Защо рискът от тежък инфаркт е по-висок в понеделник?

Проучване в Ирландия показва, че рискът от тежък инфаркт е по-висок в понеделник

Защо рискът от тежък инфаркт е по-висок в понеделник?

Photo credit: Mohamed Hassan/Pixabay

Първият ден от седмицата ни се струва труден след почивката през уикенда, но изследователи твърдят, че понеделник може да е и най-честият ден за смъртоносни сърдечни удари, съобщава ЮПИ.

Лекарите от Тръста за здравни и социални грижи в Белфаст и Кралския колеж на хирурзите в Ирландия са установили това чрез анализ на данни за пациенти от цялата страна. Каква обаче е точната причина за повишената смъртност в понеделник, учените все още не могат да кажат.

Предишни изследвания показват, че това може би е свързано с циркадния ритъм - цикъла на сън/бодърстване на организма.

„На всеки пет минути във Великобритания някой постъпва в болница поради животозастрашаващ инфаркт, затова е жизненоважно изследванията да продължат да хвърлят светлина върху това как и защо се случват сърдечните атаки“, казва Нилеш Самани, медицински директор в Британската фондация за сърдечни заболявания.

„Това проучване допълва данните за времето на особено сериозните инфаркти, но сега трябва да изясним защо някои дни от седмицата ги правят по-вероятни“, каза Самани и добави: „Това може да помогне на лекарите да разберат по-добре въпросното смъртоносно състояние, за да могат да спасяват повече животи в бъдеще“.

За целите на проучването изследователите анализират данни от повече от 10 500 пациенти в Ирландия - както в Република Ирландия, така и в Северна Ирландия, които са били приети в болница между 2013 и 2018 г. с най-сериозния вид инфаркт.

Тежкият инфаркт на миокарда – такъв с елевация на ST-сегмента (STEMI), се случва, когато голяма коронарна артерия е напълно блокирана.

Проучването установява рязък скок в броя на този вид инфаркти в началото на работната седмица, като процентът е най-висок в понеделник. Въпреки това, те откриват и по-високи от очакваните нива на STEMI в неделя.

В Обединеното кралство всяка година повече от 30 000 души постъпват в болница с тежък инфаркт, което изисква спешна оценка и лечение, за да се сведе до минимум увреждането на сърцето. Обикновено това включва спешна ангиопластика - процедура за повторно отваряне на запушената коронарна артерия.

„Открихме силна статистическа връзка между началото на работната седмица и честотата на тежките инфаркти“, казва кардиологът д-р Джак Лафан, който ръководи изследването в Тръста за здравни и социални грижи в Белфаст. „Това е било описвано и преди, но остава любопитно. Причината вероятно е многофакторна, но въз основа на това, което знаем от предишни проучвания, е разумно да се предположи циркаден елемент“, смята ученият.

Резултатите бяха представени в неделя на годишната конференция на Британското кардиологично дружество. Констатациите, представени на медицински срещи, трябва да се считат за предварителни до публикуването им в рецензирано списание.

Източник: БТА
Коментирай »
Още по темата
Витамин D намалява риска от развитие на сърдечносъдови заболявания Витамин D намалява риска от развитие на сърдечносъдови заболявания
Електронна "татуировка" наблюдава здравето на сърцето Електронна "татуировка" наблюдава здравето на сърцето
Депресията по време на бременността може да доведе до сърдечни болести Депресията по време на бременността може да доведе до сърдечни болести
Сънната апнея може да бъде смъртоносна: Кои са най-честите симптоми, рискове и последствия  Сънната апнея може да бъде смъртоносна: Кои са най-честите симптоми, рискове и последствия 
Установиха връзка между безсънието и риска и от инфаркт Установиха връзка между безсънието и риска и от инфаркт
Бракът е полезен за здравето Бракът е полезен за здравето
Физическата активност определя здравето на женското сърце Физическата активност определя здравето на женското сърце
Препоръчваме още
Доказателството, че зайчетата могат да летят Доказателството, че зайчетата могат да летят
Романеско – извънземният зеленчук Романеско – извънземният зеленчук
Шепа череши на ден за здраве и добра форма Шепа череши на ден за здраве и добра форма
Забавно четиво, което завладява със своята простота: „Наемателят“ от младия сръбски писател Филип Груич (предложение за четене) Забавно четиво, което завладява със своята простота: „Наемателят“ от младия сръбски писател Филип Груич (предложение за четене)
Страдаш ли от синдрома на доброто момиче – как да го разпознаеш и премахнеш Страдаш ли от синдрома на доброто момиче – как да го разпознаеш и премахнеш
За първи път в историята: Уловиха звезда, която "изяжда" планета За първи път в историята: Уловиха звезда, която "изяжда" планета
Мед за раните, банани срещу махмурлук Мед за раните, банани срещу махмурлук
Как се отглежда лъвче вкъщи (ВИДЕО) Как се отглежда лъвче вкъщи (ВИДЕО)
Да разтълкуваме еротичните сънища Да разтълкуваме еротичните сънища
Три (не) очевидни причини за увреждане на зъбния емайл Три (не) очевидни причини за увреждане на зъбния емайл
Предложение за четене: „Племето на майките“ и „Азбука за деца и възрастни“ Предложение за четене: „Племето на майките“ и „Азбука за деца и възрастни“
Шест начина да отслабнем, забавлявайки се Шест начина да отслабнем, забавлявайки се
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби