Колко горещо е твърде горещо, за да функционира нормално човешкото тяло?

Учени установиха прага на търпимост към горещина при хората

Колко горещо е твърде горещо, за да функционира нормално човешкото тяло?

Photo credit: Gerd Altmann/Pixabay

Британски учени успяха да отговорят на въпроса при какви температури на хората им става прекалено горещо, съобщи електронното издание “Юрикалърт”. 

Екипът на проф. Луис Холзи от университета на Роухемптън стигна до извод, че пределът на търпимост към горещина или т.нар. горна критична температура при хората вероятно е между 40 и 50 градуса по Целзий. Специалистите продължават изследванията си в опит да установят защо се наблюдава увеличаване на изразходената метаболитна енергия при високи температури. 

Жегите могат да бъдат опасни: Следвайте няколко важни правила срещу прегряване

Проф. Холзи и сътрудниците му установяват, че скоростта на метаболизма в състояние на покой - мярка за количеството енергия, което човешкото тяло изразходва, за да продължи да функционира, може да бъде по-висока, когато хората са изложени на горещи и влажни условия. 

 "Доста работа е свършена по отношение на температурния диапазон, при който различните животински видове предпочитат да пребивават, за да може скоростта на метаболизма им да е минимална и по този начин разходът на енергия да е нисък. Странно е, че данните за хората са много по-малко, когато се разглеждат горните граници на нашата неутрална топлинна зона", казва проф. Холзи.

Климатичните промени причиняват по-голям "топлинен стрес" в Европа

Разбирането на температурите, при които метаболизмът на човека започва да се повишава, има важно значение. "Проучването предоставя фундаментални знания за това как реагираме на неоптимална среда и как тя се различава при хора с различни характеристики", добавя изследователят.

Професор Холзи и екипът му също така проучват как показатели над горна критична температура влияят на сърдечната функция и какво е въздействието върху сърцето на хора с различни възраст и физическа подготовка.

Жегите обострят болките от подути крака и разширени вени, ето как да си помогнем 

"Открихме някои значителни промени в реакциите на сърдечната функция към горещините между категориите хора, като най-новата находка се отнася за разликите според пола", добавя професор Холзи. "На средна база мъжете и жените показват някои ключови разлики в реакциите на сърдечно-съдовата си система към топлината".

Екипът на професор Холзи измерва подробно сърдечната функция с помощта на най-модерен ехокардиограф. "Не беше лесно да се работи в жегата!", добавя той. "Подобно оборудване може да се види в болниците, но рядко в изследователските лаборатории".

Специалистите продължават проучванията си за влиянието на високите температури върху човешкия организъм.

Какво ще е времето днес и следващите дни виж на Klimat.bg

 

Източник: БТА
Коментирай »
Още по темата
Колко дълго може да издържи човешкият организъм на екстремно високи температури? Колко дълго може да издържи човешкият организъм на екстремно високи температури?
Трябва да се подготвим за още по-големи горещини Трябва да се подготвим за още по-големи горещини
Светът е преживял най-горещия месец юни в историята Светът е преживял най-горещия месец юни в историята
Жегите могат да бъдат опасни: Следвайте няколко важни правила срещу прегряване Жегите могат да бъдат опасни: Следвайте няколко важни правила срещу прегряване
11 начина да спим охладени в летните жеги 11 начина да спим охладени в летните жеги
Препоръчваме още
Пет неща, които ще го откажат от теб Пет неща, които ще го откажат от теб
Какви мъдрости крие „Зодиакът на старите българи“ (предложение за четене) Какви мъдрости крие „Зодиакът на старите българи“ (предложение за четене)
Създадоха месо за вегетарианци Създадоха месо за вегетарианци
 „Изповедта на един назадничав хетеросексуален мъж“ от Фредерик Бегбеде (предложение за четене) „Изповедта на един назадничав хетеросексуален мъж“ от Фредерик Бегбеде (предложение за четене)
Илюстрованата детска книжка „Живот“ разказва историята на Земята в стихове Илюстрованата детска книжка „Живот“ разказва историята на Земята в стихове
Българин се включва в издирването на сакрална реликва от Разпятието в "Петият гвоздей" Българин се включва в издирването на сакрална реликва от Разпятието в "Петият гвоздей"
Наръчникът „Как да бъдеш щастлив“ разкрива, че щастието е напълно възможно (предложение за четене) Наръчникът „Как да бъдеш щастлив“ разкрива, че щастието е напълно възможно (предложение за четене)
Почина френският режисьор Жак Розие Почина френският режисьор Жак Розие
ТЕСТ: Коя актриса би те изиграла във филм за живота ти? ТЕСТ: Коя актриса би те изиграла във филм за живота ти?
„Хроники на едно течно общество“, или лебедовата песен на Умберто Еко (предложение за четене) „Хроники на едно течно общество“, или лебедовата песен на Умберто Еко (предложение за четене)
Запознайте се с Омар – истинска 120-сантиметрова пухкава сензация (ВИДЕО/СНИМКИ) Запознайте се с Омар – истинска 120-сантиметрова пухкава сензация (ВИДЕО/СНИМКИ)
Плодовият аромат подбужда желанието за здравословно хранене Плодовият аромат подбужда желанието за здравословно хранене
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби