Някои от най-значимите водни резервоари в света пресъхват

Неразумната човешка дейност е довела до пресъхването на Аралско море в Централна Азия и Мъртво море в Близкия Изток

19 май 2023
Някои от най-значимите водни резервоари в света пресъхват

Photo credit: Enrique/Pixabay

Повече от половината големи езера по света пресъхват, съобщиха Ройтерс и АФП, позовавайки се на научно изследване. Процесът се наблюдава от началото на 90-те години, а причините са климатичните промени, производството на електричество, консумацията на питейна вода.

Международен екип от учени е установил, че някои от най-значимите водни резервоари в света - от Каспийско море между Европа и Азия до езерото Титикака в Южна Америка, губят около 22 гигатона вода на година за последните три десетилетия. Това е 17 пъти повече вода, отколкото се съдържа в езерото Мийд в САЩ, най-големият воден резервоар в САЩ.

Фанфан Яо, хидролог от университета във Вирджиния и водещ автор на изследването, публикувано в сп. "Сайънс", каза, че 56 процента от пресъхването на големите езера се дължи на глобалното затопляне и човешката дейност, като повишаването на температурите е по-значимият фактор.

Според Яо сухите региони ще станат още по-сухи заради климатичните промени, а влажните зони ще станат още по-влажни, но ще има значителни загуби на вода дори във влажните зони.

Състоянието на почти 2000 големи езера е проучено посредством сателити, климатични и хидрологични модели. Резултатите показват, че неразумната консумация, промените в количествата на дъждовете, утаяването, повишаването на температурите са понижили нивото на езерата.

53 процента от езерата са намалили обема си между 1993 и 2020 г.

Около 2 млрд. души, живеещи в района на пресъхващи езера, са пряко засегнати . Много други региони ще бъдат засегнати в следващите години.

Учените и активистите предупреждават за необходимостта глобалното затопляне да се ограничи до 1,5 градуса по Целзий, за да се избегнат катастрофални последици. Планетата вече е по-топла с 1,1 градус по Целзий.

Изследването подчертава, че неразумната човешка дейност е довела до пресъхването на Аралско море в Централна Азия и Мъртво море в Близкия Изток. Езера в Афганистан, Египет и Монголия са засегнати от повишението на температурите, водещо до високи нива на влажност в атмосферата.

Една четвърт от езерата са увеличили обема си. Често това е следствие от изграждането на язовири в отдалечени региони като Тибетското плато.

Източник: Розалия Благоева/БТА
Коментирай »
Още по темата
Рекордно топла вода в Средиземно море Рекордно топла вода в Средиземно море
Климатът приближава точката, от която няма връщане назад Климатът приближава точката, от която няма връщане назад
Арктика може да остане без лед през лятото още идното десетилетие Арктика може да остане без лед през лятото още идното десетилетие
"Ако ледниците изчезнат": Бързи и понякога необратими промени настъпват в криосферата "Ако ледниците изчезнат": Бързи и понякога необратими промени настъпват в криосферата
Дълбоките течения в океана се забавят по-скоро от очакваното Дълбоките течения в океана се забавят по-скоро от очакваното
Tревожен феномен: Превърнали сме океаните в "бомба със закъснител" Tревожен феномен: Превърнали сме океаните в "бомба със закъснител"
Трябва да се подготвим за рекордни температури Трябва да се подготвим за рекордни температури
Само за десет години: Ледниците по света са се свили с два процента Само за десет години: Ледниците по света са се свили с два процента
Климатичните промени причиняват по-голям "топлинен стрес" в Европа Климатичните промени причиняват по-голям "топлинен стрес" в Европа
Препоръчваме още
Да обикнеш Париж... не заради туристическите брошури Да обикнеш Париж... не заради туристическите брошури
На борда на прочутия кралски военен кораб „Васа“ от XVII век е имало жена На борда на прочутия кралски военен кораб „Васа“ от XVII век е имало жена
ТЕСТ: Добър приятел ли си? ТЕСТ: Добър приятел ли си?
Любов като от приказките: 7 заблуди от романтичните филми Любов като от приказките: 7 заблуди от романтичните филми
Най-успешните мъжки свалки Най-успешните мъжки свалки
Седем тайни знака, че те харесва Седем тайни знака, че те харесва
„Общежитие за чудовища“ крие неподозирани тайни за „Студентски град“ (предложение за четене) „Общежитие за чудовища“ крие неподозирани тайни за „Студентски град“ (предложение за четене)
8 трика за интроверти: Как да оцелеем в свят, който не спира да говори 8 трика за интроверти: Как да оцелеем в свят, който не спира да говори
Топ 5 на мъжките секс фантазии или какво искат мъжете в леглото Топ 5 на мъжките секс фантазии или какво искат мъжете в леглото
„Ева Луна” - шеметен калейдоскоп, в който причудливото и фантастичното преливат в чувственото и еротичното (предложение за четене) „Ева Луна” - шеметен калейдоскоп, в който причудливото и фантастичното преливат в чувственото и еротичното (предложение за четене)
Създадоха вибриращ презерватив Създадоха вибриращ презерватив
Жената, на която той не може да устои Жената, на която той не може да устои
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби