Колко горещо е твърде горещо, за да функционира нормално човешкото тяло?

Учени установиха прага на търпимост към горещина при хората

Колко горещо е твърде горещо, за да функционира нормално човешкото тяло?

Photo credit: Gerd Altmann/Pixabay

Британски учени успяха да отговорят на въпроса при какви температури на хората им става прекалено горещо, съобщи електронното издание “Юрикалърт”. 

Екипът на проф. Луис Холзи от университета на Роухемптън стигна до извод, че пределът на търпимост към горещина или т.нар. горна критична температура при хората вероятно е между 40 и 50 градуса по Целзий. Специалистите продължават изследванията си в опит да установят защо се наблюдава увеличаване на изразходената метаболитна енергия при високи температури. 

Жегите могат да бъдат опасни: Следвайте няколко важни правила срещу прегряване

Проф. Холзи и сътрудниците му установяват, че скоростта на метаболизма в състояние на покой - мярка за количеството енергия, което човешкото тяло изразходва, за да продължи да функционира, може да бъде по-висока, когато хората са изложени на горещи и влажни условия. 

 "Доста работа е свършена по отношение на температурния диапазон, при който различните животински видове предпочитат да пребивават, за да може скоростта на метаболизма им да е минимална и по този начин разходът на енергия да е нисък. Странно е, че данните за хората са много по-малко, когато се разглеждат горните граници на нашата неутрална топлинна зона", казва проф. Холзи.

Климатичните промени причиняват по-голям "топлинен стрес" в Европа

Разбирането на температурите, при които метаболизмът на човека започва да се повишава, има важно значение. "Проучването предоставя фундаментални знания за това как реагираме на неоптимална среда и как тя се различава при хора с различни характеристики", добавя изследователят.

Професор Холзи и екипът му също така проучват как показатели над горна критична температура влияят на сърдечната функция и какво е въздействието върху сърцето на хора с различни възраст и физическа подготовка.

Жегите обострят болките от подути крака и разширени вени, ето как да си помогнем 

"Открихме някои значителни промени в реакциите на сърдечната функция към горещините между категориите хора, като най-новата находка се отнася за разликите според пола", добавя професор Холзи. "На средна база мъжете и жените показват някои ключови разлики в реакциите на сърдечно-съдовата си система към топлината".

Екипът на професор Холзи измерва подробно сърдечната функция с помощта на най-модерен ехокардиограф. "Не беше лесно да се работи в жегата!", добавя той. "Подобно оборудване може да се види в болниците, но рядко в изследователските лаборатории".

Специалистите продължават проучванията си за влиянието на високите температури върху човешкия организъм.

Какво ще е времето днес и следващите дни виж на Klimat.bg

 

Източник: БТА
Коментирай »
Още по темата
Опасно горещо време: Осем разхлаждащи съвета за жегата Опасно горещо време: Осем разхлаждащи съвета за жегата
Колко дълго може да издържи човешкият организъм на екстремно високи температури? Колко дълго може да издържи човешкият организъм на екстремно високи температури?
Трябва да се подготвим за още по-големи горещини Трябва да се подготвим за още по-големи горещини
Светът е преживял най-горещия месец юни в историята Светът е преживял най-горещия месец юни в историята
Жегите могат да бъдат опасни: Следвайте няколко важни правила срещу прегряване Жегите могат да бъдат опасни: Следвайте няколко важни правила срещу прегряване
11 начина да спим охладени в летните жеги 11 начина да спим охладени в летните жеги
Препоръчваме още
Гневът сгрява ръцете, любовта и радостта топлят цялото тяло Гневът сгрява ръцете, любовта и радостта топлят цялото тяло
Осем рискови фактора за развитието на тромбоза Осем рискови фактора за развитието на тромбоза
Не тичай след него Не тичай след него
Шест причини да си все още необвързана Шест причини да си все още необвързана
Чудовищата имат човешки лица в „Стая за гости“ на Клеманс Мишалон (предложение за четене) Чудовищата имат човешки лица в „Стая за гости“ на Клеманс Мишалон (предложение за четене)
Начинът, по който използваме компютъра, разкрива стреса на работното място Начинът, по който използваме компютъра, разкрива стреса на работното място
Мъжете с нисък глас са по-склонни да изневеряват, при това без да чувстват вина Мъжете с нисък глас са по-склонни да изневеряват, при това без да чувстват вина
Интригант на пълен работен ден Интригант на пълен работен ден
ТЕСТ: Коя зодия е сродната ти душа? ТЕСТ: Коя зодия е сродната ти душа?
„Всички страхове“ стават реалност в коварния трилър на Алекс Финли (предложение за четене) „Всички страхове“ стават реалност в коварния трилър на Алекс Финли (предложение за четене)
ТЕСТ: Падаш си по него? Провери дали е взаимно ТЕСТ: Падаш си по него? Провери дали е взаимно
„Палач на богове“ - новото изкушение за феновете на „Игра на тронове“ и „Вещерът“ (предложение за четене) „Палач на богове“ - новото изкушение за феновете на „Игра на тронове“ и „Вещерът“ (предложение за четене)
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби