Климатичните промени причиняват по-голям "топлинен стрес" в Европа

Южна Европа преживя рекорден брой дни с "много силен топлинен стрес", дефиниран като температури от 38 до 46 градуса Целзий

Климатичните промени причиняват по-голям "топлинен стрес" в Европа

Европейците, особено в южната част на континента, са подложени на по-голям топлинен стрес през летните месеци, тъй като климатичните промени причиняват по-дълги периоди на екстремни метеорологични условия, предаде Асошиейтед прес.

Според изследване на програмата "Коперник" на Европейската комисия сравненията на данни отпреди десетилетия показват, че рекордните горещини миналата година са довели до опасни условия за човешкото здраве.

"Южна Европа преживя рекорден брой дни с "много силен топлинен стрес", дефиниран като температури от 38 до 46 градуса Целзий", се посочва в доклада.

Броят на летните дни със "силен" (32 до 38 градуса Целзий) или "много силен" топлинен стрес се увеличава на целия континент, докато в Южна Европа това важи и за дните с "изключителен топлинен стрес" над 46 градуса Целзий, отбелязват от "Коперник". 

"Налице е и тенденция към намаляване на броя на дните без топлинен стрес", се казва още в изследването. 

Топлинният стрес все повече се разглежда като сериозен проблем в световен мащаб, тъй като планетата се затопля заради предизвиканите от човека промени в климата. Експертите казват, че той може да причини широк спектър от здравословни проблеми, включително обриви, дехидратация и топлинен удар.

Предупреждението е част от годишния доклад на "Коперник" за състоянието на климата в Европа, който потвърди, че през 2022 г. континентът е преживял втората най-топла година в историята. 

Миналото лято е било най-горещото в цяла Европа - с 1,4 градуса Целзий над референтния период 1991-2020 г. В района на Свалбард (Шпицберген) в Арктика дори са отчетени летни температури, които са били с 2,5 градуса Целзий по-високи от средните, се казва в доклада.

Високите температури и малките количества  валежи доведоха и до повсеместна суша, а летните горски пожари причиниха най-високите въглеродни емисии от 15 години.

Източник: Елена Христова/БТА
Коментирай »
Още по темата
Как човечеството може да се обедини за посрещане на глобалните предизвикателства Как човечеството може да се обедини за посрещане на глобалните предизвикателства
Глобалното затопляне пречи на дърветата да "дишат" Глобалното затопляне пречи на дърветата да "дишат"
Климатът приближава точката, от която няма връщане назад Климатът приближава точката, от която няма връщане назад
"Ако ледниците изчезнат": Бързи и понякога необратими промени настъпват в криосферата "Ако ледниците изчезнат": Бързи и понякога необратими промени настъпват в криосферата
Климатичните промени увеличават риска от тропически болести в Европа Климатичните промени увеличават риска от тропически болести в Европа
Някои от най-значимите водни резервоари в света пресъхват Някои от най-значимите водни резервоари в света пресъхват
Tревожен феномен: Превърнали сме океаните в "бомба със закъснител" Tревожен феномен: Превърнали сме океаните в "бомба със закъснител"
Трябва да се подготвим за рекордни температури Трябва да се подготвим за рекордни температури
Само за десет години: Ледниците по света са се свили с два процента Само за десет години: Ледниците по света са се свили с два процента
Препоръчваме още
Впечатляващият котарак Виво прилича на лъв, вълк и човек (СНИМКИ) Впечатляващият котарак Виво прилича на лъв, вълк и човек (СНИМКИ)
4 съобщения, с които да му вземеш ума (ВИДЕО) 4 съобщения, с които да му вземеш ума (ВИДЕО)
„Тъмни алеи“ на Иван Бунин за пръв път на български език (предложение зза четене) „Тъмни алеи“ на Иван Бунин за пръв път на български език (предложение зза четене)
Сърцебиене, задух, проблеми със съня – кога симптомите предупреждават за предсърдно мъждене Сърцебиене, задух, проблеми със съня – кога симптомите предупреждават за предсърдно мъждене
Девет вредни навика, с които пропиляваш живота си Девет вредни навика, с които пропиляваш живота си
Десетте страни, в които се прави най-много секс Десетте страни, в които се прави най-много секс
Без мръсни тигани! Бърза, лесна и вкусна рецепта за спагети Без мръсни тигани! Бърза, лесна и вкусна рецепта за спагети
„Четвърто крило“ – най-новият поп културен феномен, който завладя TikTok „Четвърто крило“ – най-новият поп културен феномен, който завладя TikTok
Как да поддържаме искрата в дългогодишна връзка Как да поддържаме искрата в дългогодишна връзка
Най-хубавите песни на всички времена (ВИДЕО) Най-хубавите песни на всички времена (ВИДЕО)
ТЕСТ: Колко добре контролираш емоциите си? 💭 ТЕСТ: Колко добре контролираш емоциите си? 💭
5 начина да впечатлиш момчето, което харесваш 5 начина да впечатлиш момчето, което харесваш
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби