най-честите симптоми, рискове и последствия 

Д-р Петър Калайджиев, Photo credit: УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“

Когато човек има сънна апнея, той за кратко спира да диша по време на сън. Мозъкът му се опитва да го защити като го събужда достатъчно често, но това от своя страна пречи на спокойния и здрав сън. Състоянието е хронично, с течение на времето може да причини сериозни, животозастрашаващи усложнения, свързани със сърдечно-съдовата система и е повод човек да потърси лекарска помощ. В около 40% от случаите сънната апнея се съпровожда и от артериална хипертония. Това съобщават от УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Повече от 100 пациента с различни форми на сънна апнея преминават годишно през Клиниката по кардиология на болницата. 

Съществува пряка връзка между сънната апнея и сърдечната недостатъчност. Това се казва в статия на д-р Петър Калайджиев от Клиниката по кардиология на ИСУЛ, публикувана в престижното американско списание Sleep Medicine: X, изучаващо проблемите на съня. В нея талантливият кардиолог, който по време на пандемията от коронавирус, оглавяваше най-голямото COVID отделение в болницата, представя своите изследвания сред пациенти с остра сърдечна недостатъчност и сънна апнея. Оказва се, че сънната апнея е много по-честа при хора с обострена сърдечна недостатъчност. Наличието на сънна апнея е независим рисков фактор, който влошава прогнозата при тези пациенти, се казва още в статията, която е публикувана тук.  

Съществуват две основни разновидности на болестта - обструктивна и централна.  

„Обструктивната сънна апнея е формата, която се повлиява много успешно, като тя е и по-честата. Лечението е със специални апарати, които се слагат по време на сън и с които пациентите успяват да постигнат оптимални ползи за голям спектър от заболявания в това число и на Сърдечно-съдовата система“, обяснява д-р Калайджиев, който е член на Дружеството на младите кардиолози в European Society of Cardiology (ESC). 

Сънната апнея може да засегне хора от всякаква възраст и едно от заболяванията на „новото време“. „Не самата болест, а усложненията от нея, също както при затлъстяването и диабета, са тези които карат хората да отидат на лекар“, обяснява младият кардиолог. Преди 50-годишна възраст е по-често срещана при мъжете. След тази възраст разпространението й при двата пола се изравнява. 

Симптомите включват:

  • Чувство на умора или изтощение при събуждане. Дори след 8-часов сън хората със сънна апнея обикновено се чувстват изключително уморени.
  • Сънливост през деня. В по-тежки случаи това може да причини сънливост по време на шофиране, работа или други дейности.
  • Хъркане. Това е често срещана характеристика на сънната апнея (но не е нещо, което се случва във всички случаи). Човек може има сънна апнея, без изобщо да хърка.
  • Многократно събуждане по време на нощта или неколкократно уриниране при мъжете, което те обикновено приемат за проблем с простатната жлеза.
  • Главоболие веднага след събуждане
  • Изпотяване в областта на врата.

Сред най-опасните последствия от сънната апнея са сърдечните увреждания и сърдечната недостатъчност. Често апнеята е причина за аритмии и предсърдно мъждене, които могат да доведат до внезапна сърдечна смърт. Въпреки че не е така драматична като състояние, дневната сънливост също може да бъде потенциално много опасна, особено, ако професията на човек е свързана с шофиране или работа с опасни машини. 

Д-р Петър Калайджиев бе единственият презентатор от България, който взе участие с постер в Европейския конгрес за остри сърдечно-съдови заболявания, който се проведе в края на март. Българският кардиолог представи пред престижната аудитория своята работа в областта на сънната апнея и острата сърдечна недостатъчност, както и опита на Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ в мениджмънта на тези заболявания.

Европейският конгрес за остри сърдечно-съдови заболявания, който тази година се проведе в Марсилия, Франция, е най-големият и авторитетен форум за остри и спешни състояния в кардиологията, който събира експерти от Европа, САЩ и Азия.

Коментирай »
Още по темата
Макаронените изделия и хлябът могат да причинят безсъние при жените Макаронените изделия и хлябът могат да причинят безсъние при жените
Какво трябва да знаем за сънната апнея – рискове, симптоми и лечение Какво трябва да знаем за сънната апнея – рискове, симптоми и лечение
7 здравословни проблема, от които са застрашени хората с наднормено тегло и затлъстяване 7 здравословни проблема, от които са застрашени хората с наднормено тегло и затлъстяване
Ефектът на първата нощ или защо спим зле на ново място Ефектът на първата нощ или защо спим зле на ново място
Защо рискът от тежък инфаркт е по-висок в понеделник? Защо рискът от тежък инфаркт е по-висок в понеделник?
Да преборим умората: Най-добрите билки за спокоен сън Да преборим умората: Най-добрите билки за спокоен сън
Състояние, лишаващо милиони по света от здрав сън: Откриха още една опасност от сънната апнея Състояние, лишаващо милиони по света от здрав сън: Откриха още една опасност от сънната апнея
25 години сън: Защо е важно да спим добре 25 години сън: Защо е важно да спим добре
Установиха връзка между безсънието и риска и от инфаркт Установиха връзка между безсънието и риска и от инфаркт
Препоръчваме още
Най-стресиращото време от деня на жената Най-стресиращото време от деня на жената
Интелигентни или дългокраки жени предпочитат мъжете? Интелигентни или дългокраки жени предпочитат мъжете?
Авокадо преди обяд за стройна фигура Авокадо преди обяд за стройна фигура
70 здравословни и изцяло веган „Любими бохо десерти“ от звездата на Masterchef Веганна (предложение за четене) 70 здравословни и изцяло веган „Любими бохо десерти“ от звездата на Masterchef Веганна (предложение за четене)
Какво мислят мъжете за външния ни вид: Прическите, които харесват и ненавиждат Какво мислят мъжете за външния ни вид: Прическите, които харесват и ненавиждат
„Замалек“ - роман за съдбата от непрежалимия Деян Тиаго-Станкович (предложение за четене) „Замалек“ - роман за съдбата от непрежалимия Деян Тиаго-Станкович (предложение за четене)
Пет признака, че връзката ви е сериозна Пет признака, че връзката ви е сериозна
Флирт в офиса: Четири типа досадни ухажори на работното място Флирт в офиса: Четири типа досадни ухажори на работното място
Модели на българската дизайнерка София Борисова украсиха тържествата за коронацията на крал Чарлз III Модели на българската дизайнерка София Борисова украсиха тържествата за коронацията на крал Чарлз III
Каква е ролята на силиция за здравината на костите и как да си го набавим Каква е ролята на силиция за здравината на костите и как да си го набавим
Предложение за четене: „Хлебарката" - блестяща политическа сатира от Иън Макюън Предложение за четене: „Хлебарката" - блестяща политическа сатира от Иън Макюън
Tревожен феномен: Превърнали сме океаните в "бомба със закъснител" Tревожен феномен: Превърнали сме океаните в "бомба със закъснител"
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби